Dag van de ZZPer 2018

Publiekswinnaar Femke Puijman geeft tips

Hoe win je de publieksprijs?

De jury van de FOTY Awards bepaalt welke zzp’ers een award verdienen. Dat geldt niet voor de Publieksprijs: hier bepaalt het publiek wie er met de award naar huis gaat. Dit jaar is Femke Puijman uitgeroepen tot winnares van de Publieksprijs. Benieuwd hoe ze dat heeft gedaan? Femke geeft tips hoe jij zoveel mogelijk punten kunt verzamelen. Wie weet ga jij er volgend jaar met deze prijs vandoor!

Hey, wat leuk dat je mijn artikel leest! Ik ben Femke Puijman en nog niet zo lang geleden was ik zelf het artikel aan het lezen van mijn voorganger; Arturo Massaro die in 2017 de publieksfavoriet was. Nu zit ik achter de computer en schrijf ik zelf als kersverse winnaar van de FOTY Awards Publieksprijs 2018 een artikel met tips over hoe jij de volgende winnaar kunt worden!

Voor mij was de hele “reis naar de publieksprijs”een fantastische ervaring. Met als hoogtepunt de uitreiking tijdens de Dag van de ZZP’er. Het heeft iets magisch om tussen al die enthousiaste freelancers in de zaal te zitten in de hoop dat jouw naam genoemd wordt als winnaar. En toen dat ook daadwerkelijk gebeurde, voelde ik een enorme vlaag van energie. Mijn benen begonnen ineens te rennen en ik vloog naar het podium om de prijs in ontvangst te nemen. Een moment om nooit meer te vergeten.

Ook dit jaar zullen de sponsoren weer prachtige prijzen ter beschikking stellen voor alle winnaars van de FOTY Awards. Maar los van het prijzenpakket, zal het winnen van een FOTY Award ook echt een hoop doen voor je business. Je kunt je netwerk enorm uitbreiden, je komt in contact met inspirerende mensen, je geeft verschillende interviews, je krijgt super leuke en lieve reacties van klanten… Kortom; het is echt de moeite waard om er voor te gáán! Maak het JOUW doel om dit jaar winnaar te worden van de Publieksprijs.

Is het eenvoudig om te winnen? Nee, het vraagt om een flinke tijdinvestering en doorzettingsvermogen. Maar het is absoluut de moeite waard. Je mede finalisten doen ook hard hun best om te winnen en daar zitten natuurlijk ook dit jaar weer absolute toppers tussen. Met deze tips (die ik zelf ook heb toegepast) wordt jij misschien wel de volgende winnaar!

Tip 1: Maak het jouw missie om te winnen

Ik heb zelf direct vanaf de nominatie gezegd: “Ik ga die publieksprijs winnen”. En ik heb er alles aan gedaan om die verre droom ook daadwerkelijk uit te laten komen. Maak een plan van aanpak en schrijf voor jezelf op wat je kunt doen om stemmen te verzamelen. Laat je niet uit het veld slaan als iets niet helemaal lukt. Zoek manieren die bij jou passen. Bereid je goed voor op de opnames van je pitch video en oefen een paar keer, zodat je ontspannen en zelfverzekerd naar de opnames kunt.

Tip 2: Schakel je netwerk in

Heb jij een nieuwsbrief of mailinglijst? Kondig dan je finaleplaats aan in je nieuwsbrief. En vertel hoe mensen op je kunnen stemmen. Heb je geen eigen nieuwsbrief maar wel een emailadressen bestand? Via het dashboard van de FOTY Awards kun je gemakkelijk een bestand uploaden van alle e-mailadressen in jouw netwerk. Hierdoor kun je deze mensen direct uitnodigen om te stemmen en/of een referentie te schrijven. Je zal merken dat de meeste mensen het fijn vinden om je te helpen.

Filter je mail adressenlijst van tevoren wel even. Want misschien staan er mensen tussen waarvan je weet dat ze liever niet op deze manier benaderd willen worden. Op deze manier heb ik in korte tijd meer dan 200 reviews verzameld op Ratecard! Dat is niet alleen fijn voor de punten, maar ook een geweldige tool om aan bestaande en toekomstige klanten te laten zien. Bovendien is het heerlijk om te lezen hoe enorm je klanten jou en je bedrijf waarderen.

Tip 3: Wie zijn jouw ambassadeurs?

Om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen, maak je niet alleen gebruik van je eigen netwerk, maar schakel je ook het netwerk van anderen in. Op Facebook heb ik een groep aangemaakt met vrienden, familie en klanten die graag hiermee wilden helpen. Via deze Facebookgroep kon ik iedereen gemakkelijk op de hoogte houden, tips geven over het stemmen en ideeën uitwisselen. Deze ambassadeurs zijn belangrijk! Niet alleen voor de FOTY Awards, maar ook voor je bedrijf is het goed om te weten dat er mensen zijn die jou en je bedrijf door dik en dun steunen.

