FOTY awards banner

Freelancer Maarten Tuit

“Kies een richting en een prijs die jij waard ben en blijf daarbij”

Finalist Maarten Tuit uitgelicht

Maarten Tuit helpt bedrijven met een volledige aanpak op klantgerichtheid. Maarten kijkt in de basis naar wat er allemaal wordt gedaan op het gebied van klantgerichtheid. De producten die hij biedt zijn altijd maatwerk. Zo kun je denken aan;- Mystery visits- E-learnings- Trainingen op de vloer- Coaching on the job- Inspiratie sessies. Wij interviewden hem over het ondernemerschap en zijn deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

1. Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
Ooit was mijn droom om aan de slag te gaan als uitvoerend musicalartiest. Gaandeweg ontdekte ik het vak trainingen in het bedrijfsleven. Ik maakte als trainingsacteur de transitie van C1000 naar Jumbo mee en ontdekte dat eigenlijk veel meer bedrijven profijt zouden kunnen hebben van de uitgangspunten van de zeven zekerheden van Jumbo. Daarnaast vind ik het erg vervelend om afhankelijk te zijn, met name van bedrijven die je inhuren als tussenpersoon. Dit kan ik zelf ook. Ik heb mijn focus in mijn werk gelegd op klantgerichtheid en verkoop. Dit is ook echt mijn missie in het leven geworden. Bedrijven helpen om alles uit hun personeel te halen waarbij het personeel ook ten volste commitment heeft richting de organisatie waarin zijn werken.Op deze manier ontstaat eigenaarschap dat doorvloeit in de gehele organisatie. Kort gezegd help ik mijn klanten dus in de zoektocht naar hun loyale klant, en het terugbrengen van beleving en ambacht in de organisatie. Als ondernemer vind ik het prachtig om personen/organisaties met elkaar te verbinden. Dit doe ik ook buiten mijn eigen vakgebied.

2. Wat doe je precies en voor wie?
Maarten Tuit Trainingen verzorgt volledige (incompany) trainingstrajecten op het gebied van klant/patient/burger/gerichtheid in de retail/zorg en non-profit sector. In elk van onze trainingen werken wij met trainingsacteurs. Dit omdat ik vanuit de basis zelf ook acteur ben en ik ten volste geloof in de kracht van oefenen en herhalen. Herkenning bij de deelnemers tot stand brengen, bewustwording is naar mijn idee de basis tot verandering. Aanverwanten diensten die ik aanbied zijn bijvoorbeeld mystery visits en aftrap/inspiratieshows op het thema klantgerichtheid.

3. Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?
Ik vind het ontzettend belangrijk dat het beeld van een zzp’er hartstikke positief is. Ik wil dan ook een scheiding maken tussen mensen die zzp’er zijn en mensen die daadwerkelijk ondernemen binnen het zzp-schap. verbinden en groeien. Ik ervaar dat zelf als keihard werken, en nooit concessies doen aan wat je lief is en waar jij gelukkig van wordt. Daarnaast is een finaleplek een mooie kans om jezelf in schijnwerpers te zetten.

4. Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?
Ik vind dat ten opzichte van alle andere zzp’ers lastig te zeggen omdat we bijna allemaal in een andere markt werkzaam zijn. Het onderscheidende in mijn dienstverlening vind ik dat wij in de basis echt samen met de klant gaan zitten om een gezamenlijk doel te bouwen. Ik voel mij bij elke klant persoonlijk betrokken en probeer waar mogelijk onze dienstverlening (service) meetbaar te maken. Ook ben ik er niet vies van om net dat stapje extra te zetten, om ook van mijn klanten fans te maken. In samenwerking met andere zelfstandigen ben ik altijd op zoek naar een wisselwerking. Ik zal dus nooit zeggen, ik kan dit als de beste, en dit, en dit, en dit. Kwaliteit staat voorop maar juist geven en nemen maken dit vak zo mooi. Ik houd altijd mijn ogen en oren open om ook verbindingen te zien die buiten mijn werkveld liggen.

5. Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?
Tot open heden komen de meeste klanten via mond-tot-mond reclame. Daarnaast is LinkedIn een prachtig netwerk en begint mijn website ook al wat leads te genereren. In de website probeer ik de laatste tijd erg veel te investeren omdat ik niet wil dat het puur een dure folder is.

6. Hoeveel ben je waard per uur?
100/250 euro per uur helemaal afhankelijk van welke taak, opdracht en maatwerk er wordt gevraagd.

7. Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?
Ik lees zeer uiteenlopende boeken over dit thema, het ene boek gaat meer over bedrijfstechnische aspecten het andere boek gaat echt over inhoudelijke zaken van mijn trainingen. Jos Burgers is mijn favoriete schrijver. Ook cursussen en meetings en trainingen met en door collega’s zorgen ervoor dat ik bijblijf in de markt. Daarnaast ben ik aangesloten bij diverse websites die mij het laatste nieuws vertellen over de branche.

8. Wat doe je over 5 jaar?
Dan ben ik zeker weten werkzaam in het buitenland. Ik zou ook ontzettend graag nog meer spreken over het thema klantgerichtheid en het maken van blije klanten i.p.v. omzet. Want naar mijn mening komt die in deze volgorde vanzelf.

9. Hoe zie jij je toekomst?
Ik hoop een mooi en groot trainingsbureau te hebben waarbij we nooit concessies zullen doen, door bijvoorbeeld echte bodemprijzen te gaan hanteren. Iets wat je heel erg veel ziet gebeuren in deze markt. Ik wil werken met de bedrijven waarbij de intrinsieke motivatie ligt op klanten. en dus niet onder aan de streep worden afgeserveerd op bijvoorbeeld KPI’s als conversie. (Er zijn overigens wel wat KPI’s te verzinnen om de meetbaarheid van dienstverlening in kaart te brengen)

10. Hoe hou je je werk leuk?
Door elke dag weer met nieuwe mensen om de tafel te zitten. De gesprekken voeren blijft voor mij het allermooiste wat er is. Op die manier kan ik datgeen wat ik in mijn trainingen vertel ook toepassen in mijn eigen verkoopgesprekken. Daarnaast hoop ik ook altijd deels op de vloer te blijven om ook die feeling te behouden. Maar aan de andere kant ook strategisch bezig te zijn met het grotere plaatje.

11. Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?
Durf nee te zeggen! Kies een richting en een prijs die jij waard ben en blijf daarbij!