Header-deal-Knab

Jurylid Frank Alfrink

“Serieuze feedback is gratis advies”

Jurylid Frank Alfrink

Voorzitter Vereniging ZZP Nederland

Graag stellen wij je voor aan Frank Alfrink.  Frank heeft onder andere 8 jaar lang bij MKB-Nederland gewerkt. Daarvan was hij bijna 6 jaar directeur van MKB-Nederland Noord. Hij heeft ook 10 jaar bij Menzis gewerkt en was daar, ook voor ondernemers, actief op het snijvlak van werk en gezondheid. Zelf is Frank MKB-ondernemer geweest en is hij getrouwd met een rasechte zzp’er.

Kun je ons iets vertellen over jouw dagelijkse activiteiten? Op welke wijze ben je actief in en/of betrokken bij de zzp-markt?
Als voorzitter van Vereniging ZZP Nederland ben ik dagelijks bezig met de belangen van zelfstandige ondernemers. Of het nu gaat om het behartigen van hun belangen in Den Haag of om het geven van goede informatie en advies over ondernemerschap, onze focus ligt op het helpen slagen van de zzp’er.

Wat is/zijn de reden(en) dat ZZP Nederland zich als partner verbindt aan de FOTY Awards en dat jij als jurylid betrokken bent bij de FOTY Awards?
Ik ben een overtuigd fan van zzp’ers. Altijd als ik met hen praat, en dat gebeurt nagenoeg dagelijks, krijg ik er energie van. Terecht dat ze in het zonnetje worden gezet door de FOTY Awards.

Bij de FOTY Awards ontvangen deelnemers online referenties van klanten. Hoe belangrijk is het volgens jou dat freelancers, interim professionals en zzp’ers hun kwaliteit bewijzen via online referenties?
Het bedrijf wordt gevormd door de zzp’er zelf. Referenties zijn van cruciaal belang om continuïteit te realiseren in je omzet. Referenties geven immers een boost aan de reikwijdte van je netwerk, waardoor je meer zichtbaar wordt voor opdrachtgevers en collegiale inhuur. Maar zorg er wel voor dat de referentie echt is en niet in scene gezet, want dan val je vroeg of laat door de mand.

Welke rol zouden input, feedback en suggesties volgens jou moeten hebben voor freelancers, interim professionals en zzp’ers?
Serieuze feedback is gratis advies, bijna altijd van mensen die het beste met je voor hebben. Goed naar luisteren dus en doe er ook wat mee.

In hoeverre zouden opdrachtgevers en intermediairs kwaliteit (meer) in overweging moeten nemen tijdens aanbestedings- en/of inhuurprocessen waarbij freelancers, interim professionals en zzp’ers betrokken zijn?
ZZP Nederland is altijd bezig met de belangen van zzp’ers. Vaak betreft dat ook aanbestedings- en inhuurregels. Hier is nog heel veel in te winnen. Aanbestedingen worden nu veel te vaak geclusterd, waardoor deze opdrachten door zzp’ers niet zijn binnen te halen. Sterker nog; waardoor ze veel worden binnengehaald door intermediairs, die niet allemaal het beste voor hebben met zelfstandigen.

Waaraan moet een finalist of winnaar van de FOTY Awards volgens jou voldoen?
Een duidelijke afgebakende propositie. Wat los ik waarmee op en voor wie? Ik vind het altijd belangrijk dat er duidelijke redenen worden gegeven, waarom iemand gebruik moet maken van de aangeboden diensten/producten. Krijg ik zin om te kopen!

Waarop ga je (extra) letten tijdens het juryberaad van de FOTY Awards?
Is het een echt verhaal, ingestudeerd of echt 100% van binnenuit. Zit het in de genen of is het aangeleerd?

Heb je tot slot nog een ultieme tip voor freelancers, interim professionals en zzp’ers?
Focus. Richt je niet op het binnenhalen van omzet, maar focus je alleen op de omzet met jouw naam erop. Een rustige periode kan je verleiden tot het aannemen van al het werk dat beschikbaar is, maar dat kan je unieke propositie vertroebelen.