Header uitgelicht

Freelancer Marianne Reinders uitgelicht

“Sta eens open voor een dichte deur”

Marianne Reinders is freelance Event manager, maar haar onderneming is veel breder. Zij kan als ‘maker’ haar creativiteit kwijt in het ontwerpen en creëren van kaarten en sieraden. Wij interviewden Marianne over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Na 12,5 jaar Event manager te zijn geweest bij hetzelfde bedrijf, kreeg ik steeds meer de behoefte om iets met mijn creativiteit te doen. In een tijd waar massaproductie de norm blijkt te zijn, kreeg ik juist de behoefte om terug te gaan naar ambacht. Ik hou ervan om dingen met mijn handen te maken. Zelf een fysiek product ontwerpen en maken waar mensen echt blij van worden. In mijn ‘vorige leven’ als Event Manager gaf het voldoening als mensen blij naar huis gingen, maar toch bleef ik achter met een leeg gevoel. Al mijn energie was vervlogen als een evenement was afgelopen. Ik zocht naar meer inhoud, iets waar ik mijn ziel in kwijt kon en dat tastbaar en blijvend was. Dat mensen echt blij worden van mijn producten, daar word ik echt blij van. Dat geeft mij betekenis.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik doe 3 dingen, maar vooral: ik maak. Ik maak sieraden op maat, ik maak ansichtkaarten en ik ‘maak’ evenementen als freelance Event manager (dat laatste omdat ik het niet kan laten ;-)). Ik word door verschillende bedrijven ingehuurd. De sieraden maak ik in opdracht en mijn ansichtkaarten verkoop ik aan winkels. Ik hou ervan om mee te denken met mensen en daardoor een verhaal en ziel toe te voegen aan een product. Alles wat ik maak doe ik met humor en liefde. Handgemaakte producten die een subtiel design hebben en een eigen statement. Mijn ansichtkaarten lijken op mij. Ze zijn een tikkeltje eigenwijs en zoeken soms een randje op die bij veel mensen een lach op hun gezicht toveren. Geen maatschappijkritisch tintje, maar gewoon tekst die zegt waar het op staat. Teksten met een smoel bestempeld met humor!

