FOTY awards banner

Freelancer Cor Alberts uitgelicht

“Laat je zien in de markt”

Finalist Cor Alberts uitgelicht

Cor Alberts is de oprichter van het bedrijf Sentiunt, waarmee hij bedrijven helpt om te voldoen aan de Warmtewet. Ook is hij onder andere werkzaam binnen de stuurgroep ‘ontwikkelen meetcode’ en bij het oprichten van een warmte-ijkcentrum. Een bezig baasje, dus! Wij interviewden hem over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ik speelde al langere tijd met de gedachte om een eigen bedrijf te gaan starten, maar ja wat?
Bagage heb ik genoeg meegekregen en ik zat ook in de klankbordgroep voor het opstellen van de Warmtewet. Toen bedrijven te horen kregen dat ik zou stoppen als leidinggevende van Cogas Meetdiensten en mede hierdoor ook mijn bestuursfunctie binnen VMNed (Vereniging van Meetverantwoordelijken Nederland) ging neerleggen, werd ik benaderd door een warmteleverancier om deze te helpen met het implementeren van de Warmtewet binnen hun organisatie. Dit was voor mij het teken “deze markt moet je gaan benaderen er is hier werk genoeg, een nichemarkt”. Zo heb ik mij op 9 juli 2014 laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel met het bedrijf Sentiunt Project- en interim management en is een eigen bedrijf een feit.

In de Warmtewet staat ook dat de bedrijven moeten voldoen aan de Metrologiewet. In de Metrologiewet (2006) heeft de overheid vastgelegd dat meetinstrumenten, denk hierbij aan de weegschaal bij de groenteboer of bij de benzinepomp, aan wettelijke minimale essentiële eisen moeten voldoen en dat die instrumenten periodiek gecontroleerd moeten worden. Gezien de warmteleveranciers hier zelf geen fte’s voor hadden, heb ik deze een voorstel gedaan om de taken van hen over te nemen. Zo heb ik een tweede handelsnaam aangevraagd en hiermee is Sentiunt Meterbeheer ontstaan. Met dit bedrijf sta ik onder toezicht van het Ministerie van Economische Zaken.

Wat doe je precies en voor wie?

Op het moment dat een warmteleverancier kiest voor de controle van de warmtemeters in een warmtemeterpool aan Sentiunt Meterbeheer over te laten, dan kunnen zij erop rekenen dat Sentiunt Meterbeheer onder andere de volgende werkzaamheden uitvoert:
• organisatie voorbereiden;
• stand van zaken inventariseren;
• procedures en werkinstructies (ISO-proof) overeenkomen en vastleggen.

De bedrijven waar ik deze taken voor uitvoer zijn onder andere: Stadsverwarming Purmerend, MeppelEnergie , NDEA, Rendo Duurzaam, Vaanster Energie, Cogas Duurzaam, Engie Energy Solutions, Eteck, Dubotechniek en Mijnwater.

Verder ben ik nog steeds actief binnen de project- en interim organisatie. Zo zit ik in de stuurgroep ‘ontwikkelen meetcode’, onder de stichting Warmtenetwerk, voor het inrichten van de meetcode warmte, een lagere wetgeving naast de Warmtewet, uiteindelijk moet deze worden goedgekeurd door de ACM. Ook ben ik actief bij het oprichten van een warmte ijkcentrum, welke de warmtemeters ijkt op zowel een vaste ijkbank als een mobiele ijkbank. Mijn eerste project loopt nog steeds: ik ondersteun een onderdeel van de Volker Wessels Groep bij de uitvoering van hun coördinatorschap voor grootverbruik Gas.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik had eigenlijk nog nooit van deze Award gehoord, maar werd genomineerd door Manouk van de Pauvort. Hierdoor ben ik mij gaan verdiepen in deze Award. De FOTY Awards geven mij als ondernemer meer kansen in de markt en werkt als “kers op de taart”; een beloning voor mijn inzet als ondernemer.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Eén van mijn referenties geeft het heel mooi weer: “Cor is een ondernemende en enthousiaste man. Hij heeft altijd oplossingen en weet daarin anderen mee te krijgen. Hij luistert goed naar de behoeften van anderen en bouwt daarop zijn ideeën”.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Mijn klanten zitten landelijk en deze brengen mijn dienstverlening verder. Mede door mijn inzet beloont zich dit door het feit dat ik weinig tot geen reclame maak.

Hoeveel ben je waard per uur?

Hierbij denk je meteen aan geld, maar moet dit altijd in euro’s worden aangegeven? Nee, je moet kijken naar de klant en dan mag ik opmaken dat ik goud waard ben, mede door ze te ontlasten en ze niet op te schepen met wetgevingen die niet in hun vakgebied zitten.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik blijf op de hoogte middels websites als overheid.nl, rijksoverheid.nl, ACM.nl en Agentschaptelecom.nl, maar ook via de LinkedIn-groepen. Tevens heb ik een lidmaatschap op de nieuwsbrief van energia.nl en ben ik lid van de stichting Warmtenetwerk en de federatie van technologiebranches (platform energie).

Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar zal ik nog steeds bezig zijn met Sentiunt Meterbeheer, wat dan flink gegroeid is. Tevens wil ik dan ook in België en Duitsland actief zijn op hetzelfde vlak. Hier worden de energiewetgevingen zoals in Nederland ook van kracht.

Hoe zie jij je toekomst?

Zeer positief, vooral met het uitzicht op de groei in Nederland, maar ook daarbuiten.

Hoe hou je je werk leuk?

Ondernemen is leuk, zeker als je een expert in de markt bent en hierdoor iedere keer weer nieuwe en uitdagende opdrachten krijgt, zoals nu: deelnemen in de stuurgroep ontwikkelen meetcode warmte, het begeleiden van het oprichten van een warmte-ijkcentrum en de activiteiten voor de Volker Wessels Groep.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Laat je zien in de markt, blijf eerlijk en durf nee te zeggen.