FOTY awards banner

Freelancer Wim van Oudheusden uitgelicht

“Beschouw elke cliënt als 100% uniek”

Wim van Oudheusden is non-profit sociaal ondernemer. Met zijn bedrijf WerkInJeEigenWijk helpt hij allerlei mensen aan een baan die bij hen past. Wij interviewden hem over het ondernemerschap en zijn deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners Knab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ik ben in 2013 met deze sociale onderneming zonder winstoogmerk begonnen. De visie achter de onderneming is dat er in de toekomst een andere economie gaat ontstaan en wel op wijkniveau. Vandaar ook de naam WerkInJeEigenWijk. Met wijkniveau bedoel ik dat vraag en aanbod zich steeds meer in je gemeente en je wijk gaat afspelen. Wij zijn een professionele organisatie die zich inzet om mensen persoonlijk te begeleiden naar betaald werk.

Ik heb deze droom meegekregen van mijn vader die altijd actief is geweest in vakbonden. Zelf heb ik ook veel op economisch en politiek gebied gewerkt. Veertien jaar in de politiek met als portefeuille economie en in de Provinciale Staten in Haarlem. Daar heb ik een innovatiebeleid opgezet om bedrijven te motiveren om te groeien. Ook ben ik vrijwilliger geweest voor VluchtelingenWerk bij UWV in Hilversum, Huizen en Harderwijk.

Wat doe je precies en voor wie?

Met WerkInJeEigenWijk sta je samen sterker en kun je op een slimme manier solliciteren naar een nieuwe of andere baan, stage, leerwerkplek of ondernemerschap. Heb je al lang geen werk en wil je graag weer aan de slag, maar weet je niet hoe je dit het beste kunt aanpakken of ben je op zoek naar ander werk, maar weet je niet wat jouw talenten en kansen zijn?

Ik bemiddelde alleen statushouders en Wajongeren naar stage, leerwerkplek of werk, maar ben nu gestopt met mijn doelgroepenbeleid. Iedereen is nu welkom, ook startende ondernemers. Ook voor cursussen voor zzp’ers, startende ondernemers en herstarters. Van 17 tot 87. Als je ouder bent dan 55 jaar, heb je vaak kruiwagens nodig om weer aan een baan te komen. Als je die goede ondersteuning nodig hebt, kunnen wij je die bieden. De leeftijd van mensen die vorig jaar werk hebben gevonden, is rond de 46 jaar en wel binnen 2 à 3 maanden.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Om landelijk meer naamsbekendheid te krijgen, waardoor dit unieke werk ook elders kan worden gekopieerd door geïnteresseerden.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Ik werk als sociaal ondernemer voor 100% vraaggestuurd. Niet de werkgever of vacature staat op de eerste plaats, maar de persoon die ik coach. Dat vertaalt zich in mijn UNIEKE werkVINDmethode KM4S2P, wat staat voor Keuzes Maken, Samen Sterker, Slimmer Solliciteren en Persoonlijk Positief. Uitsluitend een-op-een coaching, geen e-dienstverlening.

Bij ‘Keuzes maken’ zit een kansenanalyse, zodat we kunnen kijken hoe groot de kans op de arbeidsmarkt is binnen de regio en voor welke beroepen nog een kans is, want je hebt ook te maken met uitstervende beroepen. Met ‘Samen Sterker’ gaan we samen op zoek naar je verborgen talenten en competenties/vaardigheden, want die heeft iedereen. Je kunt er dan achter komen wie je bent en waar je sterk in bent en dat heeft een positief effect want je kunt dan daarna nóg ‘Slimmer Solliciteren’. Je leert dan om met verschillende trucs je sollicitatiebrief en Curriculum Vitae (CV) slimmer te schrijven en de kans is dan groter dat jouw brief bovenop de stapel komt.

Ook kun je via ons een foto laten maken door een fotograaf, want dat werkt ook altijd goed bij een sollicitatiebrief. En zo word je vanzelf ook ‘Persoonlijk Positief’, want we gaan keihard knokken voor jouw baan en dat je positief in het leven komt te staan. Een gediplomeerde budgetcoach maakt het (huishoud)plaatje compleet.

Gepaard gaande met software met de meeste vacatures van heel het land met als extraatjes: elk uur de net toegevoegde plus de mogelijkheid om alleen jouw unieke persoonlijkheid in te voeren en alleen dáárbij passende banen te zoeken; omdenken in de praktijk dus! Alle vacatures die op verschillende sites staan, worden gefixeerd en dan is één site voldoende. Je hoeft dus geen tientallen vacaturesites meer te bekijken. De software zoekt op basis van jouw karaktereigenschappen en kwaliteiten naar functies die voor jou geschikt zijn. Het werkt dus andersom. De werkzoekende zoekt niet naar een geschikte vacature maar de vacature is op zoek naar de geschikte kandidaat. Wij vullen samen een profiel in en van de ruim honderdduizend vacatures in uw regio kunnen er wel duizend in aanmerking komen. Dan ga je selecteren op bijvoorbeeld reisafstand en opleiding en dan vallen er weer vacatures af, waardoor er alleen vacatures over blijven die precies bij jou passen.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Particulieren via wijkbladen en mond-tot-mondreclame binnen en buiten de buurtcentra waar we werken. Binnen Hilversum en Bussum voor het Gooi, in de Bilt voor Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn. Samen met de welzijnssector. Via Skype landelijk. Via de sociale diensten van Hilversum en de Bilt statushouders, Wajongeren en werkzoekenden met een participatie-uitkering.

Hoeveel ben je waard per uur?

Bezien vanuit de besparingen op uitkeringen heel veel! Een franchisenemer kan tussen 10000 en 80000 per jaar verdienen. Voor de begeleiding wordt een vergoeding naar eigen draagkracht gevraagd. Mensen van de Voedselbank worden gratis geholpen.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Veel via social media, bijvoorbeeld LinkedIn-nieuwsgroepen.

Wat doe je over 5 jaar?

Dan werk ik alleen nog voor particuliere cliënten .

Hoe zie jij je toekomst?

Heel mooi, met nog eens 10 nieuwe vestigingen; wie van de lezers pakt dit op?

Hoe hou je je werk leuk?

Door elke cliënt als 100% uniek te blijven beschouwen.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Blijf bij jezelf, blijf binnen je jaarlijks vast te stellen doelen, benut daar de kerstperiode voor.