FOTY awards banner

Freelancer Jim Clermonts

“Succesvolle mensen hebben een geïntegreerd leven”

Finalist Jim Clermonts uitgelicht

Jim Clermonts is freelance Android developer en heeft verschillende Android-apps ontwikkeld. Jim is zeer gespecialiseerd in Android SDK en heeft acht maanden voor een tech startup in Silicon Valley gewerkt, als onderdeel van een traineeship. Daarnaast heeft hij ook ervaring met de ontwikkeling van embedded software in C / C ++ en is een gecertificeerde (ISTQB) softwaretester. Wij interviewden hem over het ondernemerschap en zijn deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

1. Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
Het begon met het verhandelen van tweedehands spullen via Marktplaats. Toen het wettelijk toegestaan was, heb ik mij ingeschreven bij de KVK op mijn 18e verjaardag. Ik heb daarna mijn studie financiering gebruikt om DJ apparatuur te kopen en te verhuren.

2. Wat doe je precies en voor wie?
Ik ontwikkel Apps voor grote bedrijven en startups. Misschien heb je nu wel een app op je smartphone staan waar ik aan heb meegewerkt. Mijn grootste projecten:

  • De eerste versie (nog niet uit) van de Interpolis app
  • De “breakdown” functionaliteit in de Oxxio app
  • Een gedeelte van de video overlay functionaliteit in de Nu.nl app
  • Kwartier & uur functionaliteit in de Mijn Nuon app

3. Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?
Om te winnen! En om mentors te vinden. Bij voorkeur mentors die succesvol app bedrijven hebben met personeel.

4. Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?
Volgens vrienden heb ik een bepaalde visie uitgestippeld voor mijn leven met doelstellingen en een plan om daar te komen. Ik heb ook vaak meningen die haaks staan op de massa en dit leidt tot interessante discussies. Meestal als ik praat met mensen dan probeer ik altijd informatie uit ze te halen om zoveel mogelijk van ze te leren. Ik denk verder dat ik jonger ben dan het gemiddelde. Ik denk ook dat relatief weinig mensen met een ICT achtergrond meedoen omdat wij ICT’ers niet graag in de spotlights staan.

5. Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?
Mijn distributie kanaal is (een goed onderhouden LinkedIn profiel) (80%) en mijn website www.JimClermonts.nl (20%). Ik sta ook ingeschreven op Broker sites zoals Headfirst.nl en Myler.nl.

6. Hoeveel ben je waard per uur?
€75,- excl. BTW

7. Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?
Ik ga naar seminars zoals de Google Developer fest, Android BBQ en ik kijk Youtube presentaties van Google I/O.

8. Wat doe je over 5 jaar?
Dan werk ik meer aan de zaak en minder in de zaak. In de vier kwadranten van Robert Kiyosaki zal ik dan van “self-employed” naar “business owner” zijn opgeschoven en hopelijk hebben mijn crypto currency investeringen hun vruchten afgeworpen :). Ik heb de skill van het managen van mensen dan hopelijk onder de knie en ik ben hopelijk minder met mezelf bezig. Hopelijk heb ik dan ook eindelijk het feesten in discotheken en festivals afgezworen. Haha grapje.

9. Hoe zie jij je toekomst?
Klimaat:
Nederland is een goed land voor startende ondernemers. Er zijn veel ondernemerschap initiatieven en er is genoeg aanwas van talent dat in Nederland wil komen wonen ondanks het slechte weer haha. Belasting technisch is de kleine ondernemersregel en de 3 jaar starter aftrek ook een goed initiatief om freelancers een duwtje in de rug te geven.

Technologie:
Naar mijn mening is technologie het antwoord op al onze problemen. Maar wat is de vraag? Is het (nog) langer leven? Laatst stond ik op een treinstation en het viel mij op dat iedereen naar zijn telefoon staart in plaats van menselijk contact te hebben. Of is de vraag hoe kunnen we ons leven makkelijker maken zodat we meer tijd hebben voor de dingen die echt belangrijk zijn?

Ik denk dat het begrijpen van je klanten en het begrijpen van jezelf vaak onderschat wordt. We zijn geneigd om de dingen te zien zoals we zelf zijn, in onze eigen denk kaderen. Zodra ik dit beter onder de knie heb, dan zal ik mijn toekomst groeidoelstellingen bereiken.

Knowing others is wisdom, knowing yourself is Enlightenment. – Lao Tzu

In de toekomst zullen cassières mij niet meer raar aankijken als ik met Bitcoin probeer te betalen bij de AH. Door kennis van dit soort technologieën kan ik voorop blijven lopen in mijn vakgebied.

10. Hoe hou je je werk leuk?
Door maar maximaal 2-3 dagen in de week door te brengen in het kantoor. Ik heb s’ochtends telefonisch meeting en doe fitness s’middags en s’avonds ook meestal weer werken of socializen. Laatst had ik een vliegticket naar Los Angeles geboekt en ben ik daar verder gaan programmeren. Ik krijg energie van nieuwe projecten en onmogelijke deadlines.

11. Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?
– Succesvolle mensen hebben een geïntegreerd leven, niet succesvolle mensen leiden een leven in hokjes.
Een studiewijzer vertelt alleen maar waar je interesses liggen. Maar je werk is slechts 1 stukje van het totale plaatje. Nog beter zou het zijn om te beginnen met de lifestyle die je wilt leiden en pas als dat helder is, een baan te vinden waarmee die levensstijl mogelijk is.

Voorbeelden:
– Je wilt aan je conditie & lichaam werken maar je hebt vaak niet de motivatie om te fitnessen. Vooral als je thuiskomt na een lange werkdag.
– Je wilt graag meer reizen maar je hebt maar 24 vakantie dagen.
Als bovenstaande zaken belangrijk zijn dan zie je al snel dat een baan waarbij je full-time in het kantoor moet zijn niet gaat werken. Met een baan waarmee je thuis kunt werken kun je tijdens de lunch fitnessen, vanaf vakantie bestemming je werk doen. Hier kun je dan rekening mee houden in je keuze als freelancer.

– Begin bij het einde en werk dan terug naar het begin.
Waar wil je zijn over een jaar en waar ben je nu. Laat de fancy business cards en website even en check eerst of er wel vraag is naar je specialisme.
– Wees selectief van wie je kennis opneemt. Spreken ze uit eigen ervaring?
– Tot slot: specialiseer je, probeer niet alles te doen.
Specialiseer je in iets waar veel vraag naar is, wat weinig mensen doen en wat niet te makkelijk is.