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik werd genomineerd door een collega ondernemer. We helpen elkaar altijd al bij het ondernemen en sparren veel. Ik wilde eigenlijk niet meedoen, omdat het me heel spannend leek om mezelf zo naar voren te schuiven. Maar toen bedacht ik me dat een ander het ook niet voor me gaat doen. Ik zit in een lekkere flow met mijn bedrijf en kan wel een extra zetje gebruiken. Er is een uitgever geïnteresseerd in mijn ansichtkaarten. Dat is mijn bevestiging dat ik op de goede weg ben. Mijn kaarten lopen goed, mensen worden er blij van en ook mannen vinden mijn kaarten stoer genoeg om weer eens een kaart te sturen. Dit is het momentum, mijn kaarten moeten nu bij zoveel mogelijk winkels terechtkomen. Naamsbekendheid zou me enorm kunnen helpen om het vertrouwen te winnen van nog meer winkeliers. Ik heb besloten om het voorlopig niet via de uitgever te laten gaan, maar het nog in eigen beheer te houden. Het aanbod van de uitgever kwam eigenlijk net te vroeg. Ik ben ervan overtuigd dat de FOTY Awards me kunnen helpen om mijn kaarten een podium te geven.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Als ondernemer kreeg ik van iedereen het advies om me juist te focussen op één ding, maar dat was niet mijn stijl en niet mijn pad. Ik wilde graag afwisseling in het ondernemen en verschillende dingen doen om niet in een sleur terecht te komen. Ook wilde ik niet meer afhankelijk zijn van één ding. Ik had destijds niet het gat in de markt uitgevonden, ik ben meer van ’trial and error’. Nu komt er ook steeds meer bezinning en focus en was dit pad nodig om dat te bereiken. Met mijn ansichtkaarten genereer ik de meer continue inkomsten, zodat ik mooie opdrachten kan blijven doen om sieraden op maat te maken. Ik wil daar graag mijn ziel in kwijt, terug naar ambacht en duurzaamheid (oud goud omsmelten om er nieuwe sieraden van te maken en zo nieuwe herinneringen creëren). Sieraden maken is heel bewerkelijk en lastig op te schalen. Ik geloof in eerlijk en inspirerend en niet in het laten produceren in het buitenland. Mijn ansichtkaarten zijn makkelijker op te schalen en juist die combinatie maakt het interessant. Op alle vlakken voer ik mijn bedrijf en kan ik beslissingen nemen die bij mij passen. Mijn ansichtkaarten zijn tevens mijn marketing voor mijn sieraden. Door mijn ansichtkaarten breekt het ijs en kan ik vertellen wat ik verder doe. Ik vind het enorm interessant om te zien hoe dit elkaar versterkt en hoe ik dit kan toepassen in mijn eigen bedrijf voor een nog efficiëntere bedrijfsvoering. Juist het spreiden van werkzaamheden en producten zorgt ervoor dat ik goed kan inspelen op het momentum. Juist in deze snelle digitale tijd teruggrijpen op handgemaakt en een fysieke ansichtkaart wordt je niet aangeraden, maar ik zie dat het werkt en dat vind ik mooi. Dus me juist focussen op meerdere aspecten, dat is waar ik in geloof.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Met mijn freelance Event management maak ik gebruik van mijn in de jaren opgebouwde netwerk. Tot nu toe zijn de opdrachten meer dan ik wil en aankan, zodat ik mezelf daar niet enorm in hoef te promoten. Ik houd een portfolio bij op Instagram onder mijn eigen naam. Mijn ansichtkaarten verkoop ik aan winkels. Ik sta daarvoor op beurzen als Trademart en Trendz. Ik loop zelf winkels binnen om mijn kaarten te laten zien. Dat vind ik heel spannend, maar zo ben ik wel aan mijn best verkopende winkeliers gekomen. Onlangs ben ik begonnen met mijn verkoop op Orderchamp. Verder verkoop ik via mijn webshop aan consumenten. Ik maak daar eigenlijk te weinig promotie voor, daar kan ik nog veel meer uit halen, maar first things first. Met mijn sieraden sta ik op Dutch design markten in Amsterdam op het Museumplein en heb ik regelmatig een Pop up shop samen met andere ondernemers in de Berenstraat in Amsterdam. Samen zijn we dan de Art Collective. Ook geef ik workshops, bijvoorbeeld op beurzen als de Huishoudbeurs, beurs Vrouw en Tina festival of bij mensen thuis. Naast dat het een enorm succes is, is het ook mijn marketing. Ik vertel daar vaak dat ik oud goud omsmelt en nieuwe sieraden maak en daar vloeien dan vaak weer mooie opdrachten uit voort. Mijn ervaring als Event Manager komt ook weer goed van pas bij het inrichten van deze beurzen. Ik spreek veel andere ondernemers, kan daarmee sparren en kom soms weer een stapje verder. Ik zit in een club ‘mom in business’ waarin we elkaar ook helpen en meedenken met elkaar bij het ondernemen.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik observeer en ga dan volledig mijn eigen weg. Met mijn sieraden volg ik mijn intuïtie en luister ik goed naar de wensen van mensen. Dat maakt het bewerkelijk. Ik maak pas een sieraad op maat als ik me er goed bij voel en als ik het verhaal en de wens van de klant er in kwijt kan. Er moet een ziel in zitten, anders doe ik het niet. Mijn sieraden zijn aards, organisch en tijdloos en volgen niet een bepaalde trend. Ze passen bij het verhaal van de klant en daarom weten mensen mij te vinden. Ze laten geen strak massaproduct maken wat ze bij een juwelier zouden krijgen. Ik zit af en toe bij mijn leermeester in zijn atelier waar ook veel andere edelsmeden werken. Zo spar ik en bespreek ik wat er speelt. Wat betreft mijn ansichtkaarten ga ik tegen de stroom in. De trend is juist dure dubbelgevouwen wenskaarten met mooie illustraties en lange teksten. Mijn ansichtkaarten zijn simpel, hebben pakkende teksten die je in 1 oogopslag grijpen. Een makkelijk product, waardoor het voor iedereen weer leuk wordt om een kaart te sturen. Ik bekijk in iedere winkel de kaarten en ik weet dat mijn kaarten uniek zijn. Om op de hoogte te blijven lees ik vakbladen, ga ik naar en sta ik op beurzen, praat veel met mensen en probeer ik alles voor te zijn. Met mijn slagletterarmbanden was ik ver vooruit in Nederland, nu kan ik daar met mijn ervaring dusdanig op inspelen dat mijn workshops een mega succes zijn en bijvoorbeeld de commercial van de Huishoudbeurs voor volgend jaar is opgenomen bij mij aan tafel met modellen. Ik vind het leuk om te weten wat er speelt in mijn vakgebied, maar nog belangrijker vind ik het om er onderdeel van te zijn, zodat ik veel met mensen kan praten. Maar ook betrokken te zijn bij de verkoop, dat geeft mij veel meer inzicht. En daarin dan een klein beetje tegendraads ondernemen.

