Header uitgelicht

Freelancer Lenneke Gentle uitgelicht

“Samen staan we sterk, ook al werken we zelfstandig”

Op een Haagse binnenstadsschool ontwikkelde Lenneke Gentle in de praktijk de Taaldans® en Rekendans® methodiek. Daarbij worden dans, rekenen en taal met elkaar gecombineerd. Lenneke schrijft, spreekt en organiseert, zodat alle professionals die met 0-12 jarige kinderen werken lekker aan de slag kunnen met ontwikkeling vanuit beweging en dans. Wij interviewden Lenneke over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Het is altijd al een wens van me geweest om een eigen bedrijf te hebben, de ondernemersgeest zit in de familie. De tijd was rijp toen ik bij mijn toenmalige directeur mocht proberen of onze peuters en kleuters sneller de taal zouden leren als we erover zouden dansen. Het werkte! In 2010 startte ik Studio Swing met Taaldans® en Rekendans®.

Wat doe je precies en voor wie?

In de eerste plaats zet ik me in om de educatie voor 0-12 jarige kinderen in beweging te krijgen. Daarom heb ik diensten en producten ontwikkeld voor iedereen die met deze kinderen werkt. Ik leid dansdocenten op om de Taaldans® en Rekendans® lessen te kunnen geven in de kinderopvang en in het onderwijs. Pedagogisch medewerkers en leerkrachten willen ook aan de slag met bewegend leren; hiervoor bied ik cursussen en trainingen aan in De Beweegacademie. Ik ontwikkel digitaal lesmateriaal, schrijf artikelen voor vakbladen en ben bezig met een online magazine. Zo kan iedereen lezen over het belang van beweging en zelf in actie komen. Beweegideeën kunnen gemaakt en gedeeld worden in de openbare Bewegend Leren Database; zo kunnen alle kinderen via de professionals in aanraking komen met meer beweging en bewegend leren.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Door mijn lieve collega Jan Willem Duim ben ik genomineerd, dat heb ik natuurlijk aangepakt. Ik vind het belangrijk dat zzp’ers gesteund worden in hun zelfstandigheid, zeker in deze periode waarin de politiek zo veel twijfels heeft over zzp’ers in zorg en onderwijs. Het is heerlijk om zelfstandig te werken en om bij te dragen aan een mooiere maatschappij; het zou fijn zijn als wij dezelfde rechten zouden krijgen als mensen met een arbeidscontract. Daarom vind ik het fijn om me als zelfstandige ook af en toe te laten horen over onze positie. De FOTY Awards geeft hier op een positieve manier de mogelijkheid toe.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Gelukkig is iedereen uniek, dat maakt mensen ook zo interessant. Als ik de finalisten bekijk dan zie ik dat ik tussen prachtige ondernemers sta en ben ik oprecht verheugd dat we hier zo samen mogen staan. Mijn talenten liggen in het creatief verbinden en in beweging brengen van mensen. Dat brengt me veel plezier en ik zie dat plezier ook in hen terug, daarna in de kinderen met wie zij werken.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Mijn klanten zijn actief in kinderopvang en onderwijs in Nederland, België en andere Nederlandstalige landen. Eerst ging ik actief op zoek naar hen; nu vinden ze mij.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik lees veel en blijf altijd leren. Daarmee verrijk ik de diensten en producten die ik aanbied en kan ik weer mooie artikelen schrijven.

Wat doe je over 5 jaar?

Dan geniet ik nog dagelijks van het toffe werk dat ik doe: met de leukste mensen om me heen voor de leukste kinderen. Dan hebben we ruim de helft van de kinderdagverblijven en basisscholen in Nederland aan het dansend en bewegend leren.

Hoe zie jij jouw toekomst?

Ik heb geleerd om in het nu te leven zodat de toekomst zich vanzelf ontvouwt. Daar heb ik alle vertrouwen in. Het leven leidt me naar waar ik moet zijn en dat voelt goed.

Hoe houd jij je werk leuk?

Ik heb veel afwisseling nodig in mijn werk, daarom doe ik veel verschillende dingen. Ik spar regelmatig met collega ondernemers en dat blijft me inspireren.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Ga door! Maak heel veel fouten; daar leer je het meest van. Vooral als je dat lachend doet en snel bij kunt stellen. Sluit je aan bij een ondernemersnetwerk dat bij je past en word lid van een vakbond. Samen staan we sterk, ook al werken we zelfstandig.