Header uitgelicht

Freelancer Roos Oosterbroek uitgelicht

“Sta achter wat jij biedt en wat jij waard bent”

Roos Oosterbroek is een creatieve onderneemster, die met haar bedrijf dRaw creatieve concepten bedenkt voor allerlei campagnes en merken, deze uitvoert en kan overbrengen. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners Knab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

De vrijheid van het indelen van mijn tijd sprak mij enorm aan. Graag pak ik geregeld nieuwe projecten en uitdagingen aan, die ik miste in mijn kantoorbaan. Ik vind het een uitdaging zelf opdrachtgevers te benaderen, binnen te halen en voor hen aan de slag te gaan.

Je doet alles zelf als ondernemer, dat vind ik het leukst, daar haal ik mijn energie uit. 9 tot 5 past niet bij mij. In een creatief beroep ben ik ervan overtuigd dat inspiratie niet op dergelijke tijden komt. Ik wil de vrijheid hebben uit te slapen, ’s avonds door te werken, de momenten te pakken die het beste werken voor mijn creativiteit.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik ben een creatief all rounder. De één noemt het Art Director, de ander plaatjesmaker, dan weer iemand noemt het fotograaf. Wat ik kan bieden is het hele pakket. Ik kan met creatieve ideeën komen en die vormen tot een concept. Ik kan dat overbrengen en ik kan het ook maken, in woord en beeld. Ook ben ik sterk in korte pakkende copy, fotografie, graphic design, branding, video’s (sinds kort) en nog meer wat met visuele uitingen te maken heeft.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Sinds november 2017 heb ik mijn zogenoemde ‘veiligheid’ vaarwel gezegd door voor mijzelf te beginnen. Om mijzelf iets meer op de kaart te zetten, leek een deelname aan de FOTY Awards voor mij een uitgewezen kans.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Ik ben de zoveelste creatieveling in Amsterdam, zonder mega groot netwerk. Wel heb ik een duidelijke stijl en een voorkeur voor merken waarvoor ik wil werken. Naast de klik is het product, de stijl en uitstraling van een merk ook heel belangrijk voor mij. Ik vind het belangrijk merken net even iets mooier te maken en vooruit te helpen in hun look & feel, die past bij het merk zelf, hun identiteit, maar ook in de design trends.

Ik kan het hele pakket bieden. Meedenken over de fundering van de look & feel van een merk, tot de uitwerking in detail. Ik creëer graag toffe concepten voor merken en campagnes. Daarbij ben ik graag van A tot Z betrokken, om ervoor te zorgen dat alles naadloos op elkaar aansluit. Doordat ik scherp en pietje precies ben, kan ik ook een adviserende rol aannemen.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Mijn klanten zaten aan het begin van mijn freelance carrière vooral in Amsterdam. Nu bevinden ze zich door het hele land. Van Rotterdam tot Utrecht, van Veenendaal tot Amersfoort. Ook heb ik klanten in Barcelona en de USA (hoe vet is dat!). Laatst ben ik ook benaderd door een agency uit NYC.

Hoeveel ben je waard per uur?

Ik ben met een laag tarief begonnen, echter groeit mijn tarief. Met mijn kennis en passie ben ik mij er ook van bewust dat ik dat ook waard ben. Ik kan veel toevoegen en dat krijg ik ook vaak terug. Niet voor niets kom ik op een 9,4 uit met 40 referenties op Ratecard.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik observeer. Dat heb ik altijd gedaan. Ik ben een visueel ingesteld persoon. Ik kijk plaatjes, ik lees geen boeken, ik doe geen cursussen, ik blijf bezig. Met kijken, zien en observeren. Ik denk dat ik er wellicht gevoel voor heb.

Wat doe je over 5 jaar?

Over vijf jaar heb ik mijn eigen creatief bureau. Met allemaal kleine Roosjes. Die ik help te groeien op creatief gebied. Ik leg nu al geregeld werk weg bij andere freelance graphic designers. Mijn netwerk groeit langzaam. Ik denk dat het een realistisch doel is. Of ik het ook echt wil, is een andere vraag. Ik hou van de vrijheid die ik nu heb.

Hoe zie jij je toekomst?

Remote werken. Dat is helemaal hip nu, maar dat lijkt mij ook onwijs. Werken op afstand. Verantwoordelijkheid nemen en zorg dragen dat opdrachten af komen. Maar ondertussen wel genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft. Creatieve geesten hebben dat ook nodig, om gevoed te worden. Als ik in een kantoor moet blijven werken, dan graag een inspirerend kantoor, waar je graag heen gaat en blijft hangen.

Hoe hou je je werk leuk?

Ik houd mijn werk leuk door veel afwisselends te doen en soms nee te zeggen. Ik wissel mijn werk af met opdrachten voor grote corporates en uitdagingen voor kleine start-ups. Zo kan ik er ook tijd voor nemen, omdat net startende merken niet altijd een hoog budget hebben, maar wel een leuk project zijn. Dat zijn juist de projecten waar ik energie van krijg. Zolang ik die balans goed houd, is mijn werk leuk en zijn mijn inkomsten voldoende.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Blijf dichtbij jezelf. Dit is inmiddels een cliché, maar doe waar jij echt goed in bent. Wil niet alles kunnen, wil niet alles aanbieden en wil niet zijn zoals de anderen. Mensen komen bij jou, voor jouw product en jouw story. Het is net als kleding: het past of het past niet. Het shirtje van de H&M of van de Bijenkorf. Het is beide een shirt, maar wel verschil in kwaliteit. Zo moet je jezelf ook zijn. Sta achter wat jij biedt en wat jij waard bent. Als iemand dat er niet voor over heeft, dan ziet hij de waarde niet van kwaliteit. Next.