Header uitgelicht

Inbound marketeer Vincent Wiegers

“Onderneem met je hart en neem risico’s die je overziet”

Vincent Wiegers is inbound marketeer. Hij bouwt websites en helpt MKB-bedrijven met het plaatsen van content. Wij interviewden hem over het ondernemerschap en de financiële zaken die daarbij komen kijken. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door Knab Zakelijk, dé zakelijke rekening voor zelfstandig ondernemers.

Hoe en waarom ben jij ondernemer geworden?

Ik ben ondernemer sinds 2008. Ik was in loondienst en heb altijd geroepen dat ik later “als ik groot ben” voor mezelf wilde werken. De directe aanleiding was een vriendin die te maken kreeg met een hersentumor. Toen besefte ik me dat als ik iets wilde gaan doen, NU een perfect moment is. Niet straks, niet later, maar NU.

Mijn eerste bedrijf was een bereikbaarheidsdienst voor MKB-ondernemers. Ik hielp bedrijven met het inkomende telefoonverkeer, opmaken van social media-content en opmaak van offertes etc. Na twee jaar voelde ik me gevangen in mijn eigen bedrijf. Ik had met klanten bereikbaarheid afgesproken, waardoor ik gebonden was aan werktijden. Momenteel heb ik gekozen voor werkzaamheden die ik 24/7 kan doen, niet gebonden aan tijd of locatie, en ben daarmee een digitale nomade geworden (met eigen kantoor, dat dan weer wel).

Wat doe je precies, en voor wie?

Onder de naam “Inbound Marketing Drenthe“ help ik met name MKB-bedrijven met het plaatsen van content op sociale media, voornamelijk op Facebook, LinkedIn en Instagram. Deze content bedenk en produceer ik zelf. Daarnaast help ik bedrijven met maken en versturen van nieuwsbrieven en bouw ik WordPress websites. Dit doe ik voor MKB-bedrijven. Vooral voor toerisme-gerelateerde bedrijven: horeca, bed and breakfasts en vakantieparken in Nederland, Frankrijk, Italie en Duitsland.

Welk aspect van je werk vind je het leukst?

Ik vind het fijn om mee te denken met de ondernemer, waar ligt zijn/haar passie, welk probleem lost je product of dienst op en waar ligt je toegevoegde waarde. De teksten en beelden op het internet moeten een goede weerspiegeling van je bedrijf zijn. Authenticiteit is in mijn beleving heel belangrijk voor een ondernemer. Daarnaast is het geweldig om van niets, iets te maken!

Heb je een zakelijke rekening voor jouw bedrijf? Zo ja, waarom?

Uiteraard heb ik een zakelijke rekening voor mijn bedrijf. Deze is gekoppeld aan mijn cloud boekhouding, om altijd en overal inzicht in mijn bedrijf te hebben.

Heb jij een (financiële) stip op de horizon? Waar wil je naartoe met jouw onderneming?

Ik heb geen eindbedrag vastgesteld voor mijn onderneming. Mijn streven is om mooie dingen te kunnen en blijven doen.

Doe jij je administratie online? Zo ja, is deze gekoppeld aan jouw bankrekening?

Jazeker, vanaf mijn eerste dag als ondernemer heb ik een online administratie gekoppeld aan de bankrekening. Het grootste voordeel van de automatische koppeling tussen bank en boekhouding, is dat ik geen uitgaven en inkomsten mis. Dit geeft me een gevoel van structuur en grip hebben op de inkomsten en uitgaven.

Deel jij jouw inkomsten op in separate “potjes”? Zo ja, doe je dit enkel offline of ook online?

Nee, ik deel dit niet op in potjes. Hier zie ik de noodzaak nog niet van in. Ik zorg dat er een minimaal bedrag op rekening staat om kantoor huur, btw en belastingen te betalen. Onderverdelen in potjes lijkt me omslachtig, omdat ik dan steeds geld moet overhevelen van potje naar potje.

Zijn er nog andere mogelijkheden die je graag zou willen zien op het gebied van online bankieren?

Een paypal-achtige constructie zou wellicht handig zijn, waarmee ik makkelijk internationale betalingen kan doen en daarmee beter overzicht heb in bijvoorbeeld de inkoop van Facebook-advertentiegelden.

Ben je weleens in een situatie geweest waarin je extra blij was met Knab?

Ik vind de koppeling naar mijn Reeleezee boekhouding echt een uitkomst. Alle betalingen zitten (bijna) automatisch in mijn boekhouding wat de belastingaangifte een “piece of cake”maakt.

Tot slot, heb je een financiële tip voor collega-ondernemers?

Onderneem met je hart, maak keuzes die je begrijpt en neem risico’s die je overziet. Verzeker je niet voor zaken die niet nodig zijn.