Header-deal-Knab

Robert van den Ham

“Het begint met kwaliteit. En laat ik daar trefwoorden als vernieuwend, relevant en lef aan toevoegen”

Robert van den Ham

Director Content & Creatie bij De Ondernemer

Graag stellen we Robert van den Ham aan je voor. Robert van den Ham is één van de juryleden bij de Freelancer of the Year Awards. Hij is director Content & Creatie bij De Ondernemer (DPG Media). De Ondernemer is het nummer 1-mediaplatform voor ambitieuze ondernemers, dat zich richt op MKB en zzp.

Kun je ons iets vertellen over je activiteiten? Op welke wijze ben je actief in de zzp-markt?

Tijdens mijn werkende leven in de media werk ik vanaf het eerste moment dagelijks met freelancers, met zzp’ ers. En ik werk niet alleen nauw met deze collega’s samen, maar voor De Ondernemer vormen zij ook een groot deel van onze lezers, luisteraars en kijkers. Vanuit mijn rol als director Content & Creatie heb ik bovendien veel contact met diverse belangen- en brancheorganisaties voor zelfstandigen.

Wat is de reden dat je zitting neemt in de jury van de FOTY Awards?

Nog even en bijna twintig procent van werkend Nederland is zzp’er. Laten we dan een podium als de FOTY Awards gebruiken om onder meer letterlijk te laten zien hoeveel creativiteit en innovatie, hoeveel energie er in dat belangrijke deel van de arbeidsmarkt leeft. Ik kan niet wachten om alle inzendingen te jureren, en om de FOTY Awards meer in de schijnwerpers te zetten, op ons platform en binnen mijn netwerk.

Bij de FOTY Awards ontvangen deelnemers online referenties van klanten. Hoe belangrijk is het volgens jou dat freelancers, interim professionals en zzp’ers hun kwaliteit bewijzen via online referenties?

Ja, als hij of zij het zegt (of schrijft) dán… Online referenties met – en daar schort het nog wel eens aan – een duidelijke, herkenbare afzender, dragen hoe dan ook bij aan de beeldvorming. Voor mij vormen ze een belangrijk deel van de optelsom.

Waaraan moet een finalist of winnaar van de FOTY Awards volgens jou voldoen?

Het begint met kwaliteit. En laat ik daar trefwoorden als vernieuwend, relevant en lef aan toevoegen.

Waarop ga je (extra) letten tijdens het juryberaad van de FOTY Awards?

Ik wil alles weten over het waarom. Welke doelen heb je vooraf bepaald, zijn die bereikt of zelfs overtroffen? En hoe zit dat met de langere termijn? Daarbij, vanwege mijn achtergrond in media en communicatie, vind ik het ook interessant hóe iemand zich presenteert.

Heb je tot slot nog een tip voor freelancers, interim professionals of zzp’ers?

Uit eigen ervaring: bewaak tijd en prioriteit. Focus op dat wat je móet doen en waar je expertise ligt. Voor het andere: schakel je netwerk in. Durf te vragen.