Header uitgelicht

Freelancer Waheeda Shadood uitgelicht

“Je hebt maar één leven, leef naar je hoogste idealen”

Waheeda Shadood vertrok op haar 17e uit Guyana naar Nederland. Zij is Engels- en Nederlandstalig. Waheeda is Storyteller & -Tailor, wereldburger, en wereldreiziger. Zij gelooft dat het leven en werken naar je kernwaarden en het vertellen van je kernverhaal, de wegen zijn naar verbinding met je jezelf en met de ander. Wij interviewden Waheeda over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ondernemerschap zit in mijn DNA. Ik kan niet anders. Mijn vader was een ondernemer. Mijn opa was een ondernemer.

Proloog: het vertrek van mijn moeder op vijfjarige leeftijd, een onveilige jeugd, een psychose als tiener, de hereniging als zeventienjarige met mijn moeder in Nederland, kort daarna op straat komen te staan, een nieuwe cultuur, een nieuwe taal, mijn eigen moederschap, studies, een mooie carrière, een lange burn-out en de diagnose chronisch PTSS…

Oproep tot avontuur: wakkerden aan wat al in mij zat: de behoefte om te weten wie ik ben en wat ik te betekenen heb. Volgens systemische theorieën had ik het geluk een vader te hebben die een duidelijke rol vervulde. Onze acceptatie van elkaar zorgde voor mijn daadkracht. Hem achterlaten om mij te voegen bij mijn moeder was zowel een rite de passage als een oproep tot avontuur. De wijde wereld in. Mannelijke energie. Wat wil je als je door een vader bent opgevoed.

Strijdtoneel en draken: mijn droom als tiener om kunstenaar, schrijver en journalist te worden, werd een ondernemersdroom van scheppen. Iets maken uit niets. Daar ben ik heel goed in. Zoals ik als kind mij eigen speelgoed maakte, maakte ik, in loondienst, van mijn vele ideeën, om werkzoekenden aan een baan te helpen, business. Binnen no time had ik succesvolle projectorganisaties. Terwijl ik geteisterd werd door vele “niet goed genoeg” draken in alle vormen en maten.

Mentoren, lering en de nieuwe wereld: nu, in dit moment, besef ik dat de werkelijke reden waarom ik ondernemer werd was wederom het ontdekken van wie ik ben en wat ik te betekenen had. Dus verliet ik het ouderlijke nest. De wijde wereld in. Mijn surrogaat familie Start, waar ik al 12 jaren werkte, achterlatend.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik ben Storyteller, Story Tailor en Ondernemer. Niet zomaar aangenomen titels. Ik ben een gecertificeerde Chief Storyteller en Story Tailor (geïnspireerd door mijn vader de meester kleermaker en storyteller), dekt veel meer de lading van wat ik met de verhalen en vraagstukken van klanten doe, dan coach.

Voor wie?

Ik werk met (Engels- en Nederlandstalige) professionals en ondernemers die een “is dit het nou?” moment ervaren in hun baan, business of leven. In deze tijd van razendsnelle (technologische) veranderingen, weten ze vaak niet of ze rechtsaf of linksaf kunnen. En, of de keuzes die zij maken écht van hen zijn. Weet jij of de keuzes die jij maakt écht van jou zijn?

Wat ik doe?

1. Als Story Tailor help ik ze

a. KernWaardig leven: verbinden met hun authentieke zelf door keuzes te maken en te veranderen in lijn met hun kernwaarden, hun hoogste idealen. Authenticiteit

b. KernWaardig werken: verbinding maken tussen werk, leiderschap en hun kernwaarden. Alignment

2. Als Storyteller help ik ze

c. KernKrachtig vertellen: hun verhaal verbinden aan hun kernwaarden en krachtig en authentiek vertellen in allerlei soorten settingen en in verschillende vormen. Aan tafel, in gesprekken, op borrels, op hun website, op hun LinkedIn-profiel, cv, bio. Hun verhaal in hun eigen taal. Aanwezigheid.

Groepen

Ik verzorg ook storytellng workshops voor uiteenlopende groepen en diverse sectoren. Van Wim Hof instructeurs tot HR Analytics Studenten en Financiële adviseurs.Ik geef ook Storytelling & solliciteren, -netwerken en -LinkedIn workshops.

3. Als Ondernemer

Heb ik krachtige kernwaarden en story methodieken en modellen ontwikkeld om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen. Sinds 2019 ben ik begonnen met blended learning programma’s. Ik heb daartoe Your Impact Story Brainery opgericht.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ieder jaar sta ik als LinkedIn Ambassadeur bij de expertdesk van LinkedIn en krijg ik, doordat ik het beredruk heb, niets mee van de FOTY Awards.

Ieder jaar denk ik: Waarom doe ik niet zelf mee?

