Achtergrond publieksprijs blog

Publiekswinnaar Arturo Massaro geeft tips

Hoe win je de publieksprijs?

Publiekswinnaar Arturo Massaro geeft tips

Je bent doorgedrongen tot de finale van de FOTY Awards en hebt een pitchvideo opgenomen. Wat kan je vervolgens nog doen? Arturo Massaro, NS-Business Card Publiekswinnaar 2017, geeft jou een aantal tips, die jou helpen bij het behalen van de publieksprijs.

Hi, mijn naam is Arturo Massaro en ik ben de gelukkige winnaar van de FOTY Awards Publieksprijs 2017. Ik ben daar ontzettend trots op en erg blij mee en gun jou ook zo’n waanzinnig mooie ervaring. Het moment dat je naam wordt genoemd als uiteindelijke winnaar is uniek om mee te mogen maken.

Naast het feit dat ik nu Freelancer of the Year 2017 ben geworden heb ik ook de NS-Business Card gewonnen. Daarmee mag ik één jaar lang gratis reizen met het openbaar vervoer door geheel Nederland, en nog wel 1e klas! Ik merk dat ik nu al veel vaker met de trein en het openbaar vervoer ga. Zeker in de trein is het heerlijk om 1e klas te kunnen reizen. Het is er vaak rustig en de stoelen zijn erg comfortabel. Daarnaast kan ik mijn administratie doen tijdens het reizen. Ik maak verslagen, offertes, werk ideeën uit of maak mijn trainingsprogramma af. Dit scheelt mij enorm veel tijd, want ik hoef dit niet meer thuis te doen. Buiten dat heb ik geen last meer van files onderweg en ben ik nu minder milieu belastend.

Wat de publieksprijs dit jaar is, dat is nog niet bekend. Maar het zal hoe dan ook de moeite waard zijn! En hoe mooi zou jij het vinden als jouw naam genoemd wordt als winnaar van de publieksprijs Freelancer of the Year 2018 en dat jij op het podium je prijs in ontvangst mag nemen?

Ik zal eerlijk tegen je zijn. Het gaat niet vanzelf. Je moet er echt achter staan, maar de beloning is dan ook erg groot. In dit artikel geef ik je een aantal tips die ik heb toegepast om bij de top 3 te komen.

Tip 1: Bedenk een strategie
De eerste persoonlijke tip is voor mij uiteindelijk erg belangrijk geweest. Ik had namelijk vooraf al een strategie voor mijzelf bepaald. Ik wist dat ik door zou gaan, ook al zou het soms even tegenzitten. En dat heeft het zeker gezeten. Door voorafgaand aan alle acties die ik van plan was te gaan uitvoeren, al deze afspraak met mijzelf gemaakt te hebben, heeft ervoor gezorgd dat ik heb doorgezet op de moeilijkere momenten. Als je meedoet, doe het dan voor 100%.

Tip 2: Durf te vragen om stemmen en shares
Je hebt je video opgenomen en deze is beschikbaar in je dashboard. Nu is het zaak dat jij zoveel mogelijk Likes, Shares en Subscribes via Facebook genereert met je pitchvideo. Vraag aan je contacten of ze de video willen bekijken en liken. En de mensen mogen zo vaak als zij willen je video bekijken. Elke keer geeft dat weer punten. Het is nog mooier als ze het willen delen op hun eigen pagina.

In het begin was het voor mij echt een issue om mensen (meerdere keren) te vragen om te stemmen. Ik wilde geen overkill plegen door steeds maar mail te sturen of posts te plaatsen. Toch heb ik doorgezet en dat had echt te maken met tip 1. Mensen die niet benaderd wilden worden, die heb ik tijdelijk uit mijn bestand gehaald en na de uitreiking weer teruggezet. Verreweg de meeste mensen wilden mij heel graag helpen.

