mini-header-blog

Duizendpoot Christian Fictoor

“Warme relatie met klanten van onschatbare waarde”

Succesverhaal uitgelicht op MINI Monday

Christian Fictoor is zolang hij zich kan herinneren betrokken geweest bij het opstarten van nieuwe initiatieven. In zijn hart is hij altijd al een ondernemer geweest. Maar dan wel een die weet dat jezelf zijn en blijven, en het delen van je kennis belangrijk is. Zo is hij al vele jaren betrokken bij startup events als coach en medeorganisator. Naar aanleiding van de mooie resultaten die Christian heeft behaald met zijn deelname aan de FOTY Awards, interviewden wij hem over het ondernemerschap en zijn reis naar de toekomst. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door MINI Cooper Clubman.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
“Ik was al tijdens mijn HBO-opleiding meer met mijn ondernemersgeest bezig dan met mijn opleiding zelf. Ik ontwikkelde marketingconcepten voor de marketingafdeling van de Hogeschool, gaf cursussen aan studenten en docenten over het gebruik van internet en werkte voor diverse opdrachtgevers uit de evenementen en theater branche. Dit viel op een gegeven moment niet meer te combineren. In november 1996 heb ik mij ingeschreven als ondernemer en sindsdien ben ik niet meer gestopt. Het is namelijk veel te leuk!”

Wat doe je precies, en voor wie?
“Eigenlijk zou je mij het beste kunnen omschrijven als een marketingcommunicatie-duizendpoot. In de tijd dat het nog niet hip was, had ik het al over cross mediale marketing. Het meest word ik gevraagd voor online marketing en social media marketing projecten. Daarbij help ik met de ontwikkeling van de strategie tot en met de uitvoering en implementatie hiervan. Ik wil klanten helpen de uitdagingen van deze tijd te vertalen naar effectieve, betekenisvolle en leuke marketingcommunicatie trajecten, waarbij geen enkele methode of middel wordt geschuwd. Ik wil ze helpen ‘in sync’ te zijn en blijven met het hedendaagse dynamische business ecosysteem – een model dat ik beschrijf in het boek Is Your Marketing In Sync Or Sinking?, waarvoor ik onder andere het slotwoord schreef.”

Jij doet dit jaar mee aan de FOTY Awards en bent uitgeroepen tot finalist. Wat heeft de deelname jou tot nu toe gebracht?
“Ik merk vooral dat mensen mij het heel erg gunnen. Ze weten dat ik al 20 jaar zelfstandig aan het werk ben en dat was echt niet zonder slag of stoot. Ik heb mijn ondernemerslessen geleerd. Ik probeer altijd dat extra stapje te zetten voor mijn klanten, zowel op zakelijk vlak als in het investeren in een open, persoonlijke relatie. Daar blijkt dan ook weer hoe warm de relatie met veel van mijn klanten is. Veel van hen hebben direct al spontaan een review gegeven toen ik via mijn social media kanalen aangaf dat ik genomineerd was. Het is fijn als je als persoon en professional wordt gewaardeerd. Het hebben van ambassadeurs is erg belangrijk als je aan het acquireren bent. Ambassadeurs geven een potentiële klant die mij wellicht nog niet kent het vertrouwen dat ik meerwaarde bied. Als honderden mensen aangeven dat je ergens goed in bent, dan helpt dat écht bij een verkoopgesprek.”

Als finalist maak jij kans op een jaar lang rijden in een MINI Cooper Clubman. Waarom zou jij graag de MINI Cooper Clubman winnen?
“Allereerst omdat ik het echt een heel gave auto vind. Ik ben een autoliefhebber en de MINI is een echt icoon. Het design van de auto spreekt me erg aan. Ik werk voor een klant die zelf ook een MINI heeft gehad, en regelmatig hebben wij samen vele kilometers gemaakt in haar auto. Zeer comfortabel én sportief tegelijk. Ik ben veel onderweg en voel me in de auto lekker vrij; heb de tijd om alles voor of na een bespreking nog even door te nemen in mijn hoofd. Ook heb ik vaak meerdere afspraken per dag in verschillende plaatsen. Dan is een auto ideaal!”

Welk effect heeft het rijden van deze gloednieuwe MINI op jou en jouw bedrijf, denk je?
“Allereerst zorgt het voor een uitstraling die ik erg vind passen bij mijn bedrijf. Bovendien kom ik in een MINI denk ik altijd met een smile uit de auto bij een klant aan; en dat helpt natuurlijk. Als laatste is er de financiële component. Als ik de MINI Cooper Clubman win kan ik mijn auto-budget besteden aan investeringen in nieuwe concepten en samenwerkingen met andere freelancers, waaronder in Duitsland.”