Wat doe je over 5 jaar?

Veel mensen blij maken. Over 5 jaar doe ik nog steeds wat ik leuk vind en is mijn leven afwisselend. Dan heb ik mijn ansichtkaarten bij dusdanig veel winkels staan dat ik er een continu inkomen uit kan halen. Door de markten in Amsterdam heb ik ontdekt dat mijn humor internationaal is en dat is natuurlijk te gek. Toeristen uit alle landen kunnen lachen om mijn kaarten. Ze zijn niet gewend om geconfronteerd te worden met zulke directe humor. Dat maakt het natuurlijk ook interessant om over de grens te gaan. Wellicht heb ik tegen die tijd mensen in dienst die dat draaiende houden en ook nieuwe producten op de markt brengen met mijn teksten. Dan kan ik mooie opdrachten voor sieraden maken om mijn ziel en creativiteit ook tevreden te houden. Zo kan ik trouw blijven aan mijn kernwaarden en blijven doen wat ik leuk vind. Ook heb ik dan nog steeds veel leuke collega ondernemers om me heen waar ik van blijf leren, die me fris houden en op vernieuwende ideeën kunnen brengen.

Hoe zie jij jouw toekomst?

Ik ben een maker. Ik hou mijn leven graag levendig. Ik hou van afwisseling en projectmatig werk. Ik wil graag blijven doen wat ik leuk vind, maar om dat te kunnen doen heb je toch een groter plan nodig. Ik ben een maker. Dingen maken is vaak bewerkelijk en creatievelingen krijgen nog niet altijd het podium dat ze verdienen. Ik wil passieve inkomsten genereren door mijn ansichtkaarten. Als dat staat, dan kan ik blijven doen wat ik leuk vind. En een leuke bijkomstigheid hierbij is, dat ik ook nog eens intens gelukkig wordt van het maken en verkopen van mijn ansichtkaarten. Mensen aan het lachen krijgen en blij maken is een prachtige droom die werkelijkheid wordt en ik hoop dat nog lang te kunnen doen. Soms staan mensen minutenlang bij mijn kaartenmolen en komen niet meer bij van het lachen. Hoe heerlijk is dat en zakelijk nog interessant ook.

Hoe houd jij je werk leuk?

Alles wat ik doe, doe ik met humor en liefde. Ik maak, creëer, lever een dienst met de optimale inspanning om daar iets positiefs uit te halen. Humor is voor mij belangrijk, juist in mijn werk. Zo kan ik tegenslagen omzetten in toekomstige verbeteringen. Ik hou van de afwisseling in mijn werk, daarmee maak ik het mezelf soms wat ingewikkeld, maar zo hou ik ook de sleur buiten de deur. Ik vind het heerlijk om te leren van gewoon te doen. De soms wat onlogische stappen, lijken achteraf vaak een enorme betekenis en/of impact te hebben. De deuren die dan opengaan, die je van tevoren niet had kunnen bedenken, maken het spannend en helpen je ook verder. Van tevoren lijken het obstakels, maar openstaan voor dichte deuren brengt een hoop vreugde in mijn leven.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Wacht niet tot je vindt dat je het gat in de markt hebt uitgevonden of tot je iets tot in perfectie hebt voorbereid, ga gewoon. Leer van de dingen die op je pad komen en wordt immuun voor nee horen. Pas aan en ga weer door. Sta eens open voor een dichte deur.