Header uitgelicht

Freelancer Mandy Plugge uitgelicht

“Een tevreden opdrachtgever is waar het om draait!”

Mandy Plugge is specialist op het gebied van (online) content en marketing. Ook is ze met haar bedrijf Digital Blend in te zetten als projectmanager, CRM en product owner: een creatieve duizendpoot, dus! Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners Knab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Eigenlijk per toeval. Ik ben Tweeling van sterrenbeeld, dus ik kan soms wispelturig zijn. Zo vind ik bijvoorbeeld meerdere functies en bedrijven leuk en wilde ik eigenlijk niet langer kiezen voor 1 functie bij 1 bedrijf voor langere tijd.

Toen vroeg een recruiter aan mij waarom ik niet wilde gaan freelancen. Freelancen betekent de vrijheid om voor meerdere bedrijven aan de slag te kunnen zonder ergens aan vast te zitten. En zo zat ik ineens twee dagen later bij de Kamer van Koophandel.

Ik begon wellicht wat bescheiden door mezelf als freelance copywriter in te schrijven. Daar was genoeg vraag naar. Vier dagen later had ik al mijn eerste grote klus te pakken bij een corporate bedrijf om hun online marketing en campagnes te managen. Na 1 jaar freelancen heb ik dan ook mijn bedrijfsnaam aangepast zodat deze meer zei dan alleen copywriting. En met succes, want ik geniet van het ondernemen, de kansen en de opdrachten die ik mag uitvoeren.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik richt mij op het digitale speelveld. Ik ben inzetbaar op meerdere vlakken; te denken aan project management, online marketing, digitale strategie, content management, copywriting, CRM en als product owner.

Zo zit ik op dit moment op het hoofdkantoor van ICI PARIS XL, waar ik het CRM-team bijsta op operationeel vlak, maar ook om te kijken waar we kunnen verbeteren. Daarnaast rond ik mijn opdracht bij SOS Kinderdorpen deze zomer af, waar ik verantwoordelijk ben geweest voor de uitrol van een nieuwe website en een nieuw CMS.

Verder staat er nog een opdracht na de zomer op de planning om de contentstrategie te verzorgen voor een detacheringsbureau voor hypotheekadviseurs. Verschillende klussen in verschillende branches dus. Maar groot of klein, ik doe alles met plezier!

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Sowieso is het fijn dat er ook aan freelancers wordt gedacht. Meedoen betekent voor mij een unieke kans om jezelf in de schijnwerpers te zetten. Ik richt mij wellicht niet op een nichemarkt, maar ik ben wel hartstikke trots op alles wat ik in twee jaar al bereikt heb! Ik voel dat ik nog lang niet klaar ben met ondernemen en dat er nog veel meer uit te halen valt. Wie weet is dat ook wel een FOTY Award ;-).

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Een hoop geduld en alles met een glimlach! Nee, ik heb eigenlijk geen idee, dat zou je mijn opdrachtgevers moeten vragen; waarom ze voor mij kiezen en niet voor een ander.

Ik ga in ieder geval altijd uit van mijn eigen kracht. Ik ben onderaan de ladder begonnen en door de jaren heen heb ik mezelf naar boven gewerkt door alle kansen aan te grijpen die ik kreeg en door zelfstandig cursussen te volgen. Hierdoor heb ik een breed cv weten op te bouwen, wat het interessant kan maken voor een bedrijf. Dat krijg ik ook vaak te horen als bedrijven of recruiters bij mij aankloppen.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Vooral via LinkedIn en mijn netwerk. Daarnaast heb ik soms contact met wat vaste recruiters die zich richten op freelancers betreft mijn beschikbaarheid.

Hoeveel ben je waard per uur?

Ik zorg dat ik iedere euro waard ben! Toen ik nog in loondienst was, had ik een freelancer in mijn team die een hoog uurtarief vroeg, maar meer bezig was met niet-werk-gerelateerde dingen. Ik was boos en teleurgesteld tegelijk, want voor mij was er bij dat bedrijf geen ruimte om over mijn salaris te praten en deze persoon zat in mijn ogen wel erg makkelijk geld te verdienen.

Toen ik zelf als freelancer begon, heb ik mijzelf dan ook echt beloofd om er altijd voor te zorgen dat ik aan de klant laat zien dat ik van geschikte waarde ben voor ze. Verder heb ik zulke uiteenlopende opdrachten dat ik met verschillende uurtarieven werk. Of ik thuis SEO-teksten schrijf, een marketingstrategie moet bepalen of bij een bedrijf een nieuwe website uitrol, daar zit voor mij wel een groot verschil in.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Online is net als mode! Wat vandaag in is, is morgen weer uit. Meegaan met de nieuwste trends en mogelijkheden is dan ook een enorme uitdaging, wat je werk ook weer leuk maakt. Ik lees dan ook veel online artikelen, bijvoorbeeld op websites als Frankwatching en Marketingfacts. Maar daarnaast zorg ik er ook voor dat ik ieder jaar één of meerdere cursussen meepak. Dit jaar staat een Masterclass ‘Coding Basics in 1 dag’ op de planning en rond ik nog wat cursussen af gericht op Google Advanced en paid advertising. Volgend jaar zou ik graag meer willen leren over Blockchain en wellicht cyber security.

Wat doe je over 5 jaar?

Wie zal het zeggen? Vijf jaar geleden had ik ook niet verwacht dat ik nu zzp’er zou zijn. Maar ik hoop dat ik dan nog net zoveel plezier beleef aan het werken en ondernemen als ik nu heb! Ik hou van uitdaging en de vrijheid die erbij komt kijken en ik geniet daar ieder moment van. Verder laat ik mij graag leiden door alles wat op mijn pad komt en dan zien we wel waar het mij heen brengt.

Hoe zie jij je toekomst?

Rooskleurig! Er is nog genoeg vraag naar freelancers in mijn vakgebied, mijn netwerk breidt zich steeds meer uit, ik doe iedere opdracht weer nieuwe ervaring op en mijn portfolio breidt zich steeds meer uit met prachtige bedrijven.

Wie weet ga ik op een dag van zzp naar een onderneming met mensen in dienst, omdat ik het in mijn eentje niet meer aankan. Dat zou ik wel een mooi en geslaagd toekomstbeeld vinden.

Hoe hou je je werk leuk?

Allereerst vind ik mijn vakgebied superleuk en interessant en haal ik daar al veel voldoening uit. Verder ga ik graag uitdagende opdrachten aan, waarbij ik hoop het bedrijf of team een stukje verder te kunnen brengen. Een tevreden opdrachtgever is waar het om draait!

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Het draait niet alleen om de eerste indruk, maar ook om de indruk die je achterlaat. “Your smile is your logo, your personality is your business card, how you leave others feeling after an experience with you becomes is your trademark”