Header uitgelicht

Freelancer Tamara Willemse uitgelicht

“Wees bereid om te leren, vallen en opstaan”

Tamara Willemse wil verschil maken in de juridische wereld. Binnen haar bedrijf Meesterlijk Contact is Tamara coach, trainer en adviseur voor juristen (werkgevers èn werknemers) in bewustwording, hoe het anders kan in de juridische dienstverlening. Wij interviewden Tamara over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ik wilde het verschil maken in de juridische wereld op mijn eigen wijze. In de juridische dienstverlening is er naar mijn idee en te weinig oog voor het menselijk aspect voor de mensen die werken in deze wereld. Veel mensen worstelen en hebben geen of weinig plezier in hun werk met werkdruk en stress (en uitval en vertrek uit het vak) tot gevolg. Ik help werknemers weer om met meer plezier hun vak uit te oefenen en ik ondersteun werkgevers met advies over personeels(talent) management en het trainen van hun personeel. Dit doe ik – zoals ik dat graag vertaal – met ‘oog voor de mens achter de meester’.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik coach, train en adviseer juristen (werkgevers èn werknemers) in hun bewustwording hoe het anders kan in de juridische dienstverlening. Ik zie mezelf als een vertaler van wat er gebeurt in de juridische wereld naar wat dat vraagt op het gebied van coaching en training en van wat er gebeurt in de wereld van coaching en training naar wat dat voor mogelijkheden biedt voor (verandering in) de juridische wereld.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik ben genomineerd door een klant en vind een grote eer om op deze manier aandacht te krijgen voor mijn missie.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Ik opereer in een wereld waar verandering niet vanzelfsprekend is. Dat vraagt een lange adem, veel doorzettings- en incasseringsvermogen. Bereid zijn om te leren, vallen en opstaan. Ik denk dat het vooral mijn doelgroep – juristen – is die maakt dat ik een ander soort ondernemer ben dan andere ondernemers. Ik ken de juridische wereld vanuit mijn eigen kennis en jarenlange ervaring en gebruik dit in mijn werk als coach, trainer en adviseur.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

In eerste instantie vooral uit mijn eigen netwerk. Het is een kleine wereld, de juridische wereld. Nu word ik door steeds meer mensen via-via gevonden. Van horen zeggen uit eerder werk dat ik heb gedaan dmv coaching, training of kantoren/bedrijven die ik geadviseerd heb. Mijn klanten zitten verspreid over heel Nederland. Het varieert van grote en kleine notaris- en advocatenkantoren tot kleine en grote fiscale en accountancypraktijken.

Hoeveel ben je waard per uur?

Afhankelijk door wie ik ingehuurd word. Als ik door juristen persoonlijk ingehuurd word in bijvoorbeeld een coachtraject € 100,00 per uur (ex BTW) tot € 175,00 (ex BTW) als ik ingehuurd word door werkgevers.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Door vakbladen, netwerkbijeenkomsten, social media en het volgen van cursussen (zowel op juridisch als coaching/trainings/HR-gebied).

Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar is mijn bedrijf gegroeid en heb ik nog meer en grote projecten op het gebied van coaching, training en HR advies. Met mogelijk ook personeel dat ik vast in dienst heb.

Hoe zie jij je toekomst?

Ik zie heel veel kansen en mogelijkheden om op nog meer plaatsen mijn visie te verspreiden zodat uitval en vertrek in de juridische wereld wordt voorkomen.

Hoe hou je je werk leuk?

Door in gesprek te zijn en blijven en vragen te blijven stellen aan mijn klanten: waar hebben zij behoefte aan en daar mijn producten en diensten op aan te blijven passen.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Zorg dat je doet waar je goed in bent én heel veel plezier aan beleeft. Zo voelt het niet als werken en heb je dag in dag uit het gevoel dat je van toegevoegde waarde bent voor jouw klanten.