Tip 3: Vraag om een referentie
Om in de top-10 te komen – en te winnen – heb je stemmen en referenties nodig van mensen die jou kennen en waar je mee gewerkt hebt. Dat betekent dat jij ze moet gaan benaderen om een referentie achter te laten. Dat kan uiteraard per mail. Je kunt je gehele bestand gemakkelijk importeren via het FOTY Awards dashboard en ze zo uitnodigen om een referentie te schrijven. Daarnaast is LinkedIn een heel belangrijke tool. Voor mijzelf was dat een grote sprong voorwaarts richting de finale. Door iedereen in mijn bestand persoonlijk te benaderen, kreeg ik ontzettend veel referenties. FOTY Awards heeft het erg makkelijk voor je gemaakt. Kijk op je eigen dashboard wat allemaal mogelijk is. Mijn tip is wel, maak er een eigen persoonlijke boodschap van.

Tip 4: Plaats een widget op je website
Wat mij enorm geholpen heeft, is de widget van Ratecard. Toen ik een aantal reviews had, heb ik de widget op mijn website gezet. Deze widget toonde mijn gemiddelde beoordeling als ondernemer. Alle reviews die daarna geschreven zijn, worden er gewoon bij ‘opgeteld’. Ik heb ontzettend veel reviews gekregen. Dat waren er bijna 80 met een gemiddeld cijfer van 9,6. Daar ben ik best trots op en dat mag in mijn ogen gezien worden.

Daarnaast geeft het voor zowel bestaande als mogelijke nieuwe klanten een goede indicatie over de kwaliteit die ik lever. Hoe meer reviews je hebt, hoe betrouwbaarder het cijfer wordt.

Wil jij een widget plaatsen op jouw website? Klik op deze link voor een uitgebreide uitleg.

Tip 5: Verstuur een persbericht naar lokale pers
Stel je nu eens voor. Jij kan aan de hand van een simpele tool vrij makkelijk in de media komen d.m.v. een persbericht. Wat zou dat voor jou betekenen? Hoeveel meer stemmen kan jij daar mee krijgen? Want je kunt het daarna natuurlijk mooi gebruiken op je eigen sociale media.

FOTY Awards heeft een standaard persbericht voor jou geschreven, die jij kan gebruiken om naar jouw contacten te sturen. Het is heel simpel, jij hoeft alleen jouw gegevens in de gele vlakken te zetten. Stuur het persbericht vervolgens naar jouw contacten en de lokale pers. Met (héél veel) mazzel sta jij de volgende dag op de voorpagina van De Telegraaf ;). Wacht dus niet te lang en ga aan de slag!

Download het sjabloon hier

Tip 6: Bedenk een eigen win-actie
Je kan ervoor kiezen om op een gegeven moment een loting te doen in de mail. Ik heb bijvoorbeeld twee keer een gratis coachsessie t.w.v. 225 euro weggegeven onder de mensen die via een bepaalde mail wilden stemmen. Dat geeft de mensen opnieuw een reden om jou te steunen.

Tip 7: Houd je concullega’s in de gaten
Op de Facebookpagina van FOTY Awards kan jij zien hoe het gaat met jou en je concullega‘s. Je kan ongeveer zien hoeveel likes en shares ze hebben. Dat geeft je een indicatie wie er ‘goed’ gaan en wie wat minder. Aan de hand daarvan kan je een nieuwe tactiek opstellen en kijken wat je nog kunt doen. Het geeft je extra energie als je ziet dat het snel omhoog gaat met je cijfers.

Tip 8: Houd iets achter de hand
Mijn laatste persoonlijke tip is dat ik iets achter de hand heb gehouden. Ik zag dat het goed ging met mijn cijfers. Ik stond constant in de top-5. Dat betekende dat ik in ieder geval bij de laatste 10 zou uitkomen. Om uiteindelijk de grote klap te kunnen geven heb ik tot 3 dagen voor sluiting gewacht om mijn ‘geheime’ wapen in te zetten. Ik ken iemand (een familielid) die meer dan 300.000 volgers heeft op Facebook. Ik heb hem toen gevraagd om mijn video te plaatsen in zijn netwerk. Dit was de definitieve zet voorwaarts, waardoor ik bij de laatste drie deelnemers zat. Wat kan jij nog achter de hand houden dat jij kunt inzetten op het moment dat het echt nodig is? Let op: Het moet wel legaal zijn en er moet een duidelijke relatie met jou zijn. Bij mij was het onze zoon die dit wilde doen. Wie of wat is dat bij jou?