Martijn Wokke header 2

Vormgever Martijn Wokke

Tof om iets nieuws met succes neer te zetten

Martijn Wokke verzorgt met zijn bedrijf Wokke in Vorm de vormgeving en marketing voor bedrijven en overheden. Naar aanleiding van zijn deelname aan de FOTY Awards, interviewden wij hem over het ondernemerschap en de financiële zaken die daarbij komen kijken. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door Knab Zakelijk, dé zakelijke rekening voor zelfstandig ondernemers.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ik ben 9 jaar geleden begonnen, omdat ik meer een eigen stempel op mijn werk wilde drukken. Als je in loondienst bent, ben je voornamelijk iets aan het uitvoeren wat iemand anders bedacht heeft. Op een gegeven moment wilde ik zelf meer sturing geven aan projecten. Het gevolg daarvan is dat ik voor mezelf ben gestart. Dat stukje zelfsturing ervaarde ik als zeer prettig. Het verschil is dat je, wanneer je in loondienst bent, over het algemeen een bepaalde functieomschrijving hebt. Hierdoor kunnen taken afgebakend worden, wat ik jammer vind. Zodra je voor jezelf begint, kun je veel meer kiezen waar je op dat moment het accent op legt. Er komt wel meer bij kijken dan alleen de accenten leggen op de dingen doen die je leuk vindt, denk bijvoorbeeld aan de administratie bijhouden. Dit zijn zaken die je eerst allemaal niet doet, maar dat zijn de consequenties als je voor jezelf begint.

Ik ben allereerst mijn netwerk gaan opzetten en uitbouwen. Tijdens mijn tijd in loondienst heb ik al netwerkbijeenkomsten bijgewoond over ‘voor jezelf beginnen’, om me te oriënteren hoe het allemaal in zijn werk gaat. Op een gegeven moment heb ik de stap genomen en mijn ontslag ingediend, terwijl mijn collega’s allemaal zeiden ‘waarom?’ en ‘het gaat toch allemaal goed?’. Ik dacht bij mezelf, ik ga dit niet tot mijn pensioenleeftijd volhouden. Binnen het bedrijf waar ik toen zat waren er geen andere mogelijkheden, dus dat was voor mij het moment om de stekker eruit te trekken en voor mezelf te beginnen.

Wat doe je nu precies, en voor wie doe je dat?

Ik verzorg vormgeving en marketing voor bedrijven en overheden. Wat ik voornamelijk nastreef is het zichtbaar maken van de opdrachtgever. Dit doe ik via websites, social media en of offlinecampagnes. Ik denk mee met de bedrijven en overheden hoe ze zaken voor elkaar kunnen krijgen. Heel vaak is dit een probleem of uitdaging en dan ben ik er voor ze om mee te denken over een campagne, om ervoor te zorgen dat dit veel mensen bereikt.

Daarnaast ben ik bezig om Noord-Holland Noord meer op de kaart te zetten, zodat talentvolle ondernemers hier in de regio goed kunnen gedijen. Daarvoor hebben we bijvoorbeeld Startup Noord-Holland Noord opgezet om startups een goed netwerk te bieden, zodat ze zich ook hier in Noord-Holland Noord kunnen vestigen en het netwerk kunnen gebruiken.

Welk aspect van je werk vind je het leukste?

Het meest leuk vind ik het om betrokken te zijn bij de start van het proces, nieuwe concepten in de markt zetten. Iets nieuws bedenken en dat met succes neerzetten is erg tof om mee te maken. De hele tijd hetzelfde doen vind ik saai, en dat is dan ook de reden waarom ik zoveel verschillende dingen doe. Op een gegeven moment ben ik toe aan iets nieuws en dan ga ik kijken of ik datgeen kan opstellen met wat ik denk wat het kan gaan worden. Ik probeer mezelf daar dan ook in te ontwikkelen.

Hoe ontwikkel je jezelf daarin? Hoe blijf jij up-to-date?

Dat doe ik vooral door veel te lezen, mensen te spreken en dingen te proberen. Ik ben op dit moment bijvoorbeeld producent van een show in de Grote Kerk in Alkmaar. Producent zijn van iets is weer heel iets anders dan wanneer je grafisch vormgever bent en kijkt bij de klant van ‘hoe gaan we dit visueel in kaart brengen’. Bij dat produceren heb ik wel coaching gehad van een regisseur en van technici die het vakgebied heel goed kennen, maar het is het ondernemen in mij wat mij er niet van weerhoudt om dingen uit te proberen. Ik denk dat er van geen enkel beroep een precies groen boekje is van hoe iets exact moet gaan. Dat is ook het ondernemerschap, ik heb nu ook veel ondernemers in mijn netwerk en heel veel ondernemers coachen elkaar hierin ook. Die feedback tussen elkaar is dan ook een vorm van ontwikkeling, wat ik erg belangrijk en zinvol vind.

