Hall-of-fame-header

Freelancer of the Year 2023

Irene Kersten

Winnaar Freelancer of the Year 2023

Irene Kersten is een gedreven ondernemer die zich inzet om psychosociale ondersteuning te bieden aan individuen en groepen na impactvolle gebeurtenissen. Eilandjes van verdriet voorkomen is een gevleugelde uitspraak van haar.

Een crisissituatie maakt impact op een grote groep mensen. Van directe slachtoffers, betrokkenen, omstanders tot aan de daders. Allemaal mensen, met een eigen verhaal. Dat weet Irene Kersten – met 25 jaar ervaring bij de politie – als geen ander.

Bij de politie heeft Irene uiteenlopende crisissituaties opgevangen, waarbij zij situaties altijd in hun geheel benaderde. Een crisis rijkt ver en raakt mensen op verschillende manieren; iedereen dient gehoord en begrepen te worden, om zo toekomstige escalaties, trauma’s of uitval te voorkomen.

De ondersteuning die iemand nodig heeft, verschilt per situatie, persoon en rol. Waar de één gebaat is bij een luisterend oor of therapie, heeft de ander praktische ondersteuning of advies nodig. Wat de crisissituatie ook is; rust en overzicht, directe steun en het eerste contact zijn van cruciaal belang.

In 2014 startte Irene haar bedrijf Rust na Impact. Met training, advies en begeleiding helpt zij bedrijven, organisaties en scholen om crisissituaties (denk hierbij aan onder andere plotseling overlijden, ernstig ongeluk of seksueel geweld) optimaal op te vangen, het zelfhelend vermogen op gang te brengen en alle betrokkenen effectieve nazorg te bieden – vanuit rust.

Jongeren hebben minder ervaring met verlies dan volwassenen. Irene ervaart echter dat er minder aandacht is voor het verlies van jongere mensen. Met haar eigen ontwikkelde methode Delen is helen zet ze speciaal op jongeren in om betere nazorg te beiden. Zo begeleidt ze bijvoorbeeld vriendengroepen en sportteams na impactvolle gebeurtenissen.

Ook heeft Irene een podcast: ‘Heftig, hoe is het nu met jou?’. Hierin vertellen mensen hoe impactvolle gebeurtenissen doorwerken in hun leven. In deze podcast laat ze de mens achter een heftig verhaal of beroep zien. Ook geeft ze tools hoe je om kunt gaan met het antwoord dat iemand je geeft. Zodat ook jij oprecht aan de ander kunt vragen: “Heftig, hoe is het nu met jou?”.

Irene werkt samen met meerdere betrouwbare partners, die allemaal met de voeten in de klei staan. Met hun kennis, kunde en ervaring vormen zij een veilige landingsplek en bieden zij een duidelijke lijn – die leidt naar rust na impact. Iets goeds toevoegen aan een slechte situatie, dat is waar Irene voor staat.

Wat zegt de vakjury?

Irene Kersten is met overtuiging en door de voltallige jury uitgeroepen tot de winnaar van de Freelancer of the Year Award 2023, en het is ons een genoegen om de overwegingen hiervoor te delen. Wat als eerste opvalt is dat Irene een buitengewone bijdrage levert aan de psychosociale nazorg, door ervaring en achtergrond bij de politie, tot expertise te maken wat haar onderscheidt haar als een ongeëvenaarde expert op dit gebied.

Haar inspirerende uitspraak “eilandjes van verdriet voorkomen” vormt het hart van Irene’s missie. Ze heeft niet alleen een eigen methode ontwikkeld, maar ze benadert haar vakgebied met een veelzijdige set diensten, waaronder een impactvolle podcast, preventieve workshops, nazorg en begeleiding, en nog veel meer. Deze diversiteit maakt Irene een allround expert en de terechte winnaar van deze award. Haar inzet brengt niet alleen individuele hulp, maar werpt ook een schijnwerper op het cruciale onderwerp van nazorg in traumatische situaties.

Als gedreven ondernemer streeft Irene naar meer dan alleen zakelijk succes; ze heeft een missie om daadwerkelijk het verschil te maken in het leven van anderen. Haar doordachte aanpak en vastberadenheid om aandacht te vragen voor het belang van nazorg getuigen van haar toewijding aan het welzijn van anderen.

De jury erkent ook Irene Kersten’s bewezen meerwaarde bij het leveren van een dringend gewenste oplossing voor een probleem dat vaak te weinig of verkeerde aandacht krijgt. Hulde aan Irene voor haar uitzonderlijke bijdrage aan het vakgebied en haar vermogen om op overtuigende wijze aandacht te vestigen op het belang van psychosociale nazorg. Zij is niet alleen een ware professional maar ook een inspiratiebron voor anderen die streven naar het maken van een positief verschil in de wereld.

We feliciteren Irene van harte met het winnen van de Freelancer of the Year Awards 2023 en wensen haar alle succes met het uitbouwen van haar bedrijf.

Kwaliteit: 0/100
Focus: 0/100
Passie: 0/100
Succes: 0/100
Ambitie: 0/100