FOTY awards banner

Freelancer Edith Stegeman-Timmers uitgelicht

“Heb de moed om klein te blijven”

Edith Stegeman-Timmers biedt haar cliënten begeleiding op allerlei gebieden, zodat zij hun plek in de maatschappij weer kunnen vinden en hun leven kunnen opbouwen. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Na 20 jaar in de zorg miste ik de echt korte lijnen en maatwerk voor de cliënt. Werken in een grote organisatie heeft voordelen, maar levert beperkingen op voor de cliënt. Die heeft veel minder zelf de regie. Ik wist dat dat beter én goedkoper kon. Versnippering in de zorg kun je
voorkomen als je echt samen op weg kan met de cliënt. Daarnaast zet ik me al jaren in voor mensen die weinig tot niets te besteden hebben. Door mijn werk als zelfstandige kan ik bruggen bouwen. Mijn netwerk van vrijwilligers, samenwerkingspartners, zzp’ers en dagbestedingscontacten helpt me ook om cliënten sneller en beter te helpen.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik werk in de complexe psychiatrie/zorg en bied cliënten individuele begeleiding op alle levensgebieden: wonen, werken, medisch, vrije tijd en financiën. Dat doe ik via een Wmo-raamovereenkomst met de gemeente Apeldoorn (waar ook veel andere gemeentes onder vallen), en op basis van de WLZ (Wet langdurige zorg) en pgb. Ik word ingehuurd door de gemeente of rechtstreeks door cliënten. Veelal werk ik met mensen die onderaan de maatschappelijke ladder staan. Ik help hen om hun plek in de maatschappij weer te vinden en grip op hun eigen leven te krijgen.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik ben genomineerd en wil graag mijn werk en de mensen die onderaan de maatschappelijke ladder staan in beeld brengen.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Uniek weet ik niet. Ik denk dat ik door ‘klein’ te denken (oplossingen zoeken via mijn netwerk, bijvoorbeeld) veel kansen zie om mensen te helpen. Voor elkaar zorgen is niet zo moeilijk. Je kunt al snel iets voor een ander betekenen.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Via gemeentes, wijkteams of cliënten benaderen mij zelf. Soms gewoon via social media of mond-tot-mondreclame. Mijn cliënten wonen verspreid over heel Salland.

Hoeveel ben je waard per uur?

Ik houd mij aan de vastgestelde tarieven vanuit de aanbesteding gemeente.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Informatie van zorgaanbieders, gemeenten, intervisie met collega’s, cursussen, Kiwa en de Nationale Hulpgids.

Wat doe je over 5 jaar?

Dan werk ik samen met mijn dochter in dit vak.

Hoe zie jij je toekomst?

Cliënten die zijn doorgestroomd naar meer zelfstandigheid, minder mensen in nood door het noodfonds in mijn woonplaats, en er zijn mooie, kleine projecten ontstaan tussen de mensen en contacten uit mijn netwerk.

Hoe hou je je werk leuk?

Door veel contact te hebben met anderen, dagelijks met mijn collega’s (mede-zzp’ers) te genieten van alles wat lukt. Hier sta ik iedere dag bij stil. Door de samenwerking en succeservaringen van cliënten. Er wordt ook een hoop gelachen!

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Heb de moed om klein te blijven, ga voor kwaliteit, dus zeg eens ‘nee’. Zie overal mogelijkheden en bedenk: Wat ik niet kan, kan een ander wel. Durf te falen .