Ik meldde mij pas op 18 februari aan omdat ik geloof in wat ik doe en omdat ik een missie heb. Namelijk, dat wij mensen een krachtige vrijheidstool in handen hebben. Onze kernwaarden! En, een krachtige verbindingstool. Onze verhalen! De FOTY Awards biedt mij een groter podium om anderen te kunnen vertellen dat wij op een simpele, échte en magische wijze met onszelf en de ander kunnen verbinden.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Dat zijn twee verschillende dingen. Mijn naam Waheeda, is Arabisch voor het cijfer één en voor “uniek”. Wat mij uniek maakt als ondernemer?

– Challenging de status quo. Tegen de mainstream ingaan.

– De eerste stap zetten. Bird in hand principle van de effectuation theory. Starten met wat ik heb en niet wachten op het grote moment.

– Zingeving. Daar doe ik het voor niet geld en niet de zaak

– Goede doelen. Balans tussen betalende en niet betalende klanten. Ik vind het belangrijk om mensen die het niet breed hebben, belangeloos te helpen en voor de samenleving wat terug te doen. Ik verzorg storytelling en loopbaan workshops voor werkzoekenden. Ben verslaggever (wijkverhalen ophalen) bij UindeWijk Utrecht en verzamel gebruikte brillen voor Save the Nation’s Sight in Ghana (uit naam van mijn vader).

– De “happy” gen. Aldus mijn schoonzus. Het vermogen positief te blijven ongeacht de tegenslag.

– Creativiteit. In het bedenken van oplossingen, het ontwikkelen van producten en strategieën. Thinking on my feet.

– QBE. Qualified by Experience. Alles wat ik doe en bied heb ik zelf meegemaakt en daar lering uitgetrokken.

– Balls! Gewoon doen. Uit mijn hoofd en in de benen. Sommige klanten zullen deze uitspraak herkennen.

– No bullshit! Door mijn eigen bullshit te kennen heb ik ook een neus voor de bullshit van anderen.

– Wereldsheid. Mijn klanten komen uit allerlei landen. Door mijn eigen diversiteit is er snel verbinding.

– Veelzijdigheid. Sterk cijfermatige inzicht, goede marketeer en netwerker, taligheid, directheid, zowel mannelijke als vrouwelijke energie, brede achtergrond in management, leiderschap, organisaties.

– Ondernemen as way of life. Ondernemer zijn is niet iets wat ik doe maar wie ik ben en hoe ik leef.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Ik kom aan klanten via referrals, mond tot mond, mijn netwerk, LinkedIn, mijn website, artikelen en posts die ik schrijf.

Ik ben lid van de Storytelling Clan waar organisaties aankloppen als ze storytellers zoeken. Zo krijg ik de leukste storytelling opdrachten. Ik sta op events als LinkedIn Ambassadeur waar ik ook potentiële klanten ontmoet of op events waar ik spreek. En, ik heb een aantal vaste opdrachtgevers waar ik coachklanten begeleid.

Een paar keren per jaar organiseer ik zelf workshops met open inschrijvingen.

Mijn klanten zitten in banen of hebben een onderneming in de IT, zorg, HR, finance, marketing, sales, management, coaching en training.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Door:

1. Jaarlijks de congressen Positieve Psychologie en NOLOC loopbaancongress te bezoeken

2. Veel boeken te lezen over storytelling, vrijheid, creativiteit, alignment en coaching

3. Jaarlijks workshops, opleidingen te volgen, zoals: een opleiding tot wandelcoach in december 2019, visual storytelling in 2020, storytelling in Australië in 2020

4. Netwerkevents te bezoeken

5. Lezingen te bezoeken

6. Te sparren met andere ondernemers

7. Lidmaatschap beroepsvereniging NOLOC

8. Zelf veel te ontwikkelen en try-outs te doen met klanten

9. Veel te schrijven over verbinden, leiden, kernwaarden en (eigen)verhalen

10. Eigen retreats te organiseren en te gaan kauwen op specifieke onderwerpen. Zoals lessen bouwen voor mijn online programma’s

Wat doe je over 5 jaar?

In deze hypersnelle, veranderende markt is dat natuurlijk lastig te voorspellen. Het zal altijd iets zinnigs zijn waar ik vol voor ga. Wellicht veel spreekopdrachten over vrijheid en verhalen?

Hoe zie jij jouw toekomst?

Vrij en blij als een onbevangen kind! Gaan en staan waar ik wil. Veel reizen. Leuke en toffe mensen om mij heen. Mijn kernwaarden heelheid, creativiteit en betekenis vieren hoogtijdagen.

Hoe houd jij je werk leuk?

Door te doen waar ik in geloof en goed in ben, voor mensen waar ik voor ga, passend bij waar ik voor sta. Dan is mijn werk mijn roeping en wat mij hier te doen staat. Mijn werk is wie ik ben. Natuurlijk doe ik ook andere dingen. Zoals veel reizen, leuke dingen doen met lieve mensen, wandelen, voorstellingen, museum bezoeken, sci-fi en fantasie films kijken met mijn zoon.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Je hebt maar één leven. Leef naar jouw idealen anders leef je naar de idealen van anderen.