Tom Jessen header

Presentator Tom Jessen

Lekker doorwerken tijdens het reizen

De reizende ster over zijn ondernemersavontuur

Tom Jessen is sinds 2015 eigenaar van het sprekersbureau t-talks. Hij presenteert onder andere evenementen, leidt congressen en is werkzaam als coach. Als ondernemer maakt hij veelvuldig gebruik van zijn NS-Business Card om van deur tot deur te reizen. In dit interview stellen wij hem als ‘reizende’ ster vragen over zijn ondernemersavontuur. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door NS-Business Card, dé OV-kaart voor zelfstandig ondernemers.

Hoe en waarom ben jij ondernemer geworden?

“Dat is eigenlijk toevallig gegaan. Ik studeerde af in 2012, de tijd van de crisis. Vaste banen lagen niet voor het oprapen: als je al een baan kreeg, was het als freelancer. Dat gaf me de mogelijkheid om een eigen bedrijf op te richten.

Een van mijn eerste klusjes was voor een reportage op de regionale zender L1. Ik moest naar een club die zichzelf ‘de huilclub’ noemde. Mensen kwamen daar bij elkaar om bij te praten, maar vooral om zo hard mogelijk te huilen. Ik wist niet wat ik zag. Later begreep ik dat deelnemers grappen vertellen om mensen zó hard te laten lachen, dat de tranen over hun wangen rollen. Dat zijn van die dingen die je niet snel vergeet.”

Wat doe je precies, en voor wie?

“Ik ben eigenaar van sprekersbureau t-talks. Daarmee help ik bedrijven en organisaties in hun zoektocht naar een dagvoorzitter voor een congres. Dat kan ikzelf zijn, maar ook iemand anders. Dit hangt af van het gewenste profiel van de presentator en het soort event. Dat moet matchen. Daarnaast maak ik een ochtendshow op de radio en presenteer een programma over innovatie op tv.”

Welk aspect van je werk vind je het leukste?

“Naast de open deuren, zoals het zelf indelen van je dag, vind ik het leuk dat je als zzp’er meerdere opdrachtgevers hebt: je komt op veel verschillende plekken, wordt ondernemend en bedenkt nieuwe initiatieven om je bedrijf te laten groeien.

Wat ik ook leuk vind, is mijn rol als coach. Op veel plekken waar ik kom, deel ik mijn kennis en ervaring op het gebied van presenteren. Ik help CEO’s, ondernemers en ambtenaren hun presentatieskills te verbeteren. Dit is erg dankbaar werk!”

Hoe ziet jouw (ondernemers)reis naar de toekomst eruit? Wat is jouw eindstation?

“Het belangrijkste is voor mij groei. T-talks is nu nog klein, maar ik wil de sprekersonderneming rondom mij uitbreiden naar meerdere personen. Op termijn moet t-talks een toonaangevende speler in sprekersland worden”

Voor jouw werk ben je veel onderweg. Wat zijn voor jou de voordelen van het reizen met de trein?

“Ik vind het belangrijk dat ik kan doorwerken tijdens mijn reis en soms is het fijn om een dutje te kunnen doen. Zeker als je meer dan zestig uur in de week draait. Daarnaast is het handig dat je vaak voor de deur van een bedrijf wordt afgezet. Laatst ging ik met de auto naar de Dutch Design Week midden in het centrum van Eindhoven. Bleek dat alle parkeergarages bezet waren! Toen had ik echt met de trein moeten gaan, dan heb je daar nooit last van.”

Je bent groot fan van de NS-Business Card. Waar gebruik je de kaart zoal voor?

“Ik reis af en toe met de Intercity direct en regel soms een taxi met mijn NS-Business Card, maar de OV-fiets, een extra dienst van de NS-Business Card, is mijn favoriet. In een stad als Amsterdam ben je daarmee zo van A naar B. Na afloop kun je de fiets weer op het station achterlaten, dat vind ik ideaal. Een verbeterpunt voor de OV-fiets is wel om, gezien zijn populariteit, meer fietsen beschikbaar te stellen op drukke stations.”

Wat zijn voor jou de belangrijkste voordelen van de NS-Business Card?

“Je plant je reis, gaat op pad, pakt je kaart en kunt inchecken en uitchecken zonder gedoe met saldo dat opgewaardeerd moet zijn. Dat geeft een heel rustig gevoel. Ook krijg je een overzichtelijke factuur achteraf per maand, wat handig is voor je administratie.

Ik maak minimaal twee keer per maand gebruik van mijn NS-Business Card, maar dat hangt af van de events die ik heb. Per keer maak ik de afweging wat gezien de locatie, werkdruk en snelheid de beste reisoptie is. Vaak is dat de trein en komt de Business Card tevoorschijn.”

Tot slot, heb je nog een ultieme tip op het gebied van zakelijk reizen voor collega-ondernemers?

“Wat ik zelf altijd als norm stel, is: ‘kleine dingen je nu kunt afhandelen, moet je ook nu doen’. In de trein krijg je vaak een mailtje of telefoontje met iets dat je op die dag moet doen. In de auto heb je niet heel gemakkelijk een mailtje getikt of documentje doorgestuurd, maar in de trein heb je die mogelijkheid wel. Mijn advies: stel het niet uit, maar pak het meteen op en handel het af. Dit geeft veel rust en geeft je de mogelijkheid om je te focussen op dat waar je echt mee bezig wil zijn.”