FOTY awards banner

Freelancer Erica Pierik

“Ik ben parttime pensionado, zeg ik altijd”

Finalist Erica Pierik uitgelicht

Erica Pierik noemt zichzelf een ambtenarentaalvertaler: zij zet ingewikkeld overheidsjargon om in begrijpelijke taal. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business Card, Knab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
Ik ben in maart 2013 naar de Kamer van Koophandel gegaan om mijn bedrijf te registreren. Ik was toen nog in loondienst en deed enkele opdrachten ernaast. Ik werkte bij de gemeente Almere, en ben tijdens opeenvolgende reorganisaties een paar keer boventallig verklaard. Uiteindelijk hebben we in 2015 in overleg besloten mijn dienstverband te eindigen, zodat ik voor mezelf kon beginnen. Ik werkte namelijk vooral als schrijver bij de gemeente; wel mijn talent, maar niet om te zetten in een functie. Als zelfstandige kon ik mijn talent bovendien voor meer gemeentes en organisaties inzetten. 

Wat doe je precies en voor wie?
“Ik noem mijzelf ambtenarentaalvertaler: ik zet ingewikkeld overheidsjargon om in begrijpelijke taal. Zeker nu steeds meer beleid ook online staat, is het belangrijk dat het toegankelijk is geschreven voor alle doelgroepen. Ik werk veel voor gemeentes en non-profit organisaties. Daarnaast werk ik sinds kort samen met twee andere freelancers, waarbij we ambtenaren in een workshop laten zien hoe ze zelf heldere en begrijpelijke brieven en mails kunnen schrijven. En ik ‘coach’ aankomende freelancers door gesprekken te voeren met ze: waar moet je op letten, wat werkt goed en verder tips en inspiratie. Geen echte coaching, maar vooral meedenken.”

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?
“Ik doe mee omdat ik genomineerd ben. De nominatie kwam in een turbulente week waarin mijn schoonvader overleed, en ik met gedachten er maar half bij, toch mijn inbox een beetje bij wilde houden. Nu ik er vol inzit, merk ik hoe leuk ik het vind om te vertellen waar ik mee bezig ben: ik merk dat het vaak andere mensen inspireert. Ik ga voor de publieksprijs.”

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?
“Ik ben uniek omdat ik samen met mijn man enkele keuzes heb gemaakt die er voor gezorgd hebben dat ik nu mijn droomleven kan leven. Dit verhaal inspireert veel mensen (we zijn zelfs genoemd in Het Plakband Pensioen van Gerhard Hormann). De keuze voor minder maar beter is niet alledaags, en toch heeft het onze levens enorm verrijkt.”

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?
“Mijn klanten komen allemaal uit mijn netwerk; acquisitie doe ik nauwelijks. Ook verwijzen mijn opdrachtgevers andere overheden en instellingen naar mij. Ik geef meestal een vast bedrag per opdracht en reken alleen bij meerwerk een uurprijs. Die kan variëren: voor stichtingen reken ik andere prijzen dan voor (overheids)instellingen.”

Hoeveel ben je waard per uur?
“Meestal reken ik tussen de 50 en 70 euro per uur.”

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?
“Ik lees tijdschriften over de publieke sector en leer verder vooral door te doen: hoe meer ik schrijf, hoe beter ik het kan.”

Wat doe je over 5 jaar?
“Ik zie mezelf over vijf jaar nog steeds schrijven, en over vijfentwintig jaar ook nog. Dit is iets dat ik altijd blijf doen. Ik ben ook bezig met het schrijven van boeken, vooral in opdracht. Mogelijk dat ik over vijf jaar ook een boek van mezelf uitgebracht heb.”

Hoe zie jij je toekomst?
“Doordat we onze vaste lasten zo laag mogelijk houden, hoef ik niet veel te werken. Ik ben parttime pensionado, zeg ik altijd. Dat is ook de raad die ik niet alleen andere freelancers maar eigenlijk iedereen zou willen geven: kijk eerst naar wat je nodig hebt, en stem daar je leven op af. Ik denk ook dat de piramide van Maslow op z’n kop zou moeten staan: pas als je weet wie je bent en waar je het voor doet (zelfrealisatie), weet je wat je nodig hebt. Zolang je dat nog niet scherp hebt, zul je nooit het gevoel van ‘genoeg’ hebben.”

Hoe hou je je werk leuk?
“Ik schrijf omdat dat mijn talent is. Maar waar ik echt iets toe kan voegen is het door leven dat ik om mijn schrijverschap heen leid.”

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?
“Wie zijn of haar droom volgt, kan elk beroep hebben. En dan voelt het nooit als echt werken.”