FOTY awards banner

Freelancer Lotte van Rooij

“Sta ook eens stil bij wat je energie geeft”

Finalist Lotte van Rooij uitgelicht

Lotte van Rooij is met Safari Design dé specialist in het samenstellen van unieke, individuele reizen op maat naar ‘Safari Afrika’, zorgvuldig afgestemd op ieders persoonlijke wensen. Speuren naar wilde dieren tijdens een spannende safari, proosten op het goede leven in de pittoreske wijnlanden bij Kaapstad, de Tafelberg beklimmen, walvissen spotten of simpelweg ontspannen midden in de bush met de verrekijker in de aanslag. Alles is mogelijk, niets is te gek. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business Card, Knab en MINI.

1. Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
De voornaamste reden voor mij om ondernemer te worden is dat ik graag dichtbij mijn passie, Safari Afrika, blijf en vanuit daar werk. Ik ben nu diegene die zelf de koers bepaalt en ik kan meer vasthouden aan die dingen die ik belangrijk vind voor ‘Safari Design’ en mijn klanten. Daarnaast had ik sterk de behoefte om zelfvoorzienend te zijn en veel vrijheid te hebben. Ik kan nu overal waar goede wifi is werken en dat gevoel van vrijheid vind ik erg prettig. Omdat ik begin oktober ben gestart is het nog heel vers, maar ik ben nu al heel blij dat ik deze stap genomen heb.

2. Wat doe je precies en voor wie?
Met Safari Design organiseer ik droomreizen op maat naar “Safari Afrika” voor klanten die weg van de massa op bijzondere plekken willen verblijven. Hierbij neem ik alle zorg voor de reiziger uit handen en organiseer ik een reis van A tot Z, tot in de kleinste details, met veel aandacht voor persoonlijke wensen. Iedere reis is dan ook totaal anders. De voorbeeldreizen op mijn website, dienen puur ter inspiratie. Speuren naar wilde dieren tijdens een spannende safari, proosten op het goede leven in de pittoreske wijnlanden bij Kaapstad, de Tafelberg beklimmen, walvissen spotten of simpelweg ontspannen midden in de bush met de verrekijker in de aanslag. Alles is mogelijk, niets is te gek. Ter plaatse werk ik samen met een selectief aantal partners omdat ik duurzaamheid en een authentieke safaribeleving belangrijk vind. Geen grote ketens en massa bestemmingen, maar enkel kleinschalige accommodaties met aandacht voor duurzame ontwikkeling m.b.t. wildleven en de lokale gemeenschap. Ik geloof dat dit op zowel korte als lange termijn alle verschil maakt in de beleving voor de klant en de partners ter plaatse. Ik fungeer als een ‘Personal Assistant’ voor mijn klanten waardoor ze altijd als VIP worden behandeld: voorafgaand, tijdens én na de reis.

3. Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?
Eigenlijk weet ik niet meer wie mij op de FOTY Awards attendeerde. Ik was de gegevens aan het invullen en halverwege dacht ik: “Wat ben ik aan het doen? Ik ben net gestart en moet me enkel op mijn bestaande klanten focussen. Zo iets komt later wel”. Vervolgens klikte ik de pagina dicht en ging weer verder met mijn andere werkzaamheden. Toen ik een mail kreeg van Manouk van Victor Mundi met de vraag of ik mijn aanmelding alsnog compleet wilde maken heb ik het toch maar gedaan. Alle stemmen en mooie referenties die ik toen kreeg hebben mij echt overrompeld waardoor ik nu blij ben dat ik mee heb gedaan. Ik kijk er naar uit straks de andere deelnemers te ontmoeten. Alleen al voor de nieuwe contacten vind ik de deelname leerzaam.

4. Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?
Wat uniek is aan mijn ondernemerschap is dat ik echt werk vanuit mijn grootste passie waardoor ik automatisch dicht bij mijzelf blijf. Ik vind zelf dat ik de aller leukste baan ter wereld heb en ben telkens weer dolblij als ik het Afrika virus heb weten over te brengen op een ander.

5. Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?
De meeste klanten komen uit mijn netwerk, dit kan zijn via vrienden en familie, maar vooral via mensen waarvoor ik hun droomreis reeds heb mogen organiseren. Door hun enthousiasme komen nieuwe geïnteresseerden bij mij. Daarnaast heb ik ook veel vaste klanten van vroeger die mij via social media of Google hebben gevonden. Dat mensen de moeite nemen om mij op te sporen zie ik als een groot compliment.

6. Hoeveel ben je waard per uur?
Ik reken geen prijs per uur, maar een prijs per beleving. Het is sterk afhankelijk van de wensen van mijn klanten of de reissom laag of hoog uitvalt. Omdat ik werk in het luxere segment is het creëren van een onvergetelijke beleving een must! Klinkt cliché maar ik vind oprecht dat het kopen van een reis echt iets is waar je rijker van wordt, mits het aansluit bij de verwachtingen natuurlijk.

7. Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?
Ten eerste volg ik de voor mij belangrijke nieuwskanalen en lifestyle blogs die berichten over Afrika, dit hou ik dagelijks goed bij. Ook bezoek ik regelmatig inkoopbeurzen in Afrika waar ik veel gesprekken voer met bestaande en nieuwe relaties. Er is veel informatie beschikbaar in mijn vakgebied gelukkig. Na iedere reis bespreek ik ook graag de ervaringen van mijn klanten. Zij geven vaak de meest waardevolle en recente feedback.

8. Wat doe je over 5 jaar?
Over 5 jaar staat de merknaam Safari Design als een huis en steekt het kwalitatief met kop en schouders boven de rest uit. Ik wil niet de grootste partij worden, maar wel de beste als het gaat om unieke belevingen en luxe safari’s op maat!

9. Hoe zie jij je toekomst?
Met veel enthousiasme kijk ik uit naar de toekomst. Graag verrijk ik mijn klanten en mijzelf met nog meer onvergetelijke safari ervaringen. Ik heb zin in mooie samenwerkingen die in de pijplijn zitten met gelijkgestemden. Van nature ben ik al een beetje een stuiterbal, maar soms bruis ik nóg meer van de energie na een inspirerende ontmoeting. Ik heb chronisch tijdgebrek, maar dat zal voor ondernemende mensen sowieso heel herkenbaar zijn. Doordat ik nu zelfstandig werk vind ik het heel fijn dat ik nu vaker en langer vanuit mijn geliefde Afrika kan werken. Meer tijd ter plaatse betekent ook meer tijd om nieuwe inspiratie op te doen! Ik vertrek bijna weer naar Botswana voor een vakbeurs en inspectiereis dus ik sta te popelen.

10. Hoe hou je je werk leuk?
Het is voor mij lastig om mijn werk echt als werk te zien omdat mijn passie voor Afrika al zo lang zo ontzettend groot is. Ik leef daar echt voor en mijn passie en werk lopen voor mij door elkaar. Afgelopen juli zijn we zelfs midden in de bush getrouwd omdat mijn man en ik Safari Afrika allebei als ons 2e thuis zien. Dit was een droom die werkelijkheid werd. Hier schreef ik een persoonlijk blog over. Dus het gaat eigenlijk automatisch om mijn werk leuk te vinden, ik vind het zelfs leuker dan leuk en kan me niet voorstellen wat anders te doen.

11. Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?
Op zowel privé als werkgebied heb ik veel aan het sturen van mijn eigen gedachten. Dit klinkt wellicht zweverig, maar dit is het voor mij absoluut niet. Onze gedachten kunnen we zelf sturen, dit lukte mij zeker niet meteen en ik heb dit echt moeten leren, maar het heeft me veel gebracht. Gedachten zijn krachtig en kunnen je positief dan wel negatief beïnvloeden. Meditatie, yoga en rust vinden in de natuur helpen mij hier enorm bij. Ik begin de dag met een stiltemoment en ga pas slapen als ik eerst benoem waar ik dankbaar voor ben. Sta soms ook eens stil bij wat je energie geeft of juist kost en maak aan de hand daarvan keuzes. Soms geeft het veel ruimte om eens een andere weg in te slaan.