Header uitgelicht

Freelancer Petra Brand uitgelicht

“Geloof in het onverwachte, zeg nooit ‘NOOIT’”

Petra Brand verhuurt kantoren, vergaderruimtes en biedt daarbij flexwerken aan met de faciliteiten van een lunchroom en gebruik van een receptie. Het ging snel, mensen uit haar netwerk wisten het bedrijf van Petra, ZiPPERZ, te vinden. Wij interviewden Petra over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Het gebeurde eigenlijk met toeval dat ik ondernemer werd. Door een burn-out kwam ik thuis te zitten van mijn toenmalige job, leidinggevende bij een organisatie ook in de zakelijke dienstverlening. Na een aantal weken volledig aan en in huis gekluisterd te zijn, wilde ik weer een beetje onder de mensen komen. Mijn vriendin had een bedrijf met flexwerkplekken, waar mijn man al gebruik van maakte. Om dus weer een beetje onder de mensen te komen ging ik zo nu en dan daar een kijkje nemen. Nu bleek dat ik hier zoveel energie en plezier van kreeg, het ontvangen van gasten die een vergaderruimte hadden gehuurd en het zorgen voor de flexwerkers dat ik dit steeds meer ging doen. Het werd drukker en drukker en uiteindelijk ben ik via het UWV in het traject gekomen om zelfstandig ondernemer te worden. Door een periode van zes maanden met behoud van een deel van mijn uitkering (ondertussen was ik namelijk bij het bedrijf waar ik werkte gestopt in goed overleg) kon ik deze stap wagen. Ik ging met mijn vriendin in gesprek en we waren er al heel snel uit. Zo was ik opeens per 28 januari 2017 zelfstandig ondernemer met een eigen eenmanszaak!

Wat doe je precies en voor wie?

Ik verhuur kantoren, vergaderruimtes en biedt daarbij flexwerken aan en daarbij de faciliteiten van een lunchroom en gebruik van een receptie. Het ging snel, mensen uit mijn netwerk wisten mij te vinden, en ik dacht dit wat ik hier doe kan beter en groter en professioneler. Samen met mijn man ging ik op zoek naar een betere, mooiere maar vooral grotere locatie. Die vonden we vrij snel en in mei 2017 verhuisden we naar onze nieuwe locatie, het Greenstand aan de Olympiaweg in Rotterdam. De vijfde etage, daar begonnen we mee… in september hebben we ook de begane grond rechts geopend met een lunchroom van 100m2 en acht vergaderruimtes en vanaf november 2017 zijn we ook nog de begane grond links in stapjes erbij gaan huren. Nu zijn we bijna twee jaar verder op deze locatie en heb ik ongeveer 1200m2 waar ik tweeëntwintig  kantoren, negen vergaderruimtes en een lunchroom met ruime keuken heb gemaakt. Al mijn kantoren zijn verhuurt en het vergadercentrum zit vaak met alle ruimtes gevuld. De lunchroom wordt dagelijks gevuld door ongeveer vijenzestig klanten tussen 12.00 en 13.30 uur. Mijn klanten zijn vooral klein zelfstandigen in coaching, mediation en training, maar ook onderwijsinstellingen, gemeentes en non-profit organisaties die graag op een professionele en zakelijke locatie met een gezellige sfeer hun trainingen laten verzorgen. Zoek je een plek waar jij je kunt focussen op je business in plaats van alle randverschijnselen van locatie etc dan moet je bij ZiPPERZ zijn, er werken hier proffesionals die graag een bijdrage doen aan het mooier en beter maken van situaties van andere en met andere mensen.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik werd door een vriend genomineerd en dacht, ach tja waarom niet!

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Mijn directheid met een charme wat zorgt dat je je gelijk thuisvoelt bij ZiPPERZ. Ik ben echt ‘what you see is what you get’, geen onzin! Daarbij komt dat je bij ZiPPERZ een Business Center binnenkomt waar jij wordt gezien en waar jouw klant ook gezien wordt. Bij mij is ‘het gevoel van welkom voelen’ een automatisme, daardoor is het echt en nooit gelijk. Ik snap waarom mijn klanten naar een externe plek gaan om hun klanten te ontvangen. Hun klant voelt zich dus altijd welkom bij mij!

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Mond-tot-mond reclame, is hetgeen wat voor mij heel goed werkt. De klanten die niet terugkomen bij ZiPPERZ zijn op één hand te tellen in de twee jaar dat ik nu mijn bedrijf heb opgezet. Als een klant is geweest zal er dus vaak weer een nieuwe klant door hem of haar bij mij komen. Ook werk ik met diverse platforms die vergaderlocaties aanbieden in heel Nederland.

Hoeveel ben je waard per uur?

Vast meer dan ik bereken, wordt ook wel gezegd! Ik ben van mening dat als je tevreden bent met minder je uiteindelijk meer krijgt. Ik heb liever elke dag mijn Center goed gevuld dan twee of drie keer per week een hele dag. Meer klanten betekend meer diversiteit en meer diversiteit betekend meer gezelligheid, meer connectie mogelijkheden voor mijn klanten en dus meer verbinding! Dus dan is de cirkel weer rond!

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Uiteraard kijk ik wel om mij heen naar college ondernemers in het zelfde vakgebied, maar uiteindelijk doe ik heel veel op mijn eigen wijze en gevoel, dit werkt voor mij dat zal ik dus niet veranderen. Wel probeer ik te kijken naar de wensen van mijn klant, ik vraag dus veel aan mijn gebruikers om zo te blijven ontwikkelen.

Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar? Zover kijk ik nooit vooruit….eens even denken…. Waarschijnlijk nog op dezelfde locatie met een ‘nog steviger gevestigd bedrijf’. Waarschijnlijk met nog een verdieping erbij waar ik kantoren verhuur. Het vergadercenter zal dan volledig op de begane grond zijn uitgebreid van 9 naar 15 zalen van diverse formaten.

Hoe zie jij je toekomst?

Met plezier en enthousiasme blijven ondernemen. Andere mensen inspireren om ook te gaan ondernemen. Misschien zelfs wel coaching van startende ondernemers.

Hoe hou je je werk leuk?

Door dichtbij mijzelf te blijven en nooit dingen te doen die ik niet leuk vind en mij dus onnodig veel energie kosten. Er zijn altijd zaken die niet leuk zijn bij een eigen onderneming, die geef ik uit handen zodat ik alleen de controle hoef te doen. Maar vooral door naar mijn gevoel te blijven luisteren en dichtbij mijzelf te blijven.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Geloof in het onverwachte, zeg nooit ‘NOOIT’, voelt iets goed doe het en geniet ervan, voelt iets niet goed doe het NIET, volg je gevoel of laat je goed adviseren als je twijfelt. Bij twijfel is het overigens altijd eerst verder onderzoek voordat je het gaat doen. Zeg NOOIT gelijk NEE maar onderzoek waarom je gedachten gelijk NEE is, vaak is het een impuls omdat het onbekend is, als je het gaat voelen en laat landen, kan het zomaar eens een mooie stap zijn naar ondernemerschap. Kijk naar mij… ik zei altijd: ‘Ondernemen is niets voor mij’ maar kijk nu ik ben ontzettend succesvol en onwijs trots op mijzelf dat ik mijn gevoel heb gevolgd en het gewoon heb gedaan.