FOTY awards banner

Freelancer Annemiek Wils

“Mijn missie reikt verder dan mijn praktijk”

Finalist Annemiek Wils uitgelicht

Annemiek Wils is hypnotherapeut van haar eigen bedrijf ‘ShiningKids‘. Ze begeleidt kinderen bij een traumatische gebeurtenis en hoopt op die manier bij te kunnen dragen aan een goede toekomst. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business Card, Knab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
“Eigenlijk had ik er nooit over nagedacht om ooit ondernemer te worden. Ik heb nooit die droom gehad, heb altijd in loondienst gewerkt en dat was prima, ik wist waar ik aan toe was en welke zekerheden ik had. Het is mijn missie, de boodschap die ik wil uitdragen, die mij ertoe aangezet heeft om te gaan ondernemen. Mijn ondernemersverhaal is begonnen met de komst van onze twee kinderen. Onze twee zoons zijn in Haïti geboren en wonen sinds 2010 bij ons. Na de aardbeving van 12 januari 2010 zijn ze versneld naar ons toe gekomen en werden wij een gezin. We wisten dat ze veel mee hadden gemaakt voordat ze bij ons kwamen: het afgestaan zijn, het verblijf in het kindertehuis en de aardbeving. Dat gaat je als volwassene al niet in je koude kleren zitten, laat staan als je bijna twee en drie bent. We hebben toen direct deskundige hulp ingezet. Aanvankelijk leek het de eerste paar jaren prima te gaan, maar toen de jongens zes en zeven jaar waren, kwamen de boze buien en het grenzeloze gedrag. Opnieuw zijn we hulp gaan zoeken, zowel regulier en complementair, maar het bracht niet de verandering waar we op hadden gehoopt. De boze buien werden steeds heftiger en heftiger en toen ik voor de zoveelste keer bovenop mijn kind lag om het te fixeren, dacht ik: hij is nu acht jaar en ik ben hem nu qua sterkte nog de baas, maar straks als hij twaalf is… gaat het me dan nog lukken? En toen kwam hypnose op ons pad. We vroegen ons af of dit wellicht iets voor onze jongens kon zijn. De trainer vertelde ons om eerst maar eens met Helende Verhalen aan de gang te gaan. Na het voorlezen die eerste avond van het verhaal, hadden we een hele week lang geen enkele boze bui meer! We waren gewend aan zes à zeven heftige woedeaanvallen per dag. Wat een verademing en wat kwamen we weer tot rust! Het besef kwam: er is hier iets gebeurd! We zijn beiden diverse opleidingen gaan volgen en dat heeft uiteindelijk tot veel veranderingen geleid. Om me heen herkende ik het probleemgedrag ook bij gezinnen met biologische kinderen. Ik werkte tot vorig jaar nog als leerkracht op een basisschool en mijn drive om kennis over te dragen en tips te geven werd steeds sterker. Om dit meer kracht bij te zetten, heb ik mijn baan opgezegd en ben ik mijn eigen praktijk Shiningkids begonnen.”

Wat doe je precies en voor wie?
“Ik help kinderen met boze buien én hun omgeving (ouders en leerkrachten) om stralend de toekomst tegemoet te kunnen gaan. Door bij het kind direct met het onbewuste te werken (hypnose en IEMT), via het lichaam (Access Bars) en via de energie (Luisterkind, Magnetisme en Mesmerisme), kan de wond van het trauma in het kind verzacht of geheeld worden. Ouders en kinderen vormen een gezin, één systeem, daarom neem ik ook de ouders in het verandertraject mee. Ik leg ze uit wat de impact is van een traumatische gebeurtenis op jonge leeftijd en maak ze bewust van het feit dat het problematische gedrag een overlevingsmechanisme is van hun kind. Daarnaast geef ik ze tips om met het gedrag om te gaan. Hoe sensitief je ook als ouder bent, je loopt onherroepelijk tegen je eigen triggers en beperkende overtuigingen op, die een positieve omgang met het kind kunnen bemoeilijken. Daarom help ik ook ouders deze om te buigen. Omdat tegenwoordig ongeveer 20% van de kinderen extra zorg behoeft en ca. 30% van de kinderen min of meer onveilig gehecht is, vraagt dit ook van leerkrachten heel veel inzet, geduld, begrip én energie. Door lezingen te geven over trauma- en hechtingsproblematiek, hoop ik leerkrachten trauma-alert en -sensitief te maken. Dat heeft tot gevolg dat school voor het getraumatiseerde kind, de klasgenootjes én de leerkracht veiliger en prettiger wordt.”

