FOTY awards banner

Freelancer Amanda Schiltmans uitgelicht

“Wees open, eerlijk en transparant”

Finalist Amanda Schiltmans uitgelicht

Amanda Schiltmans is specialist op het gebied van marketing en communicatie binnen haar bedrijf Q-Studio. Met haar dienst MarCom op Afroep helpt ze organisaties om van hun bedrijf een ‘merk’ te maken. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Precies 10 jaar geleden zijn we Q-Studio begonnen. Na jaren in loondienst ervaring te hebben opgedaan, maar vooral ook gezien hoe het ánders kan, hebben mijn echtgenoot en ik de stoute schoenen aangetrokken en zijn we voor onszelf begonnen. Nu kunnen we de oprechte aandacht en kwaliteit leveren waar wij voor staan!

Wat doe je precies en voor wie?

Met ‘MarCom op Afroep’ bied ik ondersteuning aan organisaties voor een X aantal uren per maand bij marketing en communicatie-werkzaamheden. Onze dienst past het beste bij bedrijven die zelf geen MarCom afdeling of medewerker hebben, maar wel behoefte hebben aan professionele ondersteuning en/of uitvoer bij online en offline communicatie-uitingen. Omdat wij ook in eigen beheer concept, ontwerp, DTP, social media, website (ontwerp, bouwen, onderhoud) en drukwerk kunnen verzorgen, is er één aanspreekpunt dat alles kan coördineren, huisstijlbewaking doet en vooral de continuïteit kan waarborgen. Het is een containerwoord aan het worden, maar ‘ontzorgen’ is wat wij hierbij kunnen garanderen.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik ben voorgedragen via een netwerkcontact en vind het een eer als een collega-ondernemer van je onder de indruk is en je voordraagt omdat hij vindt dat je professioneel bent en echt meerwaarde brengt bij bedrijven. Mooi om te ervaren dat waar je zelf van overtuigd bent, ook echt overkomt in de praktijk. Als een groter publiek dan kennis met je mag maken, vind ik dit een eer!

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Ik ben een echte ‘Wij-landen’-denker en geen ‘eiland’-denker. Door krachten te bundelen en een schakel in een proces, kan er meerwaarde in een groter geheel gehaald worden. Ik ben van mening dat je als zelfstandige een grote meerwaarde bent voor bedrijven, omdat je ambacht ook je passie is. Ook breng je bevlogenheid bij je werk over naar klanten en daar hoeft zeker niet altijd een factuur tegenover te staan. Geïnteresseerd  zijn in de mens en organisatie geeft een onbetaalde meerwaarde, want betrokken zijn bij iets of iemand kent geen ‘prijs’.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Mijn klanten komen hoofdzakelijk van mond-tot-mond en ik ben een echte netwerker. Door iets voor een ander te betekenen (leads doorspelen, ambassadeur zijn) help je anderen, en hoe leuk is dat! Andersom hoop ik dat mensen mij ook opdrachten gunnen. De praktijk geeft aan dat dit zeer regelmatig een feit is. Natuurlijk heb je ‘halers’, maar zij begrijpen niet wat zakelijke duurzaamheid is!

Hoeveel ben je waard per uur?

Is dat van belang hier? Ik ben van meerwaarde op verschillende gebieden en daar horen ook verschillende tarieven bij. Maar vooral ook mijn kracht als netwerker, ook voor mijn klanten, brengt voordelen die niet in geld zijn uit te dragen.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik lees veel online en offline vanuit mijn vakgebied, deel graag kennis en verneem ook graag kennis van vakgenoten, neem regelmatig deel aan kennissessies en deel ook graag tips en tricks met anderen die mij dan ook weer tips en tricks geven.

Wat doe je over 5 jaar?

Ik hoop nog steeds hetzelfde voor een diversiteit aan bedrijven! Daarnaast hoop ik dat mijn stichting ’Statiegeld op Jeugd’ zo stabiel is dat dit concept ook andere dorpen helpt!

Hoe zie jij je toekomst?

Zolang ik gezond blijf en daarmee in de gelegenheid ben onafhankelijk te zijn van hulpmiddelen om mijn werk uit te voeren en op te trekken met mijn netwerk, ben ik een gelukkig mens. Wel hoop ik stiekem wellicht in het buitenland eens een opdracht te kunnen doen, gewoon omdat ik andere landen en culturen interessant vind.

Hoe hou je je werk leuk?

Wanneer je je blijft ontwikkelen en verdiepen in het vak en anderen kunt helpen, wordt mijn vak nooit saai. Zeker omdat we aan de vooravond staan van allemaal online en digitale mogelijkheden en er belooft zo veel moois op dat gebied, dat het zeker nog niet stilstaat.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Wees open, eerlijk en transparant! Speel geen toneel en doe je niet groter voor als dat je bent. Je valt anders echt door de mand en ik ken niemand die een ‘arrogant’ iemand iets gunt. Want vooral in ons vak als freelancer, zzp’er en interim professional gaat het om gunnen en betrokkenheid. Je kunt nog zo’n goedkoop tarief hebben, maar als je ‘geen leuk mens bent’, gunt niemand je iets!