FOTY awards banner

Freelancer Lucienne de Bie uitgelicht

“Netwerken houdt mijn werk leuk”

Finalist Lucienne de Bie uitgelicht

Lucienne de Bie is oprichtster van Bie Organized, waarmee ze bedrijven helpt op het gebied van effectiviteit, werkprocessen en financieel inzicht. Ze laat mensen inzien dat ze iets kunnen veranderen aan hun werkdruk en betekent graag iets voor anderen. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Ik heb lange tijd in loondienst gewerkt en vond dat tot een paar jaar geleden ook heel fijn. Op een bepaald moment merkte ik echter steeds meer dat dingen me tegen gingen staan. In mijn omgeving werd regelmatig gezegd: “begin dan voor jezelf”. Maar ik had geen idee wat ik kon of wilde. In september 2016 kwam in een coachtraject naar voren dat voor mezelf beginnen juist heel goed paste, en toen vielen ook steeds meer puzzelstukjes in elkaar voor mijn dienstverlening. In november 2016 ben ik begonnen en ik heb geen dag spijt gehad!

Wat doe je precies en voor wie?

Mijn bedrijf richt zich op succesvoller werken, zowel voor (kennis)ondernemers als voor werknemers. De belangrijkste aandachtsgebieden zijn persoonlijke effectiviteit, werkprocessen en financieel inzicht. Zo bied ik bijvoorbeeld individuele werkplekbegeleiding of coaching-on-the-job, maar maak ik ook werkprocessen inzichtelijk voor bedrijven of afdelingen. Daar kijk ik wat er slimmer kan en hoe er meer resultaat behaald kan worden.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik werd genomineerd voor de FOTY Awards en daar ben ik heel trots op. Meedoen aan de FOTY Awards is een mooie kans om mijn bedrijf meer bekendheid te geven, en op die manier meer mensen te bereiken. Mensen laten inzien dat ze zelf iets kunnen veranderen aan hun werkdruk en ze meer perspectief geven in een beklemmende situatie vind ik heel gaaf om te doen!

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Binnen mijn vakgebied maakt het mij uniek dat ik een achtergrond heb als psycholoog en heel snel processen overzie. Daarnaast heb ik een heel brede interesse en kan ik dus uit veel verschillende hoeken een ingang vinden om tot een oplossing te komen. Ik laat mijn klanten niet snel los, blijf ze begeleiden tot ze hun doel hebben behaald.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Mijn klanten bereik ik vooral via mijn netwerk, zowel online als offline. Ik ben bestuurslid bij een netwerkvereniging waar ik heel veel toffe contacten heb opgedaan. Maar ook via LinkedIn heb ik veel nieuwe contacten en klanten bereikt. Ik vind die combinatie van online en offline heel mooi. Toen ik begon had ik me voorgenomen om zoveel mogelijk regionaal te werken, maar dat idee heb ik nu wat meer losgelaten. Er kwam een mooie opdracht voorbij waar ik veel voor moet reizen, maar die absoluut de moeite waard is. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen.

Hoeveel ben je waard per uur?

Wat ik waard ben is voor elke opdrachtgever verschillend, en sterk afhankelijk van het resultaat dat iemand wil behalen. In de meeste gevallen is deze waarde niet in geld uit te drukken. Het gaat vaak om meer rust in het hoofd, overzicht en structuur in de week en bijvoorbeeld betere klanttevredenheid.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik lees ongeveer alles wat los en vast zit over mijn vakgebied, volg influencers op social media en ben continu aan het kijken welke opleiding waarde toevoegt aan mijn dienstverlening.

Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar ben ik nog steeds vol enthousiasme en plezier met mijn bedrijf aan het werk, met een fijne balans tussen werk en thuis.

Hoe zie jij je toekomst?

Er staan sowieso voor het komende jaar hele gave dingen op mijn agenda, met samenwerkingen en trajecten die lopen. Dus ik heb heel veel zin in de toekomst! En als ik net zo veel bijzondere, mooie en inspirerende mensen mag ontmoeten als het afgelopen jaar, ben ik heel blij.

Hoe hou je je werk leuk?

Ik word me steeds meer bewust van de opdrachten waar ik echt energie uit haal en waarin ik veel voor anderen kan betekenen. Daar komt steeds meer de focus op te liggen. Ik krijg heel veel energie als ik zie dat iemand anders stappen maakt in zijn of haar proces. Maar ik hou het ook leuk door flexibel te blijven: als ik merk dat ik niks uit mijn handen krijg, ga ik naar buiten of ’s avonds verder. Het werkt niet om de druk te hoog op te voeren voor jezelf, ook niet als je in loondienst bent. Soms is het even op voor die dag. Daarnaast ontmoet ik heel veel leuke mensen die me inspireren. Netwerken is voor mij een belangrijk onderdeel om mijn werk leuk te houden.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

Geniet van de vrijheid die freelancen je biedt, kies bewust voor de dingen waar jij goed in bent en waarmee je voor anderen van waarde bent.