Freelancer Marieke van den Hout uitgelicht
“Een positieve houding is de helft van je succes”
Marieke van den Hout is als freelancer werkzaam in het beroepsonderwijs en gespecialiseerd in het begeleiden van docententeams tijdens het (her)ontwerp van het curriculum en het begeleiden van teams bij de voorbereiding op de accreditatie. Kwaliteit van onderwijs staat daarbij altijd centraal. Ook train-de-trainer en professionaliseren van docenten behoort tot haar expertise. Wij interviewden Marieke over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards.
Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
Voordat ik als zelfstandig onderwijskundige ging werken, was ik in loondienst als onderwijskundige (Learning & Development). Af en toe deed ik wat schrijfopdrachten voor ondernemers, eigenlijk als hobby. Destijds was ik niet gelukkig met m’n baan omdat ik de uitdaging en afwisseling die ik zocht niet vond. Op een maandagochtend besloot ik ontslag te nemen. Eigenlijk heel spontaan. Ik had er geen zin meer in en ik was me ervan bewust dat ik de enige persoon was die verandering kon brengen in de situatie. In mijn netwerk vertelde ik tegen een aantal mensen dat ik ging stoppen met m’n huidige baan. De weken daarna werd ik een aantal keer gebeld voor nieuwe opdrachten; leuke schrijfopdrachten gericht op leren en ontwikkelen! Ik dacht toen … joh .. ik waag de sprong en ik zie wel wat er gebeurt. De telefoon bleef rinkelen en nu zijn we inmiddels 4 jaar verder. Ik heb nooit een concreet (business)plan gehad, wel een passie: onderwijs!
Wat doe je precies en voor wie?
Ik werk als onderwijskundig adviseur samen met docententeams aan de kwaliteit van beroepsonderwijs. Het kan gaan om het verbeteren van een bestaande beroepsopleiding (bijvoorbeeld in het kader van een accreditatie) of het ontwerpen van een nieuwe beroepsopleiding. Daarnaast werk ik aan de professionalisering van docenten en trainers door middel van het geven van trainingen of coaching-on-the-job. Ik werk veelal voor mbo-scholen, hogescholen en universiteiten. Afgelopen jaren heb ik me gespecialiseerd in een nieuw niveau in ons onderwijsstelsel: hbo-niveau 5 ofwel Associate degrees. Bij veel mensen is dit niveau nog onbekend. Een Associate degree is een 2-jarige praktijkgerichte opleiding met een wettelijk erkend hbo-diploma op onderwijsniveau 5. Het is een mooie vervolgstap voor mbo 4-studenten en praktische havisten. Het is dus geen niveau tussen mbo en hbo in maar het ís hbo-niveau. Veel mensen kennen de hbo-bachelor op niveau 6 al wel, dit is een nieuwe toevoeging. Dit nieuwe niveau geeft veel studenten een kans om zich verder te ontwikkelen. Dat vind ik echt zo gaaf: mijn onderwijshart gaat hier sneller van kloppen! 🙂
Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?
Ik vind het leuk dat freelancers op deze manier in het zonnetje worden gezet.
Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?
Daar ben ik ook altijd benieuwd naar! Van opdrachtgevers hoor ik terug dat ze mijn enthousiasme, duidelijkheid en resultaatgerichtheid waarderen. Ik heb passie voor mijn vak en kan er heel enthousiast en blij van worden, dat breng ik over op het team. Ik vind het belangrijk om samen duidelijke afspraken te maken, te weten waar we staan en om samen tot resultaat te komen. Inhoudelijk gezien heb ik me afgelopen jaren dus gespecialiseerd in hbo-niveau 5 ofwel Associate degrees. Dat maakt me, denk ik, uniek ten opzichte van andere onderwijskundigen.
Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?
Het cliché van het netwerk gaat hier op. De wereld van de onderwijskunde binnen het beroepsonderwijs is vrij klein. Andere onderwijskundigen bellen me soms op met de vraag of ik een opdracht wil oppakken, maar ook directeuren en teamleiders weten me te vinden.
Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?
Ik blijf op de hoogte van mijn vakgebied door actuele vakliteratuur te lezen, door (gezellige) intervisie bijeenkomsten met een vast clubje, door te sparren met mijn compagnon en natuurlijk door cursussen en trainingen te volgen en congressen bij te wonen.
Wat doe je over 5 jaar?
Dat vind ik een moeilijke vraag. Soms droom ik weg en denk ik … ik ga zelf weer studeren bijvoorbeeld Informatica (leren programmeren) of een Master filosofie. Ergens weet ik ook heel goed dat ik het werk dat ik nu doe niet kan missen. De dynamiek in de teams waarmee ik werk, het ontwerpen van nieuwe onderwijsvormen en de afwisseling van de verschillende opdrachtgevers. Daar geniet ik van. Ik denk dan ook dat ik over 5 jaar nog steeds in het beroepsonderwijs werk, wellicht aan omvangrijkere projecten met een grote(re) complexiteit …?!
Hoe zie jij jouw toekomst?
Ik zie mijn toekomst zeker voor me in het onderwijs. Samen met docenten blijven bouwen aan de kwaliteit van beroepsonderwijs. Soms denk ik er over na om ergens in dienst te gaan, zodat ik daar op langere termijn een bijdrage kan leveren. Op andere momenten weet ik zeker dat ik het werken als freelancer niet los kan laten, omdat ik het geweldig vind om op verschillende plekken te werken en zo mijn bijdrage te leveren. Dat geeft me veel energie.
Hoe houd jij je werk leuk?
Mijn werk is heel leuk en afwisselend en daardoor hoef ik het niet leuk te houden… 🙂 Wanneer een opdrachtgever me benadert dan overweeg ik altijd goed of de klus past bij mijn expertise en of het vraagstuk me energie geeft. Dat is voor mij een hele belangrijke check. Mocht dat niet het geval zijn, dan vraag ik aan mijn compagnon of zij de opdracht mogelijk op zou willen pakken. Zij is ook onderwijskundige en meer gericht op het leren binnen organisaties. We leren veel van elkaar en sparren zowel over onderwijskundige als ondernemersvraagstukken. Samen is altijd leuker dan alleen. In de nabije toekomst zouden we graag samen een opdracht oppakken die op het snijvlak van onderwijs en bedrijfsleven ligt. Zo blijven we allebei groeien.
Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?
Eigenlijk heb ik er een paar … en niet één. Komt ie:
– Volg je passie en doe wat je leuk vindt, dan hoeft je nooit een dag te werken. 😉
– Zorg dat je af en toe afstand neemt van je werk. Dan kun je de zaken overzien en daarna gerichte focus aanbrengen. Immers, als je overal op focust, dan focus je eigenlijk nergens op. (Korte) pauzes en vakanties zorgen voor een reflectieve blik, ik geloof dat dat je verder brengt.
– Wees niet te streng voor jezelf. Je innerlijke criticus is vaak aan het woord. Zorg voor mildheid en adviseer jezelf alsof je je beste vriend adviseert. Probeer maar eens.
– Neem niet alle feedback van iedereen aan. Zo veel mensen, zo veel meningen. Luister naar de mensen die belangrijk voor je zijn en die leven zoals jij dat ook doet of wilt (en zorg ervoor dat je helder hebt wie dat zijn). En dus soms: het ene oor in … en het andere weer uit!
– Zoek/kies een vaste sparringspartner, dat brengt diepgang en levert je (meer) op.
– Geloof in jezelf, je diensten, producten en/of ideeën. Jij hebt waarde te brengen. Een positieve houding is de helft van je succes. 🙂