FOTY awards banner

Freelancer Jasper Nijssen

“Doe de dingen omdat je ze leuk vindt, niet omdat het moet”

Finalist uitgelicht

Jasper Nijssen is oprichter van Studio Jasper Nijssen. Met zijn talent verzorgt hij als creatief directeur de vormgeving van websites en huisstijlen. Hij werkt met passie en verzint de meest bijzondere en creatieve ontwerpen. Wij interviewden hem over het ondernemerschap en zijn deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business Card, Knab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Na de kunstacademie heb ik vijf jaar bij een kleine ontwerpstudio gewerkt. Hier heb ik veel geleerd en de ruimte gekregen om mijn eigen stijl te ontwikkelen. Toen ik op zoek moest naar een nieuwe baan, heb ik deze vrijheid nergens anders kunnen ervaren. Daarnaast trof ik geen studio die aansloot bij mijn stijl en passie voor typografie. Om deze twee redenen heb ik een sprong in het diepe gewaagd en Studio Jasper Nijssen opgericht.

Wat doe je precies en voor wie?

Als ontwerper ben ik verantwoordelijk voor de visuele beleving. Om een voorbeeld te geven: een logo en eten hebben niets met elkaar te maken. Toch kijk ik voordat ik een restaurant bezoek eerst op hun website. Wat voor indruk krijg ik? Klopt dit als ik kijk naar het logo? Dan loop ik het restaurant binnen, ademt dit dezelfde sfeer? Ja, dan ga ik met een gerust hart zitten en sla de menukaart open. Uiteraard met de hoop dat hier met dezelfde aandacht naar is gekeken. Noem het passie of beroepsdeformatie, als het allemaal klopt geniet ik gewoon twee keer zo veel van mijn eten. Deze beleving wil ik iedereen geven.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Door Taren Mohan ben ik genomineerd. Voor hem heb ik het boek “Intakegesprekken & Detachering” ontworpen en hij is erg blij met het resultaat. Ik zie mijn nominatie dus ook als een groot compliment. Alleen nu we allebei in de finale staan wil ik stiekem toch wel winnen!

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

De oorsprong voor al mijn oplossingen ligt bij het verhaal van de opdrachtgever. Uit dat verhaal haal ik een aantal sleutelwoorden. Deze verwerk ik in een uniek, artistiek en vooral opvallend ontwerp. Vergelijk het met een dirigent. Deze verhoogt de beleving door een zinderende solo in te zetten of juist een imponerende bigband te laten spelen. Alleen als ontwerper dirigeer ik in plaats van een orkest: beeld, tekst en het medium tot een beleving.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Het grootste deel van mijn opdrachtgevers komt vanuit mijn netwerk. Vaak begint dit offline, bijvoorbeeld bij een netwerkbijeenkomst of borrel. Daar ontmoet ik veel mensen en doe ik leuke contacten op. Daarnaast werk ik via detachering ook regelmatig op diverse plekken als freelance vormgever/ontwerper.

Hoeveel ben je waard per uur?

Natuurlijk heb ik een uurtarief. Dit is een beetje afhankelijk per opdracht. Alleen bij mij kom je niet enkel voor een uniek en artistiek ontwerp. Ook het klantcontact, met een kopje koffie, is bij mij erg belangrijk. Dit alles krijg je al voor een schappelijke prijs vanaf €50* per uur 😉

* dit bedrag is exclusief btw.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Veel informatie over ontwerpen haal je natuurlijk al uit alles wat je om je heen ziet. Alleen ik probeer niet te veel op trends te letten. Ik haal mijn inspiratie bijvoorbeeld veel liever uit de beeldende kunst. Ik heb dus ook al heel wat voetstapjes liggen in het Stedelijk Museum, Centraal Museum en het Boijmans.

Wat doe je over 5 jaar?

Met vervroegd pensioen op Curaçao. Hahah, neen ik zou niet stil kunnen blijven zitten. Over 5 jaar ben ik nog steeds dolenthousiast bezig om mensen een geweldige visuele beleving te geven.

Hoe zie jij je toekomst?

Komend jaar staan er spannende dingen te gebeuren. Zo ben ik sinds kort betrokken bij de Ondernemers Conferenties Midden-Nederland als creative director. Daarnaast ben ik bezig met een eigen project om typografie en mijn liefde voor letters in de schijnwerpers te zetten.

Hoe hou je je werk leuk?

Als ontwerper krijg je veel te maken met afwisseling. Dat houdt het interessant en spannend. De afwisseling zit niet in het werk zelf, deze zit vooral de opdrachtgevers. Het is fantastisch om een kijkje in verschillende keukens te kunnen nemen en je te laten inspireren. Om vervolgens my-ass-off te werken en iets moois neer te zetten.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Doe de dingen omdat je ze leuk vindt en niet omdat het moet. Neem bijvoorbeeld netwerkbijeenkomsten. Ga hier niet heen omdat je moet netwerken, opdrachten binnen moet halen. Gebruik het om nieuwe contacten te leggen en mede-ondernemers te ontmoeten. Ontspan en geniet, als je hard en met veel passie werkt komen de opdrachten echt wel.