Header uitgelicht

Freelancer Lesley Walravens uitgelicht

“Wees eerlijk in kwaliteit, aandacht en duurzaamheid”

Lesley Walravens adviseert, verkoopt, levert, plaatst en herstelt parketvloeren, van a tot z. Hij levert met zijn bedrijf Walravens Parket zijn diensten aan particulieren klanten en mooie projecten. Wij interviewden Lesley over het ondernemerschap en zijn deelname aan de FOTY Awards.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ik ben ondernemer geworden omdat we van thuis uit het ondernemen hebben meegekregen, het vak van thuis uit heb meegekregen en vanuit mijn vaders onderneming het vak heb mogen leren op vroege leeftijd.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik adviseer, verkoop, lever, plaats, herstel parketvloeren, van a tot z. En lever mijn diensten aan particulieren klanten en eventueel projecten.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik ben in 2017 al een keer in aanmerking gekomen als finalist en nu ben ik ook weer benaderd, ben weer verrast en vind het een eer om mee te mogen doen.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Wat me uniek maakt: iedereen is uniek. Het verschil is dat ik van thuis uit een voorsprong heb meegekregen en een soort erfenis. Ik ben van thuis uit, vroeger, altijd mijn vrije tijd samen met mijn broers mee geweest en heb het vak mogen leren. Mijn broers en ik vonden het fijn, leuk om iets te kunnen betekenen en een vak te leren waar we toen ook ons zakcentje mee verdienden. We voelden ons speciaal en het gaf een kick als je iets mooi betekende voor de zaak en klanten. Ik heb heel veel leergeld betaald en daar ben ik nu veel wijzer van geworden.. Structuur is heel belangrijk en ik leg de lat heel hoog, zodat ik iedere opdracht die ik aanneem weer voor een 10 ga. Maakt niet uit of het een kleine of grote opdracht is. Erfenis zei ik omdat ik blij ben, ondanks dat mijn beide ouders er niet meer zijn (overleden) en me geen erfenis hebben achter gelaten toch een erfenis qua vak heb meegekregen. Ik zie dat als erfenis. Doordat ik veel leergeld heb betaald, ik nu een echt vak heb waar ik mijn geld mee verdien.  Twee jaar geleden is mijn oudere broer overledenen en ik haal nu echt de energie uit het werk en daar heb ik plezier in. Ik ben een ondernemer die altijd probeert ook van niets, iets positiefs te blijven maken. Ga niet eerder bij een klant weg voordat ik zelf tevreden ben. Vrijblijvend advies onderbouwd met stalen vervolgens een gedetailleerde en gespecificeerd, vrijblijvende prijsopgave, goed uitvoeren opdracht en nazorg zijn standaard voor mij. Op de website staat een stukje geschiedenis.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

De klanten die ik krijg is via mond tot mond reclame, via netwerk, bestaande klanten, via adverteren, sociaal media, mijn  website en de website Bona gecertificeerd Nederland en via referenties op bv internet. De meeste klanten heb ik in de regio maar ook klanditie door het hele land i.v.m. mijn netwerk en de website. Ik werk het liefst dicht bij huis, zodat ik de tijd heb om de opdracht mooi uit te voeren.

Hoeveel ben je waard per uur?

Ik werk met vierkante meter prijzen en toeslagen, de toeslagen zijn € 65,20 p/uur.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik volg cursussen/nascholing en ben verplicht als Bona gecertificeerd om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen  van producten en machines. Verder volg ik workshops van verschillende A-merken in het vak en lees ik vakbladen. Ook ben ik aangesloten bij CBW-Mitex.

Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar ben ik weer een stuk verder dan nu en ben dan bezig met de puntjes op de ‘i’ te blijven zetten. Je gaat mee met de tijd en legt de lat steeds hoger om zo de kwaliteit te waarborgen. Ook denk ik in kwaliteit, goed gereedschap en duurzaam te blijven werken. En ik wil weer een showroom waar ik klanten makkelijker vooruit kan helpen, zodat ik meer kan verzetten op de juiste manier. Ik heb ieder kwartaal wel weer frisse ideeën waar ik mee aan de slag kan.

Hoe zie jij je toekomst?

Mijn toekomst zie ik rooskleurig in omdat ik elke dag blij ben met wat ik al die jaren heb gepresteerd en heb opgebouwd. Daar ben ik enorm blij en dankbaar voor. Dus ik moet zorgen voor wat ik heb en daar de energie in blijven steken, dan zal de toekomst nog mooie ontwikkelingen met zich meebrengen.

Hoe hou je je werk leuk?

Mijn werk blijft leuk omdat met de nieuwste technieken, gereedschappen, producten werk en mijn eigen tijd indeel en niet voor niks werk. Ik vind het iedere keer weer een kick om weer iets moois op te leveren en dat verschil zie je duidelijk achteraf. Kwaliteit dus!

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Mijn advies is om in kwaliteit, aandacht, duurzaam, eerlijk te zijn met je klanten en te kijken naar ondernemers die het verschil maken. Wees ook niet te goedkoop, vraag je prijs en zorg dat je dat waard bent voor klanten.