Zoals je aangaf heb je bij de start van je bedrijf met veel aspecten te maken. Een van die aspecten is een zakelijke rekening. Heb jij een zakelijke rekening voor je bedrijf?

Ja. Ik heb meerdere bedrijven, dus ik heb dan ook meerdere zakelijke rekeningen. Dit is omdat ik dat ook gescheiden van elkaar wil houden. Deze zakelijke rekeningen heb ik lopen bij verschillende banken.

Heb jij een (financiële) stip op de horizon? Iets waar je naar toe wilt werken met je bedrijf?

Waar ik vooral naar streef, is op zo’n manier kunnen groeien dat ik meer langlopende projecten kan draaien. Als grafisch vormgever heb je veel te maken met kortere opdrachten. Als er bijvoorbeeld een nieuw huisstijl moet worden neergezet, wordt er een logo gemaakt, wat enkel een kleine campagne is. Ik ben zoekende hoe ik naar projecten kan gaan waar vaker campagne gevoerd kan worden, die elke keer anders ingevuld kan worden. Er ontstaat dan wel herhaling, maar steeds op een andere manier, waardoor het niet saai wordt. Op dit moment ben ik ernaar op zoek om dat voor elkaar te krijgen.

Hoe bepaal jij je uurtarief?

In principe gebruik ik een standaard uurtarief. Maar als ik bijvoorbeeld een klus heb die twee maanden loopt, wordt er vaak onderhandeld en dan werk je op projectbasis. Er wordt dan vooraf een tarief afgesproken. Bij een langlopend project heb je ook een zekere vorm van inkomen waardoor dit ook mogelijk is. Het uurtarief is dus niet altijd hetzelfde.

Hoe doe jij je administratie? Is dit gekoppeld aan jouw bankrekening?

Het is niet gekoppeld aan mijn bankrekening. Ik doe alleen aan online bankieren, maar mijn administratie wordt niet online gedaan. Ik heb iemand die mijn administratie doet en die doet dat in Excel. Wanneer je Excel goed begrijpt, kan je daar heel veel in doen. Degene die de administratie doet is daar erg goed in en geeft mij een perfect overzicht.

Deel je je inkomsten in separate “potjes”? Heb je bepaalde doelen waar elke maand een bepaald bedrag apart voor zet?

Ik label inderdaad wel mijn inkomsten en uitgaven. Daarin maak ik onderscheid. Ik heb verschillende rekeningen, zoals ik al vertelde. Het onderscheid heeft ook met verschillende bedrijven en projecten te maken. Als een project afgesloten is, weet ik aan het einde duidelijk wat ik eraan verdiend heb. Ik spaar niet standaard elke maand een bedrag voor bijvoorbeeld zelfontwikkeling, maar wanneer er een goede training voorbijkomt die geld kost, doe ik dat wel.

Had je al een Knab-rekening voordat je het geld had gewonnen bij de FOTY Awards of heb je die speciaal daarvoor geopend?

Die heb ik speciaal daarvoor geopend. Het gewonnen geld heb ik deels gebruikt als een soort cadeau voor mij en mijn gezin voor het harde werken. Daar hebben we iets leuks mee gedaan. Ook heb ik het gebruikt voor de projecten waar ik mee bezig ben.

Ik maak nog steeds gebruik van mijn Knab-rekening. Op dit moment gebruik ik het voor een van mijn projecten. Ik ben blij met de rekening, het geeft een bepaald gevoel van vertrouwen. Je hebt echt het gevoel dat je je geld goed kan beheren. Je kan meer in potjes denken en werken door de overzichtelijkheid. In dit geval gebruik ik het voor een project en ik vind het handig omdat ik zo gemakkelijk ook andere mensen inzicht geef in wat er gebeurt. Los van degene die mijn administratie doet, kan ik het hier bij Knab ook zelf goed en snel inzichtelijk hebben. Dat vind ik erg prettig.

Tot slot, heb je een financiële tip voor collega-ondernemers?

Reserveer allereerst voor jezelf wat je zelf nodig hebt, voordat je iets uit gaat geven. Ook kan je bijvoorbeeld vooraf een rentebedrag afspreken, indien je klanten niet op tijd betalen. Zelf zit ik er wel altijd bovenop. Als ik te laat betaald word, dan vraag ik er vrij snel een vergoeding voor. Natuurlijk is dit vooral om ervoor te zorgen dat je op tijd wordt betaald. Dit gaat meestal om kleine en uitzonderlijke gevallen, maar denk hier in ieder geval ook over na. Als je zelf je rekeningen altijd op tijd betaalt, mag je dat ook van jouw klanten verwachten.