Header uitgelicht

Freelancer Harre Medemblik uitgelicht

“Als je doet wat je leuk vindt, is elke dag een feest”

Harre Medemblik heeft een eigen bedrijf in de golfkartonindustrie, Pro-Corr, waarvoor hij de hele wereld over reist. Wij interviewden hem over het ondernemerschap en zijn deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners Knab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ik werkte voor een buitenlandse onderneming in hetzelfde vakgebied en eigenlijk was ik daar al een soort zelfstandige. Toen regelde ik mijn eigen klanten, opdrachten, vluchten, afspraken, etc. Ik kreeg alleen maandelijks betaald. Alleen het aantal dagen dat ik van huis was, werd mij te veel (42 weken per jaar). Via via werd ik gevraagd om voor een Fins bedrijf te gaan werken als specialist. Daar ik niet naar Finland wilde verhuizen, heb ik mijn eigen bedrijf opgestart en nu huurt het Finse bedrijf mij in.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik ben processpecialist voor de golfkarton-industrie. Ik leid operators, midden kader en kader op, om met zo min mogelijk energie, lijm (productiemiddelen) en afval de beste productie te bereiken. Verder trouble shooting op alle mogelijke golfkartonmachines. Ik doe dit voor alle golfkartonbedrijven over de hele wereld. De ene keer zit ik China, dan weer in de USA, Duitsland etc. Ik word gevraagd om te komen trainen: ik hoef geen acquisitie te doen.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik ben hiervoor getipt en merk dat ik een vreemde eend ben in mijn werkgebied. Iedereen verbaast zich over wat ik doe en ik moet telkens uitleggen wat het is. Met de FOTY Awards kan ik misschien de onbekendheid wat wegnemen.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Ik ken maar een paar ondernemers die hetzelfde doen, andere vakgenoten zijn nog in dienst bij een bedrijf. Ik hoef mij niet te verkopen, het gaat als vanzelf. De ene opdracht vloeit voort uit de andere door mond-tot-mondreclame en door de klantbezoeken die ik samen met het Finse papier bedrijf verricht. Ik heb geen kosten, hoef niet te investeren en elk bezoek is een positieve ervaring, zowel voor de klant als voor mij.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Via mond-tot-mondreclame, via klantbezoeken tezamen met het Finse papierbedrijf. De bedoeling was dat ik bij het Finse bedrijf de klachtenbehandeling zou doen, met andere woorden het bedrijf bezoeken wanneer er problemen waren met het papier. Ik heb aangedrongen op een proactieve benadering, dus voordat er problemen zijn de klanten bezoeken en hun productieproces optimaliseren voordat er problemen optreden. Dit is een succesformule gebleken. De klachten zijn gereduceerd, de verkoop gestegen en ik word door de klanten gevraagd om een week te komen trainen in plaats van een dag.

Hoeveel ben je waard per uur?

Ik reken niet per uur, ik vraag een dagtarief van 850,-. De ene keer verdien ik per uur minder en de andere keer verdien ik per uur meer.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Via vakbladen en vak-e-mails.

Wat doe je over 5 jaar?

Ik hoop hetzelfde. Er is bij mij helaas kanker vastgesteld en daardoor kon ik niet met de vorige shoots meedoen. Ik werk nu minder intensief en ik heb een ex-collega die ook voor zich zelf begonnen is. Hij neemt nu al wat werk van me over. Ik hoop dat ik nog wat tijd krijg om dit werk vol te houden.

Hoe zie jij je toekomst?

Nu met mijn ziekte is dat moeilijk te voorspellen, maar ik wil zo lang mogelijk blijven werken. Ik heb veel opgestoken van de Dag van de ZZp’er met betrekking tot webinars. Zo kan ik ook van huis uit nog werk verrichten.

Hoe hou je je werk leuk?

Elke klus is een nieuwe uitdaging met andere culturen, problemen, andere mensen en nieuwe ervaringen.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Doe iets wat je echt leuk vindt, dan is elke dag een feest. Voorheen werkte ik 4 dagen bij de provincie en had stress voor tien, nu werk ik soms 70-80 uur per week en ga met plezier op klus.