FOTY awards banner

Freelancer Corine van Zoelen uitgelicht

“Blijf bij je eigen kernkwaliteiten”

Finalist Corine van Zoelen uitgelicht

Corine van Zoelen is eigenaresse van de Yoga Business Coach. Het is haar doel om andere yogadocenten te helpen met hun onderneming, zodat zij een eerlijke boterham kunnen verdienen. Ook ontwikkelt Corine online yogaprogramma’s. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Eigenlijk ben ik erin gerold. Doordat ik last had van mijn rug, ben ik begonnen met yoga. Dit vond ik zo prettig dat ik besloten heb om een yoga-opleiding te volgen. Naast mijn baan in het onderwijs gaf ik yogales en dit werden er steeds meer. Ik bleef aanvragen krijgen, maar wilde niet meer avonden van huis zijn. Ik wilde graag online yogalessen gaan geven, zodat ik passief inkomen kon genereren. Daar had ik alleen geen tijd voor.

In juni 2015 viel ik van de trap en brak hierbij mijn schouderblad. Ik regelde invallers voor mijn yoga-leerlingen en kon niets. Ik schakelde een business coach in en ging aan de slag met het ontwikkelen van een online chakra yoga-programma. Chakra’s zijn energiepunten in je lichaam. Het werd een transformatieprogramma met niet alleen yogalessen, maar ook met werkboeken met theoretische uitleg, voedingstips met recepten, tekentips om de chakra’s in balans te brengen, muziektips etc.

Ik heb alles uitgetypt met één hand en de opnames waren in december 2015. In januari 2016 had ik een gratis chakra-challenge en de maand erna verkocht ik het 7 weken chakra yoga-programma. Hierdoor kreeg ik veel verzoekjes van yogadocenten, coaches en therapeuten en ze vroegen aan me hoe ik dit allemaal deed. In september 2016 had ik twee yogadocenten die ik begeleidde. Ik was bij een lezing van Jos Burgers en hij zei “kies en je wordt gekozen” Door je doelgroep zo klein mogelijk te maken, ben je herkenbaar en onthouden mensen wat je doet. De kwartjes vielen en ik besloot om me te richten op yogadocenten en “De Yoga Business Coach” werd geboren. Op 8 december 2016 ging de website in de lucht.

In september heb ik een yoga business event georganiseerd en inmiddels heb ik meer dan 50 yogadocenten begeleid met het bouwen aan hun (online) yogabedrijf.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik begeleid yogadocenten met het starten van hun yogastudio of kijk hoe ze het kunnen uitbreiden. Of, als ze een online yogaprogramma willen maken, hoe ze dit dan moeten aanpakken op hun manier.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik werd erop geattendeerd en heb me aangemeld. Ik vond dat ik zo’n spurt had gemaakt met mijn nieuwe bedrijf en was trots op mezelf: dit is de kers op de taart. Fantastisch dat ik bij de finalisten zit. Ik vind dit al een hele prestatie en het is zo leuk om de referenties van mensen te lezen.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Ik heb een heel unieke niche. Ik ben de enige in Europa. De eerste engelstalige video’s zijn dan ook al gemaakt en aangevraagd, net als de werkboeken. De mailinglijst is nog onder de 10, maar dit maakt niet uit. Als ik zie wat ik nu al in Nederland heb bereikt binnen één jaar, dan gaat me dit ook lukken in Europa.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Klanten komen vaak naar mij toe of hebben over mij gehoord. Ik ben zichtbaar op social media, aanwezig bij yogafestivals en word geïnterviewd door derden in verband met mijn expertise Ook schrijf ik artikelen voor yogamagazines en blogartikelen voor hun online yoga blogs/yogamagazines.

Hoeveel ben je waard per uur?

Ik ben niet van uurtje-factuurtje. Heb voor mezelf een uurloon bepaald en bied mijn kennis aan in diverse pakketten. Combinaties van online training, Skype coachingsgesprekken, trainingsdagen, yoga business retreats etc.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik ga naar evenementen met interessant keynotes en neem deel aan betaalde online trainingen/besloten Facebookgroepen van diverse business coaches zoals het MPOP vip traject van Simone Levie, Your roadmap to succes business edition van Michael pilarczyk, Geld is Liefde community Maartje Koper, Online vrijheid ondernemers academy van Jeanet Bathoorn, Persoonlijk VIP traject bij Carolien van de Kamp, Sabine van Dijk en Reggy Nelissen.

Daarnaast lees ik diverse boeken voor ondernemers (Profit First, Social Selling, Het geheim van €100.000 per jaar, winst.nl etc) en volg ik webinars en Facebook Lives van influencers op het gebied van social media en marketing.

Wat doe je over 5 jaar?

Dan zit ik 2 x twee-drie maanden in het jaar in Turkije in mijn eigen appartement. Ik werk dan vanuit Turkije. Ik reis door Europa om diverse yoga business events te geven in diverse landen om te zorgen dat yogadocenten zichtbaar worden en een normale prijs durven vragen voor hun lessen, zodat ze een eerlijke boterham kunnen verdienen. Hierdoor kunnen ze meer mensen bereiken en heeft het invloed op het welzijn en geluksgevoel van de mensen in Europa.

Hoe zie jij je toekomst?

Positief in 2008 waren er 400 yogadocenten in 2017 11.000 yogadocenten. Ieder jaar komen er weer nieuwe yogadocenten bij. Dit is ook nodig. Iedere leerling vindt zijn eigen leraar.

Hoe hou je je werk leuk?

Ik ben een ideeënmachine, dus ik bedenk altijd weer iets nieuws of verfrissends en dat houdt mezelf scherp en mijn plezier hoog!

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Als je doet wat je leuk vindt en je blijft bij je eigen kernkwaliteiten, dan kom je in flow en zul je je doelen bereiken Als je gaat handelen naar datgene waarvan je denkt dat mensen dat van jou verwachten en je past je aan aan de verwachtingen van anderen, dan zal het op termijn frustratie opleveren en mislukken. Dus blijf bij jezelf en wat jouw hart je ingeeft, want dit klopt altijd.