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?
“Om mijn missie nóg breder uit te kunnen dragen en daarmee het verschil te kunnen maken voor zoveel mogelijk getraumatiseerde kinderen, ouders, leerkrachten, klasgenootjes én volgende generaties!”

Voor welke award doe jij mee en waarom?
“Ik ga voor de publieksprijs. Ik verwacht met mijn missie een breed publiek (ouders, leerkrachten, geadopteerden, maar eigenlijk iedereen) aan te spreken. Door kennis over trauma en het kinderbrein én de gevolgen daarvan wijd te verspreiden, kan veel leed bij veel kinderen en hun omgeving worden voorkomen. Bovendien is het niet alleen heel belangrijk voor deze generatie, maar zéker voor al die generaties die nog gaan komen. Aan de gevolgen van trauma- en hechtingsproblematiek is de maatschappij al enorm veel geld kwijt en de verwachting is dat het alleen nog maar meer gaat worden. De hoogste tijd voor actie en dat begint bij bewustwording van (aanstaande) ouders en iedereen die werkt met kinderen. De jeugd heeft de toekomst, maar dat kan alleen een positieve toekomst worden als de jeugd een positieve (her)start heeft!”

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?
“Ik weet als (adoptie)moeder, als leerkracht en als therapeut hoe belangrijk het is dat hiervoor veel meer aandacht moet komen. Mijn missie reikt verder dan mijn praktijk. De gevolgen van deze problematiek kosten de maatschappij momenteel enorm veel geld en dat zal alleen maar meer worden in de toekomst. Tenzij we volwassenen uitleggen welke impact trauma heeft op een kinderbrein en hoe we ervoor kunnen zorgen dat kinderen veilig en met voldoende basisvertrouwen opgroeien.”

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?
“Mijn klanten komen via mond-tot-mondreclame vanuit de omgeving Voorschoten. Vooral via collega’s die we hebben leren kennen tijdens opleidingen of vanuit onze (oude) werkomgevingen die nu doorverwijzen.”

Hoeveel ben je waard per uur?
“500 euro”

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?
“Ik volg regelmatig nascholingscursussen en –workshops, ontvang nieuwsbrieven van diverse instanties en volg grote voorbeelden op social media!”

Wat doe je over 5 jaar?
“Mijn praktijk Shiningkids is dan uitgegroeid tot een groot bedrijf, waarin meerdere therapieën worden ingezet door diverse therapeuten. Een centrum waarin alles in het teken staat van veiligheid en een veilige hechting voor het kind, ofwel een mooie (her)start voor een nieuw leven. Waar zwangere vrouwen zich op een ontspannen wijze kunnen verbinden met hun ongeboren kindje. Waar jonge moeders met hun baby kunnen herstellen van de stress die ze hebben ervaren tijdens hun zwangerschap, geboorte en/of periode daarna. En waar kinderen en ouders geholpen worden om wonden uit het verleden te helen, hechtingsrelaties te herstellen en te versterken, zodat kinderen weer met vertrouwen hun toekomst tegemoet kunnen gaan. Naast een offline business is er ook een online business waar cliënten gratis tips, diverse betaalde trainingen, workshops en op maat gesneden trajecten kunnen afnemen. Voor ieder wat wils!”

Hoe zie jij je toekomst?
“Stralend! Als mijn praktijk straks goed loopt, is het mijn droom om ook iets te kunnen realiseren voor kinderen in Haïti. De kracht ligt bij de ouders, als zij in staat zijn om sensitief op te voeden, is de eerste stap gezet! Om dat te realiseren is in dat land nog een hoop werk te doen. Het winnen van de FOTY Awards kan een mooie aanzet zijn om dit werkelijkheid te maken!”

Hoe hou je je werk leuk?
“Werken met kinderen is altijd leuk en afwisselend! Ik geloof dat ieder kind mooi en puur is. Voor mij is het de uitdaging om kinderen weer in hun kracht te zetten, hun talenten te laten ontdekken, te exploreren en te gaan stralen! Hoe mooi zal de wereld zijn als ieder kind zichzelf mag zijn, boven zichzelf uit mag stijgen en weer een inspirerend voorbeeld voor anderen mag zijn. Dat moet toch een stralende toekomst opleveren?”

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?
“Als je doet, wat je altijd hebt gedaan, zul je krijgen wat je altijd hebt gekregen. Ga dus voorbij je belemmeringen en ga het gewoon DOEN!”