IMG_2769-kopie

Tourmanager Alex Rijkschroeff

“Laptop open en gaan!”

De ‘reizende’ ster over zijn ondernemersavontuur

Alex Rijkschroeff reist als tourmanager de hele wereld over. Momenteel doet hij dat als tourmanager van het DJ-duo Lucas & Steve, bekend van de hits “Make it Right” en “Up till dawn (On the Move)”. Als ondernemer maakt hij veelvuldig gebruik van zijn NS-Business Card om van deur tot deur te reizen. In dit interview stellen wij hem als ‘reizende’ ster vragen over zijn ondernemersavontuur. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door NS-Business Card, dé OV-kaart voor zelfstandig ondernemers.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
“Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging naast mijn werk als expert in een Apple Store. Daarom startte ik in november 2015 met een eigen videobedrijfje, Ice Cream Video. Ik deed hierbij het klantcontact met bedrijven die een bedrijfsvideo wilden laten maken en besteedde het werk (script, voice over en de video) uit aan andere mensen. Dit was voor mij een uitweg voor mijn dagelijkse baan. Na de eerste twee klusjes van Ice Cream Video, kwam Lucas & Steve op mijn pad. Tijdens een avondje stappen met mijn huisgenoot, kwamen we het DJ-duo Lucas & Steve tegen. Dat werd een gezellige avond en het klikte. Toevallig stonden de jongens enkele dagen later te draaien in de Apple Store, waar ik die dag hielp met de organisatie. Er was een aantal dingen niet goed geregeld voor ze, en daarnaast was de telefoon van Steve ook nog eens stuk. Ik heb er toen voor gezorgd dat alles werd opgelost en dat zijn telefoon gemaakt werd. Twee dagen later kreeg ik een berichtje van ze, of ik weleens nagedacht had over een baan als tourmanager. Zo ben ik in januari 2016 het tourmanagement ingerold.”

Wat doe je precies, en voor wie?
“Ik heb een heel andere baan dan de meeste zzp’ers. Ik ben tourmanager van het DJ-duo Lucas & Steve en ben hierbij verantwoordelijk voor alles dat op en rond om het podium gebeurt tijdens een optreden. Ik zorg ervoor dat de jongens zich volledig kunnen richten op het draaien van muziek tijdens hun optredens. Alles dat daaromheen gebeurt, regel ik. Denk daarbij aan de regie van alle special effects en het aansturen van het personeel. Ik ben ook verantwoordelijk voor alle onvoorziene dingen die kunnen gebeuren tijdens een optreden. Daarnaast ben ik het visitekaartje van Lucas & Steve. Dat is het stukje relatiemanagement dat erbij komt kijken. Ik leer veel mensen kennen, die op en rond het podium werken. Met die mensen bouw je een relatie op. Tot slot regel ik alles dat met de reis te maken heeft. Ik zorg ervoor dat de vliegtickets geboekt zijn en dat er een auto is geregeld of dat we met z’n allen in de juiste trein zitten. Naast mijn werk voor Lucas & Steve spring ik af en toe in bij artiesten die (tijdelijk)  zonder tourmanager zitten. Dit jaar ga ik met Mike Williams mee naar een optreden in Amsterdam. Dit kan ik alleen buiten de zomermaanden doen, want in de maand juli heb ik met Lucas & Steve vele optredens staan. Daar moet ik me dan volledig op focussen.”

Welk aspect van je werk vind je het leukst?
“Mijn werk zit vol uitdagingen en variatie, omdat geen enkel optreden hetzelfde is. Of het nu de locatie is, het podium waar je op staat of de mensen waar je mee werkt. Het kan het heel onvoorspelbaar zijn. Er zou zomaar een hele wand aan speakers uit kunnen vallen tijdens een optreden. Ik moet er dan voor zorgen dat iemand die zo snel mogelijk gaat maken. Hier komen soms obstakels bij kijken, zoals een taalbarrière of de mentaliteit van de mensen in een ander land. Daarnaast ontmoet ik zo veel verschillende, leuke mensen. In de industrie werken veel mensen die geen 9-tot-5 mentaliteit hebben, en die je regelmatig weer backstage tegenkomt op festivals. Zo heb ik veel mensen leren kennen, die ik ondertussen als vrienden beschouw. En natuurlijk vind ik het vele reizen onwijs leuk. Ik ben in heel veel landen geweest, omdat Lucas & Steve het laatste anderhalf jaar ook internationaal steeds populairder worden. We zijn in veel Europese landen geweest, maar ook in bijvoorbeeld Amerika. Mexico en Azië staan nog op de planning. Wat mij betreft is het echt een droombaan.”

Hoe ziet jouw (ondernemers)reis naar de toekomst eruit? Wat is je eindstation?
“Het lijkt mij heel vet om de volledige productie van een grote show te doen. Het hele team aansturen en ervoor zorgen dat de hele show klopt. Met een eigen VJ, geluidsman, special effects en noem het maar op. Een voorbeeld daarvan is de show van Martin Garrix. Maar eerst wil ik mij focussen op Lucas & Steve. De jongens worden steeds populairder en ik groei qua werkzaamheden met ze mee. Er komen steeds meer aspecten bij kijken en er gaat meer tijd in zitten: mijn ondernemersreis wordt steeds spannender.”

Jij bent een groot fan van de NS-Business Card. Waar gebruik je de kaart zoal voor?
“Het platenlabel en management van de jongens zit niet in Amsterdam, waar ik woon, maar in de mediastad Hilversum. Hetzelfde geldt voor de studio van de jongens. Ik ga daar vaak met de trein heen, als we samen de shows bespreken. Ik kom vaak tijd tekort als het gaat om e-mailen en het voorbereiden van shows. Als ik met de trein ga en dus niet zelf achter het stuur zit, dan heb ik de tijd om dat soort zaken te doen. Ik zoek dan een tweezitsplek op, waarbij ik het tafeltje voor mij uit kan klappen. Laptop open en gaan! Ik moet alleen niet vergeten uit te stappen, haha. Ik zit weleens zo diep in mijn werk, dat ik mijn treinstation voorbij rijd. Als ik druk bezig ben, dan vergeet ik de tijd wel eens.”

Wat zijn voor jou de belangrijkste voordelen van de NS-Business Card?
“Ik heb besloten een NS-Business Card te nemen, omdat de facturatie van mijn reiskosten zo een stuk makkelijker gaat. Toen ik de kaart had aangeschaft, zat ik de eerste keer echt te wachten op de factuur. Ik wist niet goed wat ik kon verwachten. Voorheen had ik een gewone OV-kaart en moest ik mijn gemaakte kosten online opzoeken of uit laten draaien op het station. De factuur die ik na gebruik van de NS-Business Card ontving, was echt ideaal! Het is heel overzichtelijk en ik kan het gelijk in mijn boekhouding verwerken. Dit scheelt mij veel gedoe en tijd. Ik heb nu ook een Dal Voordeel Abonnement op mijn kaart staan, waardoor ik in de daluren met korting reis. Dat is niet alleen goedkoper, maar het is ook een stuk rustiger in de trein waardoor ik goed kan werken.”

Tot slot, heb je nog een ultieme tip op het gebied van zakelijk reizen voor collega-ondernemers?
“Ik plan mijn afspraken zo, dat ik buiten de spits reis. Dat is het voordeel van freelancer zijn! Waarom zou je in de spits gaan reizen, als jij je eigen tijden kunt bepalen? Daarnaast scheelt het in de kosten om in de daluren te reizen.”