Dag van de ZZPer

Pitchcoach David Beckett

“Fijn om in de trein te werken als zzp’er”

De ‘reizende’ ster over zijn ondernemersavontuur

David Beckett is succesvol pitchcoach en presentation skills trainer. Hij heeft al meer dan 450 startups en 3500 mensen uit innovatieteams geholpen met het binnenhalen van investeringen en overtuigen van plannen. In dit interview stellen wij hem als “reizende” ster vragen over zijn ondernemersavontuur. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door NS-Business Card.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
“Mijn carrière van 16 jaar bij Canon werd beëindigd toen de functie in 2009 naar London werd verplaatst. Ik had het erg naar mijn zin in Nederland en besloot hier te blijven. De vijf jaren die volgden waren heel instabiel. In die periode heb ik vijf banen gehad, waarvan er twee eindigden in ontslag. Uiteindelijk besloot ik om mijn eigen bedrijf te starten en te doen waar ik van hou en waar ik gefascineerd door ben; het coachen van mensen om te pitchen. Ik coach mensen bij het geven van een goede pitch. Ik weet hoe men het verhaal kort kan houden en toch de essentie over kan brengen.”

Wat doe je precies, en voor wie?
“Ik heb meer dan 450 startups gecoacht, die uiteindelijk meer dan 110 miljoen aan investeringen binnen hebben gehaald met hun ideeën. Daarnaast heb ik meer dan 3500 mensen uit innovatieteams bij grote bedrijven getraind om hun toekomstplannen te pitchen voor de directie. Denk hierbij aan bedrijven als Google, PwC, ING en Unilever. Ook help ik TEDx sprekers met het delen van hun ideeën kunnen en werk ik voor diverse cliënten, zoals Gemeente Rotterdam, the Oslo Tourist Board en Startupbootcamp.”

Welk aspect van je werk vind je het leukst?
“Ik vind het prachtig om iemand te zien veranderen van een persoon die zijn verhaal niet goed over kan brengen, naar iemand die zelfverzekerd en overtuigend op het podium staat. Soms wel voor meer dan honderd mensen. Ik zie vaak direct resultaat van mijn werk. Het is mijn doel om mensen te laten stralen op het podium, en wanneer dat gebeurt, dan is dat een fantastisch gevoel. Daarnaast vind ik het fijn dat ik iets voor mezelf aan het opbouwen ben. Werken bij Canon was een geweldige ervaring, maar nu draagt alles wat ik doe direct bij aan mijn klanten en mijn eigen vermogen om hen nog beter te helpen.”

Hoe ziet jouw (ondernemers)reis naar de toekomst eruit? Wat is je eindstation?
“Mijn bedrijf is zo gegroeid, dat ik tijd tekort heb. Ik doe er nu alles aan om dat wat ik in de laatste vier jaar heb geleerd beschikbaar te stellen voor een groter publiek. Dat doe ik door middel van video cursussen, online tools en boeken. Ik wil zo veel mogelijk mensen te helpen, dus het is nu prioriteit om uit te breiden. Ik heb de afgelopen twee jaar veel uren gemaakt om mijn bedrijf op te bouwen. Daarnaast ben ik een toegewijde vader van twee jonge kinderen. Ik hou tijd over voor mijn vrouw en kinderen en slaag er in om een redelijk evenwicht te houden, maar dat zou beter kunnen in de toekomst. Het bouwen van een sterk merk en online producten zal hier zeker bij helpen.”

Voor jouw werk als pitchcoach ben je veel onderweg en vaak reis je dan met de trein. Wat zijn voor jou de voordelen van het reizen met de trein?
“Ik vind het fijn om onderweg te werken. Dit geeft mij de tijd om even na te denken. Reizen per trein vind ik sowieso relaxter dan reizen met de auto. Ik kan rustig zitten en het geeft mij ruimte voor mijn gedachten.

Tot slot, heb je nog een ultieme tip op het gebied van zakelijk reizen voor collega-ondernemers?
“Gebruik je tijd niet alleen om te werken, maar ook om na te denken. Pak eens een notitieboekje en pen, in plaats van je telefoon. Schrijf je creatieve gedachten op, en maak anders gebruik van je reistijd.