FOTY awards banner

Freelancer Britt van Smeerdijk uitgelicht

“Met de juiste mindset kun je alles bereiken wat je wil”

Britt van Smeerdijk heeft op haar 24e Booming Productions opgericht. Daarmee verzorgt ze, aan de hand van een videostrategie, de online videocontent van bedrijven. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Op jonge leeftijd droomde ik eigenlijk al van een eigen bedrijf. Ik wist alleen nog niet wat voor bedrijf. Mijn studie Journalistiek had ik op mijn 21ste afgerond en kort daarna had ik mijn eerste echte baan bij een productiemaatschappij. Dit bleek toch niet helemaal iets voor mij en na een jaar ging ik ergens anders werken. Hoewel ik deze baan wel heel erg leuk vond, begon de gedachte om iets voor mezelf te beginnen, enorm te kriebelen. Ik wilde mijn eigen werktijden bepalen en zelf een eigen bedrijf opbouwen. Ik kan niet goed uitleggen waarom ik zo sterk die behoefte had: ik ben altijd al erg ondernemend en ambitieus geweest, dus dit voelde voor mij als een logische stap. En om heel eerlijk te zijn: de enige juiste stap. Daarom richtte ik op mijn 24ste mijn eigen bedrijf op genaamd Booming Productions.

Wat doe je precies en voor wie?

Booming Productions is een productiehuis, gespecialiseerd in het creëren en produceren van online videocontent. Daarnaast houd ik mij als één van de eersten in Nederland bezig met YouTube Channel Management, het beheren van YouTube-kanalen voor bedrijven. Ik vind het heel erg interessant om te kijken hoe we met een sterke videostrategie de specifieke marketingdoelstellingen van een organisatie kunnen behalen (en het liefst op een zo’n origineel mogelijke manier natuurlijk). Onze klanten zijn tot nu toe alleen bedrijven, maar het lijkt mij ook zeker leuk om bijvoorbeeld zzp’ers op dit gebied te helpen.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik ben genomineerd en dat vond ik erg vleiend! Het is natuurlijk een grote eer om voor zoiets genomineerd te worden dus dan vind ik dat je er ook voor de volle 100% voor moet gaan.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Laat ik voorop stellen dat ik mijzelf niet meer uniek vind dan de andere ondernemers. Iedereen is uniek op zijn/haar eigen manier en dat is volgens mij niet echt een ‘wedstrijdje’. Bij mij is het echt what you see, it what you get. Ik houd niet van spelletjes spelen en expres dure woorden en vakjargon gebruiken om op te vallen en indruk te maken. Ik zeg waar het op staat en je krijgt wat ik je heb beloofd te geven. Als jij mijn klant bent, wil ik dat je 100% tevreden bent en ik zal er alles aan doen om dit te bereiken. Dit doe ik op mijn eigen creatieve manier.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Ik kom aan klanten door actief acquisitie te voeren en altijd mijn oren en ogen open te houden. Ik bekijk altijd eerst heel goed wat een bedrijf tot nu toe al met videocontent doet en waar ik eventueel bij zou kunnen helpen. Op deze manier steek ik mijn mails of telefoongesprekken ook in. Ik wil echt iets toevoegen. Ik kreeg bijvoorbeeld een tijd geleden de nieuwsbrief van Makro binnen. In deze nieuwsbrief stond dat ze een wedstrijd zouden organiseren genaamd Baas BBQ. In deze wedstrijd gingen ze op zoek naar de beste BBQ-held van Nederland. Ik denk dan gelijk: hoe gaaf is het als ze deze wedstrijd op beeld ook zouden vastleggen? Hartstikke goede promotie voor dit event en Makro zelf natuurlijk. Met dit idee benaderde ik Makro en binnen no time mocht ik twee prachtige video’s voor ze draaien. Dat vind ik nou leuk. Iets zien, daarop anticiperen en op die manier een meerwaarde bieden voor de klant.

Hoeveel ben je waard per uur?

Ligt eraan wat de doelstelling is 😉

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Door voortdurend te kijken wat voor goede (of slechte) videocontent er wordt gemaakt. Welke video’s vallen op? Welke bedrijven zijn op dit gebied goed bezig? Wat zijn de reacties op deze video’s? Welke ontwikkelingen zijn er? Ik vind dat je hoort te weten wat er speelt in je branche. Tegenover jezelf, maar ook zeker tegenover de klant.

Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar doe ik nog precies hetzelfde alleen dan hoop ik geen zzp’er meer te zijn. Ik wil graag een groot bedrijf leiden, bestaande uit een team van ambitieuze specialisten. Dit zodat we nog meer merken en organisaties kunnen helpen met het ontwikkelen van een videostrategie en het produceren van impactvolle content. Ik wil een bedrijf hebben die alles op het gebied van online video kan faciliteren. Van live-streams tot VR en van videomarketing tot video in allerlei soorten en maten.

Verder hoop ik dat mijn YouTube-kanaal over 5 jaar is uitgegroeid tot een kanaal dat beginnende en gevorderde ondernemers inspireert en motiveert. Met een sterke community die elkaar voorziet van handige en bruikbare tips op het gebied van ondernemen.

Hoe zie jij je toekomst?

Ik ben er sterk van overtuigd dat je door hard werken en de juiste mindset alles kan bereiken wat je wil. Ik zie de toekomst dus rooskleurig!

Hoe hou je je werk leuk?

Als je doet wat je leuk vindt, zal je geen enkele dag in je leven werken. Zo houd ik mijn werk dus leuk 😉

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Probeer jezelf te blijven ontwikkelen en uit te dagen. Lees boeken, ga regelmatig naar een business coach, praat met andere ondernemers, faal keihard, groei en word beter in wat je doet en wie je bent. Durf advies te vragen en open en eerlijk te zijn in wat je denkt, voelt en meemaakt. En vergeet ook niet om af en toe even stil te staan bij de mooie dingen die je al hebt bereikt. Erg belangrijk!