Header uitgelicht

Freelancer Mans Rademaker uitgelicht

“Ik geniet elke dag met volle teugen van wat ik doe”

Mans Rademaker is filmmaker. Hij is gespecialiseerd in het filmen van mensen die hun passie volgen. Met zijn bedrijf Mans filmt vertelt hij de verhalen van mensen zoals zij dat zelf niet kunnen. Wij interviewden Mans over het ondernemerschap en zijn deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners Knab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Na een vast dienstverband van 28 jaar stond ik ineens op straat. Dat was mijn kans om iets heel anders te gaan doen, ook al zag ik dat niet direct. Iemand vroeg me “Waarom begin je niet voor jezelf?” Ik antwoordde “Voor mezelf beginnen? Ik?”. Ik zag het niet; dat kwam pas twee weken later toen ik een waanzinnige opleiding op de Amsterdam Filmschool ontdekte.

Die opleiding was op mijn lijf geschreven en gaf mijn energie een boost. Het was de intercity naar mijn ondernemerschap. Zes maanden later was ik ondernemer. In eerste instantie alleen maar omdat dat het mogelijk maakte om iets met mijn passie voor filmen te doen.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik film mensen die werk maken van hun passie. Dat doe ik voor iedereen die ook zijn passie volgt en hulp nodig heeft om anderen te laten zien wat ze doen. Om met de wereld te kunnen delen hoe mooi ze zijn. Ik laat ze stralen voor mijn camera en op die manier kan ik hun verhaal vertellen zoals ze dat zelf niet kunnen.

Graag laat ik een opdrachtgever stralen door testimoniums met klanten te gebruiken in zijn verhaal. Open en betrokken samen iets moois neerzetten, daar geniet ik van!

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Omdat ik weet dat ik kan winnen en omdat het bevestigt waar ik nu sta. Ik heb grote stappen gemaakt in de afgelopen 4 jaar. Als mens, maar ook als ondernemer. Van altijd onder het maaiveld schuilen tot in de spotlights staan en pieken als een dolle.

Ik heb mezelf weleens on-ondernemer genoemd, omdat ik primair ga voor passie en plezier en de noodzakelijke inkomsten soms ondergeschikt zijn. Dat levert weleens moeilijke momenten op. Tijdens de vorige uitreiking van de FOTY Awards sprak ik daarover met een klant -tevens coach die mensen regie geeft- en dankzij haar sta ik hier nu als finalist!

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Mijn focus op passie met een vleugje zakelijkheid. Dus ik ben creatief, bevlogen, empathisch, authentiek, humoristisch en soms een beetje eigenwijs, maar handel altijd professioneel, georganiseerd en betrouwbaar. In één van mijn FOTY aanbevelingen staat “Mans is gewoon Mans, maar heel professioneel in zijn vak!”. Nou, dat dus.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Mijn klanten zitten door het hele land, met een focus rond Apeldoorn natuurlijk. Lokaal zakendoen heeft mijn voorkeur. Ik netwerk erg veel en leer daardoor heel veel mensen kennen. Door te laten zien wat ik doe, kunnen zij mij, en ik hen weer aanbevelen bij anderen. Sociale media gebruik ik ook op het moment dat ik ergens aan het filmen ben, om te laten zien wat ik doe en voor wie ik dat doe. Die transparantie werkt erg goed voor mij en levert ook weer nieuwe klanten op.

Hoeveel ben je waard per uur?

Soms wel 1000 euro!

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Door heel veel films en televisie te kijken en door samen te werken met concullega’s, beurzen en bijeenkomsten te bezoeken, YouTube, vakgroepen op Facebook en LinkedIn en de Amsterdam Filmschool.

Wat doe je over 5 jaar?

Hetzelfde, maar dan nog beter!

Hoe zie jij je toekomst?

Ik wil groeien naar nog meer portretten en documentaires en minder registraties van evenementen. Nog meer mooie mensen met mooie verhalen voor mijn camera dus. Focussen op wat ik echt het allerliefste doe!

Hoe hou je je werk leuk?

Daar ben ik helemaal niet mee bezig, want ik geniet elke dag met volle teugen van wat ik doe. Tegelijkertijd leer ik van mijn fouten en tegenslagen. Ondertussen blijf ik zoeken naar waar ik het meeste energie van krijg. Daar focus ik dan op.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Google eens op “Golden Circle van Simon Sinek” en vraag je af waarom je doet wat je doet. Als je startend bent, vraag dan eens 25 mensen (familie, en vrienden, maar ook collega’s) in een e-mail wat jouw drie beste eigenschappen zijn. Mij heeft dat echt geholpen. Het is spannend, maar ook verrassend en leuk! Gewoon doen dus.