FOTY awards banner

Freelancer Carlijn Hartlief uitgelicht

“Sta eens stil bij de reden waarom je iets doet”

Carlijn Hartlief organiseert vanuit HARTLIEF allerlei toffe evenementen en festivals. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ik ben zelfstandig ondernemer geworden omdat ik merkte dat er veel werk is in de culturele sector, maar dat dit niet altijd wordt aangeboden in banen of vast dienstverband. Ik blijf zzp’er omdat ik merk dat ik meer variatie en vrijheid in mijn werk heb, dan dat ik ooit in dienstverband heb gehad. Dat vind ik heerlijk!

Wat doe je precies en voor wie?

Ik word ingehuurd door festivalorganisaties of organisaties die een jaar lang toe werken naar verschillende evenementen. Ik organiseer dan het evenement of produceer een gedeelte van het evenement, waarbij de nadruk ligt op informatie verzamelen, dit naar de juiste mensen communiceren en dat alles bij elkaar brengen in een volledig draaiboek. Ook organiseer ik eigen evenementen zoals een ‘Lichtjeswandeling’, Internationale Vrouwendag in Assendorp (wijk in Zwolle) en een Vliegerfeest. Dit doe ik voornamelijk omdat ik het zelf toffe evenementen vind en om Zwolle een stukje mooier te maken. Gelukkig zijn er veel gelijkgestemden waardoor deze evenementen erg tof zijn om te organiseren voor de stad!

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik werd genomineerd naar aanleiding van mijn (spontane) interview in de Metro over de ontwikkelingen rondom de regelgeving van zzp’ers. Ik heb me toen verdiept in de FOTY Awards en de nominatie geaccepteerd! Het is een leuke kans om meer van mijzelf als zzp’er te laten zien.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

De klussen die ik doe, zouden misschien wel 100.000 mensen ook goed kunnen doen. De reden dat ik deze opdrachtgevers en opdrachten heb komt bij mij voort uit een stuk netwerk, een reputatie met goed werk, maar ook dat je de mensen leert kennen achter de organisaties waarmee je werkt. Ik heb de afgelopen jaren ontzettend mogen genieten van de klussen die ik deed, maar net zo veel van de mensen waarmee ik heb samengewerkt. Die vibe rolt denk ik door in mijn netwerk, waardoor ik mooie klussen kan blijven doen. Daar ben ik erg dankbaar voor!

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Mijn opdrachtgevers zijn voornamelijk culturele en maatschappelijke ondernemers. Zij zitten door het hele land heen. Mijn hart ligt in de culturele/maatschappelijke sector, daar ben ik ook veel in mijn vrije tijd te vinden. Ik vind het ook prachtig om af en toe in een nieuwe sector te werken om mijzelf scherp te houden en nieuwe dingen te leren. Door mijn netwerk word ik soms naar voren geschoven voor bepaalde opdrachten die niet in mijn straatje liggen. Dat is erg interessant, omdat zij dat mij dus blijkbaar wel zien doen! Door actief te blijven in de sectoren waar ik in wil werken, blijf ik als zzp’er relevant voor opdrachtgevers.

Hoeveel ben je waard per uur?

Misschien niet erg commercieel gedacht, maar mijn werk, en ook mijn zakelijke kant geeft weer wie ik ben als persoon. Daar staat natuurlijk geen prijs tegen over. Haha! Wel vind ik dat veel waard! Ik hanteer geen uurprijs, omdat ik met mijn werk niet op een uurtje meer of minder wil kijken. Als ik een klus supertof vind, dan zeg ik al veel sneller ja, los van de financiële tegenprestatie. Ik probeer van tevoren uiteraard wel een goede inschatting te maken hoeveel tijd ik in het project wil en kan stoppen. Daar baseer ik mijn financiële waarde op. Veel van mijn opdrachtgevers zijn gesubsidieerde instellingen, waardoor een ‘harde’ uurprijs hanteren geen optie is. Vaak wordt er gewerkt met een realistische dagprijs en dit verschilt nog wel eens per opdrachtgever.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik lees veel op sociale media, Twitter, blogs, fora, posts in Facebookgroepen, nieuwssites en ik ga naar netwerkevents om op de hoogte te blijven van issues die leven in de culturele en maatschappelijke sector.

Wat doe je over 5 jaar?

Ik hoop over 5 jaar nog meer eigen evenementen te organiseren. Nu is de verhouding ongeveer 95% voor opdrachtgevers, 5% eigen evenementen en ik hoop dat ik over 5 jaar wellicht op 60/40 zit, of zelfs 40/60. Dat zou te gek zijn!

Hoe zie jij je toekomst?

In mijn toekomst heb ik een eigen kantoor, met leuke mensen en collega’s waarmee ik toffe dingen kan organiseren. Ik hoop dat ik met mijn evenementen en festivals veel talent, muziek en vormen van cultuur in de spotlight kan zetten, op een manier die heel veel mensen blij zal maken!

Hoe hou je je werk leuk?

Door voor afwisseling te zorgen, maar ook door een jaarplan te maken met doelstellingen die haalbaar en realistisch zijn. Daarbij bouw ik sinds anderhalf jaar ruimte in voor leuke dingen of nieuwe projecten tussendoor. Het is voor mij ook net zo belangrijk om na een drukke periode een moment van rust in te bouwen, waardoor er weer ruimte in mijn hoofd ontstaat voor creativiteit en vrijheid. Deze creativiteit moet niet bedolven worden onder mijn reguliere projecten. In de ingebouwde periodes van rust wil ik mijn projecten soms even kunnen missen, zodat ik weer zin krijg om ermee aan de slag te gaan!

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Naast dat het natuurlijk heerlijk is om druk te zijn met de opdrachtgevers die je hebt, is het voor mij minstens zo belangrijk om te realiseren dat er meer is dan werk. Het is makkelijk om opdrachten te volgen, of een bestaande opdracht aan te nemen en uit te voeren, maar nog leuker is het om af en toe je eigen opdracht te creëren. Natuurlijk is dat voor iedereen anders, maar de beste tip die ik je kan geven is dat je er af en toe eens bij stil mag staan om je af te vragen waarom je doet wat je doet. Neem daarbij ook gewoon eens lekker een dagje vrij. Je bent tenslotte je eigen baas en niemand zal tegen je zeggen dat je geen vakantiedagen meer hebt! 😉