Tip 4: Social Media

Schakel alle platformen in waar je geregistreerd bent. Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, fora. Gebruik niet alleen je persoonlijke profiel, maar ook je bedrijfspagina’s! Laat je vrienden en klanten weten dat jij finalist bent en in aanmerking komt voor een belangrijke award. Vertel hoe ze jou kunnen helpen. Maak het stemproces zo gemakkelijk en duidelijk mogelijk, want mensen vinden het lastig om te moeten zoeken. Zet de link naar jouw pitch video dus duidelijk bovenin de omschrijving en leg stap voor stap uit wat ze kunnen doen om jou het maximale aantal punten te geven (daag ze uit om alle stappen te doorlopen en maximaal te “scoren”).

Misschien wil een bevriend bedrijf ook wel een berichtje voor je plaatsen? Wil je het extra aantrekkelijk maken voor mensen om te stemmen? Verloot dan een mooie prijs onder alle stemmers!

Tip 5: Gebruik je website

De meest voor de hand liggende manier om je finale plaats aan te kondigen is natuurlijk je eigen website. Hier komen veel mensen naartoe. Het is niet alleen een mooie manier om stemmen te verzamelen, maar je finaleplaats is ook een prachtig statement om jouw status als expert in je vakgebied te bevestigen. Je kunt ook de widget van Ratecard gebruiken om op je website te plaatsen. Zo kunnen nieuwe klanten ook gelijk al die mooie reviews lezen en kunnen bestaande klanten eenvoudig een review schrijven.

Tip 6: Persberichten en radio interviews

Wist je dat de FOTY Awards een handig sjabloon heeft waarmee jij een persbericht kunt schrijven om naar lokale media te sturen? Je hoeft alleen je eigen gegevens bij de gele vlakken in te vullen en je hebt een professioneel persbericht klaar om te verzenden.

Natuurlijk kun je ook je eigen, unieke persbericht schrijven of de redactie bellen en vragen om een interview. Over interviews gesproken… Hoe gaaf is het als je op de radio kunt vertellen over je bedrijf en je finaleplaats? Ik heb zelf 2 interviews gedaan en in beide gevallen waren de DJ’s erg enthousiast en namen ze ruim de tijd om er echt een leuk item van te maken.

Tip 7: Spread the word!

Ontwerp een mooie flyer en verspreid deze zoveel mogelijk. Misschien mag je een stapeltje neerleggen bij de bibliotheek, supermarkt, dansschool. Of wellicht ken je een andere ondernemer die jou wil helpen. Als dierenfotograaf heb ik mijn flyers neergelegd bij dierenartsen, dierenwinkels, hondenscholen en bij het hondenpension. Zo bereik je ook veel nieuwe mensen! Kom je nog op een beurs of evenement? De afgelopen maanden heb ik verschillende keren met de stand van mijn bedrijf op een evenement gestaan. En ik vroeg bezoekers in de stand om via een QR-code (met de link naar mijn pitch video) te stemmen.

Tip 8: Meten is weten

Kijk regelmatig hoe jouw mede finalisten ervoor staan. Zitten er uitschieters bij die net als jij alles op alles zetten om de publieksprijs te winnen? Of sta jij al met kop en schouders boven de rest uit? Misschien moet je jouw plan van aanpak nog iets bijstellen of samen met je ambassadeurs een nieuwe tactiek verzinnen om het aantal stemmen een extra “boost” te geven.

Tip 9: Je geheime wapen

Het is ontzettend spannend tot het einde! Misschien zelfs een nek-aan-nekrace! Hoe zorg je ervoor dat jij degene bent die wint? Ik had met mijn ambassadeurs afgesproken om 48 uur voor de uitreiking nog een laatste oproep te plaatsen om massaal te stemmen. Voor de laatste 24 uur heb ik zelfs nog een extra prijs verloot onder de stemmers. Ook via mijn blog, vlog op YouTube en mijn nieuwsbrief (met duizenden abonnees) heb ik die laatste dag nog een keer gevraagd of mensen die nog niet hadden gestemd, dat toch alsnog wilde doen. Het aantal views, likes en shares schoot daardoor omhoog in die laatste uurtjes voor de grote finale. En dat was voor mij precies genoeg om de winst te pakken.

Tip 10: Enjoy!

Misschien wel de belangrijkste tip: geniet van jouw deelname. Kijk wat het allemaal voor jou en je bedrijf kan doen. Ook als je niet wint, is dit toch een geweldige reis om mee te maken. Je zet je volledig in voor je bedrijf, je krijgt veel positieve aandacht en het levert je prachtige reviews op die ook weer nieuwe klanten aan zullen trekken.