Header uitgelicht

Freelancer Jelle Threels uitgelicht

“Blijf jezelf, werk hard en geef alles voor je passie”

Jelle Threels is een 31-jarige ondernemer uit Veenendaal. Hij is doof geboren, maar laat zich hierdoor niet uit het veld slaan. Een vrolijke man met humor en een doorzettingsvermogen waar velen van kunnen leren. Hij heeft zijn eigen schoonmaakbedrijf en zorgt ervoor dat bij zowel bedrijven als particulieren alles spik-en-span is. Het hebben van een beperking hoeft geen beperking te zijn in het (bedrijfs)leven, daar is Jelle het bewijs van. Wij interviewden Jelle over het ondernemerschap en zijn deelname aan de FOTY Awards.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Wat ik hiervoor allemaal heb gedaan? Ik heb gewerkt in de bouw, als kok en als automonteur. Op gegeven moment vroeg een vriend van mij, die als glazenwasser werkzaam was, of ik hem wilde helpen. Dat leek me leuk. Ik was destijds ook begonnen aan een nieuwe baan als kok. Die twee banen vielen niet met elkaar te combineren. Ik merkte dat ik veel gelukkiger was op de ladder dan in de keuken. De stress gleed van me af. Ik voelde me vrijer en veel minder op mijn vingers gekeken. Ik besloot verder te gaan in de schoonmaak. Ik kon aan het werk bij een ander bedrijf. Na een jaar was het voorbij en moest ik op zoek naar een nieuwe baan. Mijn vader vroeg mij of ik niet voor mezelf wilde beginnen. Mijn ouders merkten dat ik echt enthousiast was over dit vak. Dat ik er plezier in had, veel meer dan bij mijn andere banen. Ik was rustiger en vrolijker. Om mij op weg te helpen, kreeg ik een bestelbus van mijn ouders. Dat was het begin. Ik besloot gewoon te beginnen en in mijn eigen omgeving rond te vragen. Al snel kwamen daar opdrachten uit voort, als glazenwasser en als schoonmaker. Van het eerste geld dat ik verdiende, kocht ik nieuwe materialen. En een ladder zodat ik ook de hoogte in kon.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik maak bij elke opdracht van a tot z schoon, zowel bij bedrijven als particulieren. Ook huren de schoonmaakbedrijven mij in voor versterking in hun team. De klanten die op dit moment in de agenda staan, zijn heel divers. Ik doe inmiddels veel meer dan ramen wassen alleen. Ik maak schoon bij bedrijven en particulieren, binnen en buiten. Van ramen tot dakgoten, van vloerreiniging tot het opleveren van een woning. Eigenlijk alles wel. Zolang ik de klant tevreden kan stellen, is het goed.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik ben al vanaf mijn geboorte doof, heb veel verschillende beroepen uitgeoefend en run nu al bijna 5 jaar mijn eigen schoonmaakbedrijf. Misschien is dat interessant voor andere ondernemers of mensen met beperking.

Er wordt veel gepraat en geschreven over mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Maar niet iedereen die in deze vijver zwemt, heeft zin om af te wachten tot een werkgever zich meldt. Ik wil vooral vertellen en laten zien dat dove mensen ook tot heel veel in staat zijn. Laat je niet tegenhouden door je beperking, wat dat dan ook is. En zorg dat je plezier hebt in wat je doet. Dat is het allerbelangrijkste!

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Zoals ik eerder al heb verteld heb ik een beperking. Ik laat mij hier niet door tegenhouden, maar hierdoor sta ik wel al direct met 1-0 achter. Wat mij uniek maakt is dat ik altijd net een beetje meer mijn best moet doen om mijn doel te bereiken, maar dit zorgt wel voor bijzondere contacten en veel begrip en respect van anderen in het vak en zeker ook van de klanten.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

In het begin moet je soms wat geluk hebben.  Veel van mijn klanten waren bekenden in de buurt of contacten van familie en vrienden. Mond-op-mond reclame heeft mij daarna vooral heel veel werk opgeleverd. Social media werd steeds groter en werd daarom voor mij het perfecte platform om mijzelf op de kaart te zetten en om grotere projecten binnen te halen.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Vakbeurzen bezoeken en de goede band met leveranciers onderhouden. Zij helpen mij om op de hoogte te blijven van de nieuwe technieken en materialen/systemen. Zelfstudie op internet is ook heel belangrijk.

Wat doe je over 5 jaar?

Als het zo goed blijft gaan, wil ik zeker mijn bedrijf gaan uitbreiden en hopelijk mensen die een beperking hebben in dienst nemen om hun kansen te geven en te laten groeien tot zij het heft in eigen handen kunnen nemen en zelfstandig kunnen werken.

Hoe zie jij jouw toekomst?

De dagen zitten lekker vol. Het wordt in mijn eentje al behoorlijk druk. Het lijkt me mooi om ooit mensen in dienst te hebben, misschien vier of vijf. Zeker niet te veel. Maar op dit moment kan ik het nog net in mijn eentje bolwerken. Mijn vader doet de boekhouding en ik kan me focussen op het werk. Dat is voor nu prima. Ik ben trots op wat ik afgelopen jaren heb neergezet. Het lijkt mij mooi om mezelf nog verder te ontwikkelen, meer vormen van specialistische schoonmaak te kunnen aanbieden en uit te breiden. Maar dat hoeft niet van vandaag op morgen. Op dit moment gaat het prima en ben ik tevreden!

Hoe houd jij je werk leuk?

Doordat mijn werk mijn passie is blijf ik gemotiveerd en ben ik steeds op zoek naar uitdagingen. Nooit saai dus! Mezelf blijven uitdagen, risico’s durven nemen en genoeg rust pakken tussendoor.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Blijf jezelf, werk hard en geef alles voor je passie/beroep. Kijk altijd naar hoe het beter en/of makkelijker kan, zodat je overal 100% uithaalt!