FOTY awards banner

Freelancer Bianca Tonen uitgelicht

“Zorg dat je werk doet waar je hart ligt”

Finalist Bianca Tonen uitgelicht

Bianca Tonen heeft de Praktijk voor Rust en Gezondheid opgericht. Als natuurgeneeskundig therapeut helpt ze haar cliënten meer uit het leven te halen. Haar behandelingen zorgen voor een goede gezondheid op mentaal, lichamelijk en emotioneel gebied.  Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Jarenlang had ik last van stemproblemen, ik had een zachte stem en had vaak keelpijn. Alle reguliere behandelingen heb ik gehad, van de KNO-arts naar de logopedie en door naar psychologen. Helaas kwam ik niet verder, totdat ik in 2002 voor het eerst in aanraking kwam met Reiki. Ik vond Reiki ontzettend eng, omdat het verandering met zich meebrengt. Ik was nog niet klaar voor die verandering en vond Reiki te zweverig. Ondanks dat ik het eng vond, zat ik op 10 januari 2002 toch bij een voorlichtingsavond over Reiki.

Het gekke is dat juist de verandering mij op die avond aansprak. Juist om die dingen te doen, die ik zo eng vond. Ik was klaar met mijn keelpijn en stemproblemen. Ik wilde beter worden en eindelijk van mijn keelpijn af! Toen heb ik een aantal energetische behandelingen gevolgd en kwam ik erachter wat ik aan mijn stem kon verbeteren en wat ik daarvoor nodig had. En zo zweverig was het niet, het waren normale mensen, net zoals jij en ik. Ik was om! Een week later haalde ik mijn eerste graad Reiki en begon ik met Reiki-behandelingen.

Daarnaast had ik diverse werkgevers. Alles bij elkaar zo’n 14, maar nergens kon ik een langere periode blijven behalve bij KPN waar ik dus keelklachten kreeg. Dus in juni 2016 dacht ik bij mijn laatste ontslag, bekijk het allemaal maar, ik begin voor mijzelf! In augustus liet in mij opleiden tot Reiki-master. Eerder deed ik de opleiding Natuurgeneeskundig Therapeut. Zo is tijdens de Pasar Malam 2017 mijn praktijk officieel geopend voor mijn gevoel. Met een slaapkamer als praktijk.

Wat doe je precies en voor wie?

Diverse massages zoals wellness, bamboe, chakra, intuitie, klassieke en Chinese massage, Reiki, Touch of Matrix, en ik zet mijn spiritualiteit daar waar nodig in. Uiteraard is het mogelijk om elke behandelmethodiek apart te doen, maar het mooiste is toch wel als je de diensten kan combineren. Dat zijn de methodieken. Tijdens de behandeling weet ik onbewust wat ik moet doen of zeggen tegen de client zodat die ermee verder kan. Heel vaak sla ik dan de spijker op de kop.

Voor ieder die niet echt meer wil praten, omdat ze in het reguliere gezondheidszorg al genoeg gepraat hebben en het niet hielp, zoals ook bij mij het geval was. Ieder die gewoon een ontspannen massage wil hebben. Ieder die open staat voor mij. Eigenlijk voor allerlei denkbare klachten op lichamelijk, geestelijk, emotioneel, sociaal en financieel gebied. Dus de persoon als geheel en geen onderdeel. Voor wie niet? Mensen met een psychiatrische achtergrond of die in behandeling zijn bij een psychiater, tenzij de psychiater aanwezig is tijdens de behandeling. Maar dan droom ik nog even verder, want het merendeel van de psychiaters staat er niet voor open.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Als je genomineerd wordt, dan mag je de kans pakken om eens in het zonnetje gezet te worden. Mogelijk kom je zo meer in de aandacht te staan en kan het cliënten overtuigen naar de praktijk te komen. Het is een leuke uitdaging en biedt kansen.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Er is maar 1 Bianca Tonen die in dit lichaam zit en met mijn mentale, emotionele en fysieke kracht en overtuiging kan werken; die de levenservaring heeft die ik heb opgedaan.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Via de website en van mond-tot-mond reclame. Maar ook door op evenementen mijn stoelmassage in te zetten en door vrijwilligerswerk te doen.

Hoeveel ben je waard per uur?

Onbetaalbaar! Maar ik vraag € 65,- per uur. Afspraken lopen wel eens uit, maar daar reken ik geen extra’s voor.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Regelmatig verdieping, cursus en nascholing volgen en via de BATC, mijn beroepsvereniging. Had ik al gezegd dat mijn behandelingen door de meeste zorgverzekeraars vergoed worden?

Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar hoop ik een eigen locatie te hebben en niet meer in een bedrijfsverzamelgebouw te zitten. Daarnaast blijf ik doen wat ik nu doe. Ik hoop de studie Chinfood en Shiatsu-therapeut te hebben afgerond. Mogelijk zet ik mij in voor alternatieve geneeswijze in het basispakket.

Hoe zie jij je toekomst?

Positief en rooskleurig. Vol vertrouwen!

Hoe hou je je werk leuk?

De verwondering bij mensen, het geboekte resultaat, de studies, de persoonlijke groei, het steeds meer bewust worden. Er is niets dat ik niet leuk vind aan mijn werk. Ik help het liefst zoveel mogelijk mensen verder door hen zichzelf te laten helpen. Dat is geweldig! Het is mijn passie, mijn reden waarom ik op deze aardbol rondloop.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Zorg dat je werk doet waar je hart ligt. Doe het met overtuiging, passie en heb vertrouwen. Daarnaast, leun ook eens achterover, neem een moment voor jezelf en geniet van het leven. Niet alles draait om geld, maar alles draait om jezelf, je eigen gezondheid. Zonder dat heb je niets meer. Zorg goed, nee, perfect voor jezelf!