FOTY awards banner

Freelancer Léonne Tuithof uitgelicht

“Doe wat je leuk vindt en daag jezelf uit!”

Léonne Tuithof is de oprichtster van Kjento. Met haar onderneming adviseert ze andere bedrijven op het gebied van learning and development. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Het ondernemerschap borrelde al jaren. Het opgroeien in een ondernemersgezin en mijn lidmaatschap bij Junior Chamber International, een netwerkorganisatie voor ondernemende mensen, wakkerde dit gevoel alleen maar aan.

Ik weet nog goed dat er bij mijn oude werkgever een gastspreker kwam vertellen over zijn diensten. In plaats van vragen te stellen over de diensten die hij bood, stelde ik eigenlijk alleen maar vragen over het ondernemerschap. Goh, waarom had hij hier geen presentatie van gemaakt?

Naast mijn 40-urige job volgde ik ook nog een studie: niet echt de beste tijd om voor jezelf te gaan beginnen. Toch voelde ik aan alles dat dit het moment was om de stap te wagen. Learning by doing, dat is toch de beste manier van leren? Hier geloof ik in!

Wat doe je precies en voor wie?

Er is binnen mijn vakgebied veel vraag naar specialisten die opleidingen binnen organisaties vorm kunnen geven. Zo kan je denken aan advies, projectmanagement, ontwikkelwerk, accreditatiebegeleiding, toetsing en begeleiding van digitale oplossingen. Mijn kwaliteit is dat ik veel aspecten beheers en oog heb voor de mens. Het laatste is essentieel voor een vruchtbare samenwerking. Ik doe het samen met de klant. Kjento is de sparringpartner op het gebied van leren.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Een nominatie is altijd een eer en ik wil mijzelf blijven uitdagen. Ik heb bijvoorbeeld altijd al een keer willen pitchen. Het pitchen lijkt mij moeilijk, maar ik wil het heel graag oefenen. Gewoon door het te doen! Daarnaast heb ik een goed jaar gedraaid, boven mijn verwachtingen. Deze verkiezing is weer een nieuwe ervaring, daar leer ik automatisch van. Wat de uitkomst ook wordt, dit kan een bekroning zijn op dit mooie (eerste) jaar!

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Goede vraag…. Ieder mens is uniek. Wat mij betreft zit uniekheid in zich durven uitspreken en uitdragen waar je voor staat. Ik ben eerlijk en direct: hard voor de inhoud, zacht voor de mens. Ik heb een scherp oog voor gezamenlijke doelstellingen.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Via mijn eigen netwerk. Het netwerk is een basis voor vertrouwen en zeker in ‘het wereldje’ is het belangrijk om een sterk en inhoudelijk netwerk te hebben. Ik haal er meer uit dan ik vooraf had verwacht. Ik adviseer klanten uit verschillende branches, van het onderwijs, de financiële sector tot aan de transportsector.

Hoeveel ben je waard per uur?

Ik wil toegevoegde waarde leveren. Als ik mezelf overbodig heb gemaakt, heb ik mijn werk goed gedaan. Dit is erg cliché, maar wel altijd uitgangspunt van mijn start. Het zou niet goed zijn als een organisatie afhankelijk wordt van een extern adviseur. Dan zou de organisatie onvoldoende leren, haha!

Daarnaast zie ik waarde niet in geld of in tijd. Waarde zit in wat mensen aan je toekennen. Per uur ben ik denk ik veel inzichten, adviezen en een prettige glimlach waard. De basis van succes is natuurlijk ook plezier!

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik bezoek congressen en zit sinds kort bij een netwerkclub binnen mijn vakgebied. Daarnaast levert het sparren met (oud)collega’s mij veel op. En mijn nieuwsgierige en enthousiaste houding.

Wat doe je over 5 jaar?

Als Kjento in dit tempo doorgroeit, is de kans groot dat ik mensen om mij heen ga verzamelen, in dienst of een netwerkpool. Ik hoop mensen te inspireren en als innovator op het gebied van leren te blijven optreden.

Hoe zie jij je toekomst?

Positief. Kjento heeft een goed jaar gedraaid en ik verwacht de komende jaren door te groeien. Dit doe ik door mijzelf continu uit te dagen.

Hoe hou je je werk leuk?

Ik hou van de verschillende aspecten die het ondernemerschap met zich meebrengt, zoals marketing, netwerken en plannen maken. Het is heerlijk om steeds nieuwe dingen te doen en uitdagingen te blijven zoeken.

Een simpel voorbeeld waar ik energie van krijg, is bijvoorbeeld het samenstellen van kerstpakketten die passen bij het merk Kjento.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Doe wat je leuk vindt en daag jezelf uit! Fouten maken is niet erg: het gaat erom wat je ermee doet!