Header uitgelicht

Freelancer Jacqueline de Kuijper uitgelicht

“Succesvol ondernemen is van meerdere factoren afhankelijk”

Danswetenschapper Jacqueline de Kuijper is de oprichter en hoofdredacteur van Dansdocent.nu, online vaktijdschrift voor dansdocenten. Voorheen schreef ze voor Dansmagazine en Cultuurpers. Haar scherpe pen en onderzoekende geest zet ze sinds 2019 in om dansdocenten te inspireren. Ze is daarnaast werkzaam als pilatesdocent in Utrecht. Wij interviewden Jacqueline over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Als dans/pilates/yoga-docent/wetenschapper is vrijwel iedereen ondernemer/zzp’er. Aan vaste contracten worden in deze branche zeer zelden gedaan. Daarnaast vind ik het niet erg. Het is fijn om de vrijheid te hebben zelf mijn werk in te delen.

Maar de voornaamste reden is dat ik een hoop creatieve ideeën heb en mij niet kon aansluiten bij een bestaand bedrijf met eenzelfde visie. Dus ben ik voor mijzelf begonnen om iets te creëren wat nog niet bestond.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik ben Dansdocent.nu begonnen, het allereerste Nederlandstalige vaktijdschrift voor dansdocenten in Nederland en Vlaanderen. Omdat de productie- en distributiekosten van papieren tijdschriften anno nu te hoog liggen, is dat een online magazine geworden.

Met een team van 8 freelance redacteuren (bestaande uit danswetenschappers en dansdocenten) schrijven we wekelijks nieuwe artikelen. Onder andere over didactiek, werkplezier, blessurepreventie, branding en ondernemerschap. We scholen dansdocenten bij aan de hand van nieuwe wetenschappelijke inzichten en inspireren ze met succesverhalen van andere dans-ondernemers.

Hier is ook echt behoefte aan. Dansdocenten willen meer respect voor hun vak, maar daarvoor is wel nodig dat de sector zich professionaliseert. Met het vaktijdschrift/magazine wil ik ze hierbij helpen.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Ik ben innovatief en werk interdisciplinair. Die brede creatieve blik heb ik aan mijn opleiding aan University College Utrecht te danken, waar ik zowel kunstgeschiedenis, filosofie, theaterwetenschappen én psychologie studeerde.

Voorheen werkte ik als danstrainer in het bedrijfsleven, daarvan zijn er ook maar een handjevol. Ik probeerde dans als werkvorm in trainingen te populariseren en mensen op de werkvloer meer in beweging te krijgen. Dat werd al wel met yoga en boksen etc. gedaan, maar nog zelden met dans.

Nu ben ik oprichter en hoofdredacteur van een online vaktijdschrift, terwijl de meeste uitgevers vast blijven houden aan zo’n papieren ding. Maar je moet met de tijd mee vind ik. Zo werk ik met mijn redacteuren samen via Azendoo, zo’n app voor ’task management’. Ons digitale kantoor noem ik dat.

Überhaupt is er maar één ander tijdschrift over dans in Nederland, maar die richt zich voornamelijk op amateurdansers. Zo zat de hele sector aan dansdocenten zonder eigen ‘blad’ en liepen ze waardevolle informatie mis over nieuwe ontwikkelingen. Zonde vond ik dat. Maar nu is er Dansdocent.nu! 🙂

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Mijn lezers/leden zijn dansdocenten in Nederland en Vlaanderen. Ik werf ze via de website en social media. Komende maand gaan we beginnen met ze actief via e-mail te benaderen, het zogenaamde ‘cold calling’. Het magazine wordt goed ontvangen, maar te weinig mensen weten nog van het bestaan af.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik heb mij geabonneerd op alle (inter)nationale vaktijdschriften op het gebied van danswetenschap en danseducatie. Die lees ik met veel plezier in de avonduren en weekenden.

Verder ga ik naar belangrijke conferenties op het gebied van dans in Nederland. Het is een klein wereldje dus het is belangrijk om regelmatig je gezicht te laten zien; dat schept vertrouwen.

Wat doe je over 5 jaar?

Over vijf jaar heeft Dansdocent.nu meer dan 2.000 leden. Dat klinkt weinig, maar dat is 20% van de markt. Best veel dus! Genoeg voor een ruim inkomen voor mijzelf en een fatsoenlijke vergoeding voor de redacteuren. Onderbetaling komt namelijk ook in de journalistiek veel voor, maar daar wil ik niet aan meedoen.

Verder is het magazine dan uitgebreid met cursussen en masterclasses van mijn team aan redacteuren. De hbo-dansopleidingen hebben bijvoorbeeld niet altijd de kennis en kunde in huis om vierdejaars te adviseren op het gebied van ondernemerschap. Die rol zou het team van Dansdocent.nu op zich kunnen nemen.

Hoe zie jij jouw toekomst?

Rooskleurig. 😉

Ik ben een doorzetter, maar dat is niet altijd genoeg. Je moet als ondernemer ook een probleem kunnen oplossen voor je klant, niet alleen doen wat je zelf leuk vindt.

Met dit nieuwe bedrijf heb ik een niche gevonden waar tot-nog-toe geen concurrentie is en een grote behoefte. Bovendien zijn de productiekosten laag, dus er valt veel winst te behalen.

Al vind ik dat niet het belangrijkste. Ik wil met mijn kennis en talenten een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij. Dansdocenten écht helpen!

Hoe houd jij je werk leuk?

Ik ben dit bedrijf begonnen toen ik nog in een burn-out zat. Toen voelde ik heel sterk dat IK dit MOEST doen. Het sluit perfect aan bij mijn karakter (introvert), opleiding (danswetenschappen) en talenten (schrijven).

Voorwaarde voor mij was namelijk dat het leuk moest blijven voor mijzelf. Nu mag ik weer doen wat ik het allerliefste doe: lezen en schrijven over danseducatie. Het geeft me veel energie.

Daarnaast werk ik maximaal 6 uur per dag, wandel ik dagelijks met de hond en neem ik regelmatig een beweegmomentje. Ik houd me aan de vitaliteitsadviezen die ik werknemers vanuit mijn rol als danstrainer in mijn vorige bedrijf gaf. Wel zo integer haha.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Ik zie veel mensen voor zichzelf beginnen omdat ze vrijheid willen en ergens een passie voor hebben. In mijn vriendenkring is zo’n beetje iedere tweede persoon nu coach aan het worden. Onverstandig vind ik dat. Met passie betaal je de rekeningen niet. Je moet ook aan de klant denken. Is er wel behoefte aan jouw product? En aan de concurrentie… die in het geval van dansers, coaches en yogadocenten moordend is.

Succesvol ondernemen is van meerdere factoren afhankelijk. Denk dus goed na voordat je begint. Maar als je dan de weloverwogen keuze hebt gemaakt… DOORZETTEN!!! Het duurt soms twee jaar voordat iets loopt.