Header uitgelicht

Freelancer Simon Kopinsky uitgelicht

“Blijf jezelf en haal het beste uit jezelf”

Simon Kopinsky is Uw Auto Adviseur. Hier haalt hij zijn levensplezier en werkgenot uit en daar vertelt hij vol passie over. Wij interviewden Simon over het ondernemerschap en zijn deelname aan de FOTY Awards.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ik kom uit een ondernemersfamilie. Mijn ouders hebben diverse kledingzaken, een exclusieve videotheek en een restaurant gehad. Hoe mooi is hetdat je daar waar je zelf voor staat, kennis van hebt en hoe je behandelt wenst te worden mag delen met je medemens.

Altijd heb ik al stil de wens gehad mijn eigen toegevoegde waarde nuttig te maken voor anderen. In dit geval is het lijmende de mobiliteit en met name de auto.

Nadat ik het Instituut Voor de Autobranche (IVA) had afgerond, heb ik 18 jaar voor een merkdealer gewerkt. Gedurende de jaren merkte ik dat de huidige werkwijze in de automotive branche niet aansluit bij de huidige (internet) tijd. Diep in mijn hart wist ik dat je alleen het verschil kan maken als je zelf het voorbeeld geeft dus ben ik begonnen met Uw Auto Adviseur —> dienstbaar, merkonafhankelijk auto advies zoals dat, naar mijn idee, nu zou moeten. Hier haal ik mijn levensplezier en werkgenot uit.

Na een reset van 2 ½ jaar in een andere bedrijfstak ben ik in 2016 begonnen met het helpen van klanten en relaties van bevriende autogarages en van mijn eigen relaties en kennissen. Het begon bij een bevriende Bosch Car Service garage te Lijnden boven in een kantoortje. Om meer service en merkonafhankelijkheid te garanderen voor mijn relaties ben ik verdergegaan vanuit “de kleinste showroom van Nederland” zonder het hebben van voorraadauto’s!

Wat doe je precies en voor wie?

Merkonafhankelijk advies geef ik voor alle automerken, dit kunnen zowel nieuwe als gebruikte auto’s zijn. Ik adviseer in koop, lease, verkoop, onderhoud, economische waardebepaling, import en meer… Maar naast het advies, lever ik auto’s en koop ik ook in.

Voor zowel de particulier als kleine bedrijven krijg ik de opdracht te helpen in de autokeuze. Dat kan feitelijk iedereen zijn die een rijbewijs heeft. Ik heb al jonge mensen mogen helpen die net hun rijbewijs hebben tot een van mijn oudste relaties van 95 jaar die al meer dan 55 jaar een bepaald merk wenst te rijden.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Natuurlijk doe ik mee om mijn bedrijf te promoten en kennis te geven van wat een merkonafhankelijke dealer doet. Immers dit is een opkomende tak in de autobranche.

Wellicht is het nog belangrijker om te laten zien dat het proces van auto advies en koop ook leuk kan zijn, spannend, en informatief. De aanschaf van een nieuwe auto kan een dure en emotionele stap zijn. Het samen groeien met de relatie voor een perfecte match is mijn passie.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Merkonafhankelijk zijn en dus geen voorkeur hebben voor een bepaald merk. Wat past echt het beste bij de wensen en waarom. Wat zijn voor- en nadelen bij het kopen van een product. Er is geen “gekleurde bril” in de keuzebepaling van de auto.

Transparant in de kwaliteit van het product. Door gebruik te maken van voorcontroles heb je een beter idee wat je nu en mogelijk straks kan verwachten van de auto. Zo help je mee in de onderzoekplicht van de relatie en kunnen we verborgen gebreken zo veel mogelijk uitsluiten.

Geen voorraad betekent dus ook geen specifieke voorkeur voor een koop van een specifieke auto die je bedrijf geld kost of waar je vanaf moet.

Zowel nieuw als gebruikt leveren met de mogelijkheid van een Europese garantiedekking. De relatie heeft de vrijheid te kiezen waar hij de auto wil onderhouden en is niet vast aan 1 garage of dealer gebonden.

Ook na kantooruren en zondags bereikbaar voor service. Service moet een 2de aard zijn van wie je bent en je moet het leuk vinden om van dienst te zijn.

Door aansluiting bij zowel leasemaatschappijen, garantieverstrekkers als RDW en meer kan ik hetzelfde doen als garages en merkdealers maar ook meer!

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Via mijn netwerk;
Relaties uit het verleden;
Relaties van relaties;
Garagebedrijven en dealers die mij hun klanten toevertrouwen;
Google search op o.a. Auto Adviseur;
Website van Uw Auto Adviseur en Your Car Adviser;
En zelfs als ik op straat loop en iemand mag helpen…

Ik werk in een straal tot 30 km van mijn bedrijf. Indien verder dan hangt mijn service af van de wensen.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Via vakgerichte nieuwsbladen en met name internet;
Via de collega’s in de merkbranche;
Handelscircuit;
Leren uit boeken;
Branche specifieke opleidingen;
Seminars;
Bijeenkomsten voor professionals;
Netwerkmeetings

Wat doe je over 5 jaar?

Ik wil waarborgen dat ik wat ik nu doe goed doe en mijn relaties over jaren nog bij mij willen komen. Ik hoef niet te groeien maar streef wel naar continue verbeteringen vernieuwing. Mijn wens is een sociaal franchisesysteem te beginnen waarbij wederzijdse afhankelijkheid, kwaliteit en gevoel gewaarborgd zijn voor alle partijen in heel Nederland.

Hoe zie jij jouw toekomst?

Hard werken, genieten van wat ik doe en dat te delen met mijn relaties. Dus doorgaan zoals ik nu werk en dan nog professioneler en waar mogelijk de autobranche transparanter maken voor mijn relaties.

Hoe houd jij je werk leuk?

Het vinden van de magie in wat je doet. Auto’s kunnen zeer aparte producten zijn waar je zowel met gevoel als emotie naar kunt kijken. En dan heb je ook nog dat er verschillende meningen en wensen gecombineerd moeten worden, van bijvoorbeeld de partner, in die ene auto.

Het vinden van die auto die de balans geeft tussen emotie en ratio en acceptabel is voor alle partijen geeft een overwinningsgevoel. Een echte Win-Win actie voor alle partijen.

Auto’s zijn voor mij een lijmmiddel om de omgang met mensen leuk te houden. Voor mij geldt ten alle tijden blijf jezelf en houd de humor erin!

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Blijf jezelf en haal het beste uit jezelf. Doe dit stap voor stap en sta open voor kritiek en verbetering. Verkoop niet je product maar laat het als een toegevoegde waarde voor je relatie zijn. Jij bent je bedrijf en het bedrijf ben jij. Maar hou ook ruimte voor de balans tussen je zaak en je privéleven.