FOTY awards banner

Freelancer Chantal van Mook uitgelicht

“Durf dingen uit te proberen”

Finalist Chantal van Mook uitgelicht

Chantal van Mook is oprichtster van haar bedrijf Just No Worries! Met haar onderneming helpt ze andere bedrijven als WebAssistent. Ze kan haar creativiteit kwijt in het bouwen van websites voor zzp’ers. Ook ondersteunt ze webinars en bouwt ze online trainingsomgevingen. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Na ruim 13 jaar werkervaring op te hebben gedaan als juridisch secretaresse c.q. office manager in de advocatuur en 6 jaar in de accountancy, waarbij ik verschillende secretaresses heb ingewerkt, leiding heb gegeven aan het secretariaat en de nodige events had georganiseerd, ben ik medio 2013 voor mezelf begonnen. Ik ben als freelance (juridisch) secretaresse en eventmanager aan de slag gegaan. Ik wilde weleens in de keuken kijken van andere bedrijven en me voor hen nuttig maken. Inmiddels heb ik diverse kantoren ondersteund en heb diverse events (groot en klein) georganiseerd.

Toch merkte ik dat die markt het moeilijk had tijdens de crisis en dat had weer gevolgen voor mij. Ook merkte ik dat er steeds meer online werd gecreëerd. Daarom heb ik me begin 2016 omgeschoold tot Virtueel Assistent. Nu ondersteun ik de ondernemer online en kan een sparringspartner voor hen zijn.

Om mijn skills en diensten uit te breiden heb ik de opleiding gedaan tot WebAssistant. Door deze opleiding leerde ik een WordPress-website te bouwen en onderhouden en met verschillende online tools te werken die nodig zijn om virtueel én locatie-onafhankelijk te werken.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik heb me meer toegelegd op het bouwen en onderhouden van WordPress-websites voor de (beginnende) zzp’er, het ondersteunen van webinars en het bouwen van online trainingsomgevingen.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Een collega interim juridische secretaresse, Floor Zijdebos-Jansen, heeft mij totaal onverwachts genomineerd. Ik dacht; ‘Wat leuk! En ach waarom ook niet’. Ik vind het superleuk, spannend en superlief dat zij dat gedaan heeft. Iedereen mag weten wat ik doe en waarom.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Wat mij uniek maakt, is dat ik mezelf blijf. Ik krijg van mijn klanten terug dat ik goed kan luisteren en dat ik dit kan vertalen naar wat ze voor ogen hadden en dat ik vrolijk, open en betrouwbaar ben. Ik denk graag met mijn klanten mee en geef tips. En dit alles ook met zo af en toe wat humor!

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Ik krijg mijn klanten vaak via via. Mond-tot-mondreclame is en blijft de beste reclame die er is. Mensen verwijzen ze door naar mij. Ze hebben dus al te horen gekregen wie ik ben, wat voor iemand ik ben en wat ik doe. Superfijn en attent. Ik bedank diegene ook altijd voor de doorverwijzing. Ze zijn mijn beste ambassadeurs.

Hoeveel ben je waard per uur?

Hoeveel ik waard ben? Ik ben onbetaalbaar (knipoog). Ondernemers betalen vaak per product/pakket. Dat is fijn, want ze weten waar ze aan toe zijn. Geen verrassingen. Ik maak heldere afspraken en werk transparant. Uurtje factuurtje kan ook, maar dan zijn dat vaak uitzonderingen of specialistische werkzaamheden. De vraag is meer: ziet de ondernemer de (meer)waarde van mijn diensten in voor zijn/haar bedrijf?

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik volg regelmatig een cursus/workshop en bezoek verschillende netwerkbijeenkomsten. Dit levert niet alleen kennis op, maar ook een verrijking van mijn netwerk. Als een klant iets wil en ik heb die kennis of vaardigheid niet in huis, dan kan ik hem/haar weer doorverwijzen naar de juiste personen die ook bij hem/haar past. Dat vind ik ook erg waardevol.

Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar? Phoe! Ik wil graag dat ik van mijn online bedrijf een begrip maak. Dat mensen zeggen: oh, maar daarvoor moet je bij Chantal van Just No Worries! zijn. Ik wil graag ook mijn kennis delen en wil hiervoor een videodatabase aanleggen, zodat niet alleen de ondernemer maar ook de ondersteuner hier gebruik van kan maken. Het secretaressevak verandert ook en ook zij kunnen hier dan profijt van hebben. Dat ik al tientallen ondernemers heb geholpen en dat ik rond mag rijden in mijn stoere sportieve auto die ik met hard werken aan heb kunnen schaffen. Mijn droom is om ooit rond te rijden in een Porsche 911, maar ja, die zijn zo verrekte duur, maar wel heel leuk! Ach, dromen mag..

Hoe zie jij je toekomst?

Het ondernemen gaat echt naar de online wereld of is het eigenlijk al. Je ziet online bedrijven echt opkomen. De ene branche sneller dan de andere, maar online zichtbaar zijn wil iedere ondernemer. Ik zou ook graag een verblijfadres in het buitenland willen hebben, zodat ik lekker onder het genot van een koud drankje genietend van de zon kan werken. Ik kan nu ook locatie-onafhankelijk werken, maar dan is het voor mij écht: “My office is where the WiFi is!”.

Hoe hou je je werk leuk?

Ik vind het juist zo tof dat ik mijn creativiteit in het bouwen kwijt kan. Ik houd van de natuur, dus wandel ik regelmatig. Tijdens zo’n wandeling komen allerlei ideeën op in mijn hoofd. Als ik de tijd heb, probeer ik een onlinetool uit en zo kan ik weer nieuwe dingen implementeren. Het nadeel is wel, dat ik me daar dan ook helemaal in kan verliezen en ik uren bezig ben.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Doe datgene wat je leuk vindt. Als je dat nog niet weet, omdat je zo allround bent, ontdek dat dan eerst, zodat je je daarop kunt focussen. Durf dingen uit te proberen. Ondernemen is risico nemen en dingen durven doen. Je moet in de actiestand komen, want jíj moet het doen en niemand anders. Vind je dingen niet leuk, besteed die zaken dan uit (bijv. aan een Web-/Virtueel Assistent) zodra het kan, maar zorg wel dat je altijd weet wat er in jouw bedrijf gebeurt, zodat je weet wat de stand van zaken is.