Header uitgelicht

Freelancer Liedeke van Spronsen uitgelicht

“Zorg dat je een netwerk van ondernemers hebt”

Liedeke van Spronsen is sociaal ondernemer en eigenaresse van kaarsenatelier SuperMirthe’s Lichtpuntjes. In 2015 heeft zij SML opgericht als nagedachtenis aan Mirthe, haar dochtertje. Vanaf 2017 is Liedeke voorzichtig haar vak als hulpverlener hiermee gaan combineren, t.b.v. mensen die niet meteen terecht kunnen op de arbeidsmarkt. Wij interviewden Liedeke over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

In eerste instantie begon ik met ondernemen om een bezigheid te hebben. Ik zat thuis na het verlies van mijn dochtertje en kaarsen maken van kaarsresten gaf me afleiding. Er werden geregeld kaarsen verkocht en kaarsresten kreeg ik ook veelvuldig van vrienden en familie. Ik besloot in naam van Mirthe een kaarsenatelier te beginnen. Eerst vanuit huis en later in een bedrijfsruimte, waar ik gelijktijdig begonnen ben met het begeleiden van mensen, die niet direct terecht kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Ik vind het belangrijk dat iedereen kans krijgt, zeker wanneer er tegenslagen zijn geweest in het leven, zoals ik zelf heb ondervonden. Dan is het fijn om een werkplek te hebben, waar je laagdrempelig kan opbouwen.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik maak van kaarsresten nieuwe kaarsen en daarbij begeleid ik mensen die een opstap nodig hebben om terug te keren op de arbeidsmarkt d.m.v. re-integratie trajecten.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

De reden waarom ik ondernemer ben geworden is uniek, mijn dochtertje was overleden en ik was werkloos. Ik wilde in haar naam iets doen dat van betekenis zou zijn. Het product dat ik maak, de kaarsen, passen heel goed bij het verdrietige verhaal vandaar dat ze Lichtpuntjes heten, SuperMirthe’s Lichtpuntjes. Ik ben heel gedreven om mooie producten te maken, ik ben niet bang om fouten te maken en ik ben gemotiveerd om me te ontwikkelen, zodat ik ook als ondernemer en coach beter wordt in wat ik doe.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Social media is heel belangrijk voor mijn bedrijf. Ik laat daar zien wat we op het atelier doen. Het is een wisselwerking met de klanten, zij kunnen zien wat ik doe en ze kunnen mij laten weten wat zij graag zelf zouden willen, in kleur, vorm of aantal. Ook vertel ik geregeld over wat er zich afspeelt op het atelier zelf, over de klanten die langs komen of verhalen die de medewerkers vertellen. Daarnaast doen we aan acquisitie, vooral hot leads werkt het beste, mond tot mond reclame en zichtbaar zijn op markten, beurzen, open dagen organiseren en workshops verzorgen. Onze klanten zitten door het hele land. Via de webwinkel vinden de kaarsen menig huiskamer. Maar ook (rouw)therapeuten, winkels en bedrijven weten ons te vinden voor een passend relatiegeschenk.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

De kaarsen maken we veel vraag gestuurd, wat de klant wil, maken we. We proberen geregeld nieuwe varianten uit en delen dat op onze media kanalen. Voor de najaarscollectie stemmen we de kleuren af met de winkels die onze kaarsen verkopen. Zodat dit aansluit bij de trends van nu. Daarnaast is vakliteratuur van belang om me als ondernemer en coach te blijven ontwikkelen. Geregeld overleggen met collega ondernemers werkt goed, om bij te blijven met de ontwikkelingen.

Wat doe je over 5 jaar?

Goede vraag, de afgelopen jaren is er veel meer gebeurd dan ik voor mogelijk had gehouden. Over 5 jaar zou ik graag op een nieuwe locatie zitten met het kaarsenatelier, waar ook ruimte is voor andere ambachtslieden om hun vak uit te oefenen en het een plek is voor inspiratie van zowel collega ondernemers als voor klanten en bezoekers.Daarnaast wil ik me verder ontwikkelen als sociaal ondernemer, zodat ik nog meer mensen de gelegenheid kan bieden om in een fijne sfeer te werken en te ontwikkelen. Een boek schrijven en uitgeven, lezingen geven over rouwen wanneer je midden in het leven staat en wat werkgevers kunnen doen om te zorgen dat medewerkers aan het werk blijven, ook als ze iets heel heftigs hebben meegemaakt.

Hoe zie jij jouw toekomst?

Mijn toekomst ligt open en vol kansen. Door het ondernemen heb ik veel geleerd over wie ik ben en wie ik wil zijn. Daar wil ik op verder bouwen. Onderdeel daarvan zal het kaarsenatelier zijn, maar ook mijn kennis over re-integreren, over het begeleiden van intense trajecten en hoe een trauma ingezet kan worden als een kracht.

Hoe houd jij je werk leuk?

Door doelen te stellen en me te blijven ontwikkelen, is het werk nooit saai. Er is altijd een doel waar ik naartoe werk. Zowel als ondernemer, als ambachtelijk kaarsenmaker, zijn er altijd weer nieuwe dingen te bedenken waardoor het werk dynamisch blijft. Bovendien is er nog heel veel dat ik wil bereiken en zal ik me dus niet snel vervelen.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Zoek elkaar op, zorg dat je een netwerk van ondernemers hebt. Zij weten waar je rekening mee moet houden, hebben het wiel misschien al uitgevonden en kunnen in de praktijk met je mee kijken. Wees ook niet bang om zelf je kennis en ervaring te delen, uitwisseling kan voor beiden inspirerend zijn. En zorg dat je je onderscheidend vermogen scherp hebt. Dat is wat potentiële klanten over de streep kan helpen.