Header uitgelicht

Freelancer Jan-Willem Duim uitgelicht

“Blijf doen wat je energie geeft”

Jan-Willem Duim werd geboren in Amsterdam, 1 jaar later verhuist hij naar Indonesië. Op 10 jarige leeftijd keert hij terug naar Nederland. Na de havo gaat hij naar de pabo (leraar basisonderwijs). In de afgelopen 15 jaar heeft hij als leraar gewerkt in een dorp, op de Antillen, in Amsterdam en nu “overal en nergens”. Ondertussen vanaf 2009 parttime ondernemer (schoolsites, -materiaal en -apps, samenwerkingen, tools voor gepersonaliseerd leren). Sinds 2017 is Jan-Willem fulltime zelfstandige en oprichter van het eerste openbare platform voor (onderwijs-)ondernemers in Nederland. Middels flex-onderwijs zijn zelfstandige zonder tussenpartij te vinden op functie en/of kwaliteit. Zo wordt onderwijsgeld bespaard en onderwijskwaliteit behouden. Wij interviewden Jan-Willem over het ondernemerschap en zijn deelname aan de FOTY Awards.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Om ideeën handen en voeten te kunnen geven  zonder collega’s hier ongewild in mee te hoeven nemen. Door ideeën vanuit een onderneming uit te werken is niemand verplicht ja te knikken en komt de kracht van het idee tot haar recht.

Wat doe je precies en voor wie?

De ideeën hebben bijna altijd betrekking op het (basis)onderwijs en het MKB. Praktisch, opbouwend en het liefst gratis.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Naar aanleiding van een uitnodiging zag ik hier een mogelijkheid om ondernemerschap in het onderwijs te promoten.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Een voordeel wat ik heb is dat ik ideeën vrij eenvoudig een vorm (logo, huisstijl, website) kan geven. Ondernemerschap is voor mij van betekenis willen en kunnen zijn. Ondernemen staat wat mij betreft gelijk aan samenwerken en hoeft dus niet per definitie een commercieel doel te dienen. Als andere ondernemers ditzelfde doel hebben, ben ik niet gelukkig en niet uniek.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Mijn werkzaamheden richten zich op onderwijs(matching) en op web design/hosting. Een overgroot deel van de klanten komen bij mij middels mond-op-mond reclame. Daarnaast ben ik de laatste twee jaar vrij actief op LinkedIn.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Vakbladen lees ik nauwelijks. Voor mij zit de kracht in het gesprek met elkaar. Dat kost veel tijd (die je niet kunt factureren) maar levert meer informatie en met name beleving op.

Wat doe je over 5 jaar?

Ik heb geen idee, geintje. Mijn bedrijf heeft als overkoepelende naam; XiwelMogelijkheden. Ik laat mij leiden naar waar er mogelijkheden voor mij liggen en heb er alle vertrouwen in dat die er over vijf jaar nog steeds zijn. Kans is groot dat het in of rond het onderwijs is.

Hoe zie jij jouw toekomst?

Het onderwijs hoeft volgens mij niet in alle lagen en op alle plekken hetzelfde te zijn. Hierin een rol spelen, zie ik als mijn toekomst.

Hoe houd jij je werk leuk?

Ideeën hebben/krijgen, vervolgens uitvoeren en zien dat het mensen blij maakt… dát is voor mij de perfecte drijfkracht.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Blijf doen wat je energie geeft en zoek mensen om je heen die dat vuurtje onbewust blijven aanwakkeren.