FOTY awards banner

Freelancer Brenda van Dijk

“Neem altijd als ondernemer een business coach in de arm”

Finalist Brenda van Dijk uitgelicht

Brenda van Dijk is bijna tien jaar geleden gestart met een eigen evenementenlocatie genaamd Brevent en circa zes jaar geleden met een ondernemersnetwerk, dat inmiddels op meerdere plaatsen in Nederland actief is. Club van 25 bestaat per club uit maximaal vijfentwintig leden, ieder met een andere branche. Vanuit dit netwerk is Brenda zich ook meer gaan richten op werkzaamheden als business coach. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business Card, Knab en MINI.

1. Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
Al vanaf jong meisje droomde ik er van om een eigen hotel te hebben, met een restaurant, barretje en terras. Een belevenis voor de gasten. Een knus hotel met circa 15 – 20 kamers, waar er een huiselijke sfeer hangt en waar mensen samen konden komen. Ik heb daarom ook op de Hotelschool en Hogeschool TIO de opleidngen hotel- en eventmanagement gevolgd om mijn passie te onderzoeken. Na een paar jaar in loondienst geweest te zijn om ervaring op te doen. Ben ik op mijn vijfentwintigste het avontuur aan gegaan en heb ik een eigen evenementen locatie geopend. Een locatie gevestigd in hartje Zaandam en alleen geopend voor groepen (veel zakelijke bijeenkomsten).
Dat is inmiddels bijna tien jaar geleden… en de locatie is er nog steeds! Maar er is inmiddels heel veel veranderd.

2. Wat doe je precies en voor wie?
Ik heb drie bedrijven, maar richt me momenteel alleen op deze twee bedrijven: Ik ben zes jaar geleden een eigen zakelijk ondernemersnetwerk gestart, genaamd Club van 25. De kracht van dit netwerk is dat we per Club van 25 maximaal vijfentwintig bedrijven samenbrengen allemaal met een andere branche / vakgebied. Ik verbind deze bedrijven zodat ze allereerst kennis met elkaar kunnen maken, ervaringen kunnen uitwisselen, ideeën kunnen sparren, vraagstukken voorleggen, geef ze het podium om zich te presenteren. Daarnaast stimuleer ik de bedrijven door samenwerkingen te creëren en opdrachten uit te wisselen aan elkaar maar ook aan het netwerk achter de bedrijven. Club van 25 is reeds uitgegroeid tot een netwerk dat in verschillende steden in Nederland actief is.

Vanuit Club van 25 is mijn bedrijf De Highend Strateeg / Academie voor creatieve ondernemers ontstaan. Ik merkte dat heel veel ondernemers worstelen met acquisitie, verkoop, marketing, groei en vooral klanten & Omzet.Door de vragen die ondernemers stellen (zowel offline als online) over ondernemerschap, ben ik de opleiding gaan volgen tot gecertificeerd Business Coach. Mijn echte passie ligt in het verbinden, het laten groeien, het helpen en vooral het creëren van mooie, succesvolle bedrijven. Ik richt me als business coach vooral op creatieve bedrijven, maar begeleid ook andere bedrijven, ondernemers en zelfs BN’ers en Olympische sporters.

3. Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?
Allereerst doe ik mee omdat ik FOTY al vanaf het begin volg en ik het een heel mooi initiatief vind, dat jullie ondernemers het podium geven, te groeien en ook samen te brengen. Iets wat bij mij altijd voorop staat en daarnaast ben ik van mening dat je jezelf als bedrijf, altijd zichtbaar moet maken, niet alleen voor jezelf als ondernemer, maar ook juist omdat je met jouw expertise heel veel andere bedrijven/ mensen kan helpen. Mijn missie is dan ook om 10.000 creatieve, ambitieuze ondernemers te helpen groeien tot een succesvol, highend bedrijf. Er zijn nog zoveel ondernemers die vol passie hun bedrijf zijn gestart, maar vastlopen om (nieuwe) klanten te krijgen.

4. Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?
Wat mij uniek maakt is dat ik altijd doorga met ontwikkelen van mijzelf en mijn bedrijf, concepten bedenk maar daarnaast voer ik het ook uit (of het nu wel of niet lukt). Maar daarnaast dat ik ook voor andere ondernemers ontwikkel. Daarnaast weet ik hoe je een bedrijf van heel klein kan opschalen naar een landelijk concept. Ik ben een echte verbinder, koppel bedrijven graag aan elkaar. Ik heb een hele persoonlijke en betrokken benadering, weet van alle leden in mijn netwerk wat ze doen en probeer ze dan ook vanuit het hele land aan elkaar te verbinden. Daarnaast blijf ik nieuwe concepten ontwikkelen en creeren. IK blijf altijd in beweging en altijd met 200% inzet.

5. Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?
Mijn klanten zitten voornamelijk in Noord Holland, Utrecht, Zuid Holland. Maar we zijn bezig om Club van 25 nog verder door te trekken naar alle andere provincies (en buitenland). Ik kom aan mijn klanten via andere leden en relaties uit mijn netwerk, via social media, via persoonlijke uitnodiging, via reclame, nieuwsbrieven etc. Voor business coaching komen mijn klanten eigenlijk vanzelf naar mij toe. Onder andere vanuit Club van 25, andere netwerken, vanuit mijn eigen netwerk, vanuit aanbeveling, vanuit social media. Maar ook door het organiseren van challenges, aanbieden van strategiesessies, het inzetten van ‘funnels’ en binnenkort ook via webinars en online programma’s.

6. Hoeveel ben je waard per uur?
Allereerst werk ik niet op uurtje factuurtje basis, en dat leer ik mijn klanten ook. Juist als je op uurtje factuurtje basis werkt, kom je op een gegeven moment aan een inkomensplafond. Dat is zo zonde want er is zoveel meer mogelijk. Maar als ik er een prijskaartje aan zou moeten hangen is dat 247 euro ex btw per uur (en mijn klanten geven aan dat er 100 euro bovenop mag zelfs).

7. Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?
Ik blijf me continu ontwikkelen, alleen al in 2017 heb ik heel veel trainingen van bekende, succesvolle ondernemers gevolgd, ben ik momenteel 2 verschillende opleidingen aan het volgen van de 2 beste business coaches van Nederland, zodat ik zowel online en offline op de hoogte blijf van de laatste ontwikkelingen. Ik heb alleen dit jaar al rond 17.500 euro in opleidingen geïnvesteerd.
Daarnaast vanuit Club van 25 volg ik wekelijks verschillende presentatie op allerlei soorten vakgebieden. Daar doe je ontzettend veel kennis op, die ik ook weer kan inzetten voor mijn eigen bedrijf.

8. Wat doe je over 5 jaar?
Over 5 jaar begeleid ik nog steeds ondernemers, maar dan richt ik mij op de bedrijven die al minimaal 100.000 euro omzet hebben gehaald. Ik heb mijn eigen high-end community opgezet, waarbij de leden blijven groeien en ontwikkelen.
Ik heb daarnaast een ondernemers-boek geschreven (misschien al 2), heb ik inmiddels mijn missie om 10.000 bedrijven te helpen behaald. En mijn missie zal dan op naar 25.000 ondernemers zijn bijgesteld.
Daarnaast behoor ik dan zelf tot 1 van de beste business coaches van Nederland. Ik help zowel online als offline ondernemers, organiseer grote business coaching events. Daarnaast heb ik een eigen ondernemers-magazine opgezet en heb ik mijn eigen certificeringsprogramma opgezet, waarbij ik mensen opleid tot business coach. Ik heb ook een team om mij heen opgebouwd en met dit team bied ik een compleet pakket aan op business coachingsgebied.

9. Hoe zie jij je toekomst?>
In de toekomst heeft elke ondernemer een business coach nodig. Zeker in de tijd waarin de ontwikkelingen zo hard gaan. Mijn toekomst is dat ik een team heb opgebouwd, dat ik niet alleen in Nederland ondernemers help maar ook in het buitenland. Ik ben een soort ‘goeroe’ voor de creatieve ondernemers. Waarbij ik (grote) events organiseer, en een jaar omzet van minimaal 1 miljoen op jaarbasis.

10. Hoe hou je je werk leuk?
Doordat ik de groei zie van andere ondernemers, de afwisseling van soorten bedrijven, de bijeenkomsten en evenementen die ik zelf organiseer, het continu verbeteren van mijn diensten, de mensen die ik om mij heen heb zowel klanten als vanuit mijn team geven mij zoveel energie en uitdaging. Dat mijn werk altijd leuk blijft. Daarnaast ook alle nieuwe ontwikkelingen / technieken blijven doorgaan, dat betekent als ondernemer ook steeds nieuwe uitdagingen. Ik zit niet stil en blijf zelf ook transformeren en verbeteren.

11. Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?
Mijn belangrijkste tip is, neem altijd als ondernemer een business coach in de arm. Zij kijken met hele andere ogen naar jouw onderneming. Ook al is het een (enorme) investering in je bedrijf het gaat je zoveel meer opleveren. Niet alleen gaat je bedrijf enorm groeien, maar jij als ondernemer EN als persoon gaan groeien. Alles wat je leert kun je je hele (ondernemers)leven doorzetten, waardoor je een succesvol bedrijf wordt.