FOTY awards banner

Freelancer Marianne Winter

“Geniet meer van minder”

Finalist Marianne Winter uitgelicht

Marianne Winter begeleidt als professional organiser bij MARY regelt het wel .nl® Zaanse Vinexvrouwen bij het scheppen van ruimte: in hun huis, op hun werkplek en in hun hoofd. Zo maakt Marianne het verschil in hun dagelijks leven. Haar motto is ‘Geniet meer van minder’. Wij interviewden haar over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business Card, Knab en MINI.

1. Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
Als je mij vroeger de vraag stelde ‘Wat wil je later worden?’ dan moest ik je het antwoord schuldig blijven. In de schoolkrant van de kleuterschool gaven klasgenootjes aan later ‘moeder’ te willen worden, of ‘brandweerman’. Bij mij stond er ‘weet ik niet’. En zo is het eigenlijk altijd gebleven. Totdat ik een paar jaar geleden las over de opleiding tot professional organiser. Die was mij op het lijf geschreven. Als ik thuis rondkeek vielen de puzzelstukjes op hun plek. Boeken die ik al 20 jaar in de kast had staan gingen over minimaliseren en organiseren. Inmiddels is het tweeënhalf jaar geleden dat ik naar de Kamer van Koophandel reed voor de inschrijving van mijn eigen bedrijf en onderweg het liedje ‘Proud Mary’ op de radio hoorde. En trots was ik… dat ik gekozen had voor mezelf. Een jaar later nam ik ontslag bij het bedrijf waar ik 18 jaar gewerkt had om me volledig op mijn eigen bedrijf te richten. De kennis en ervaring uit mijn vorige baan komen me goed van pas als ondernemer. Verder is ‘ondernemer zijn’ gewoon een kwestie van doen.

2. Wat doe je precies en voor wie?
Als professional organiser begeleid ik Zaanse Vinexvrouwen bij het scheppen van ruimte, rust en overzicht: in hun huis, op hun werkplek en in hun hoofd. Zo maak ik het verschil in hun dagelijks leven. Mijn motto is ‘Geniet meer van minder’. Je kunt mijn hulp inroepen als je thuis of op kantoor teveel spullen, afspraken of documenten ervaart. De hoeveelheid is hierbij niet relevant. Het gaat er om dat jij hier verandering in zou willen brengen. Uiteindelijk gaat het niet om de spullen, maar om de emoties die hiermee gepaard gaan. Ook bied ik administratieve nazorg na het overlijden van een dierbare.

3. Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?
Graag breng ik het beroep ‘professional organiser’ onder de aandacht. Het is nog niet zo bekend. Televisieprogramma’s laten alleen extreme gevallen zien. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de mensen thuis teveel spullen ervaart. Als je zelf niet weet hoe je hier verandering in kunt brengen, biedt een professional organiser uitkomst. Naast de voldoening die dit beroep mij brengt, vind ik het belangrijk zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de impact die zij met hun consumptiepatroon hebben op het milieu. In de afgelopen 30 jaar is maar liefst eenderde van de grondstoffen van de aarde gebruikt voor het maken van spullen. Zo krijgt op=op ineens een hele andere betekenis. Tot slot geven alle uitgebrachte referenties en verbeterpunten mij inspiratie en nieuwe inzichten om mijn bedrijf en mijzelf verder te ontwikkelen.

4. Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?
Hoewel mijn bedrijfsnaam misschien anders doet vermoeden zoek ik graag de samenwerking op, niet alleen met mijn klanten maar ook met collega’s en andere ondernemers. Zo versterken we elkaar. Persoonlijke aandacht vind ik daarbij erg belangrijk.

5. Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Mijn klanten zijn voornamelijk Zaanse particulieren en ondernemers die mijn hulp uit eigen zak betalen. Met een indicatie voor ‘individuele begeleiding’ is het mogelijk een professional organiser uit een persoonsgebonden budget (PGB) te laten betalen. Daarnaast werk ik samen met partners. Zo vullen we elkaars diensten aan en vergroten we ons bereik. Ook ben ik aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) en netwerkorganisatie Bites en Business. Het is voor veel mensen een hele stap om hulp te vragen. Daarnaast is er vaak sprake van schaamte dat het zelf niet gelukt is. Ik sta regelmatig op braderieën, zodat ze met eigen ogen kunnen zien wie ik ben. Dit verlaagt de drempel contact op te nemen. Mijn geheimhoudingsplicht geeft vaak de doorslag. Niemand hoort van mij bij wie ik kom, noch wat wij bespreken.

6. Hoeveel ben je waard per uur?
Als je met mij samen wilt werken kun je kiezen tussen 1-op-1 begeleiding op basis van een vast uurtarief, een workshop of een online training. Zo is er altijd een manier die bij jou en je budget past. Maar rust in je hoofd is natuurlijk goud waard.

7. Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ik neem deel aan cursusdagen die de NBPO organiseert, dit is gelijk een mooie gelegenheid om collega’s te ontmoeten. Daarnaast overleg ik regelmatig met andere ondernemers, volg ik workshops, lees ik vakliteratuur en volg ik (internationale) collega’s op social media. Tot slot is ook het instellen van Google Alerts een waardevolle bron van informatie.

8. Wat doe je over 5 jaar?
Mijn vader overleed toen ik 18 was, dus ik heb al jong geleerd dat het leven er onverwachts ineens heel anders uit kan zien. Hierdoor kijk ik niet teveel vooruit. Ik geniet van elke dag.

9. Hoe zie jij je toekomst?
Ik zou het geweldig vinden als mijn bedrijfsnaam een begrip in de Zaanstreek is. Dit geeft mij de mogelijkheid te blijven doen waar ik blij van word. Dankzij de vrijheid die ik heb als ondernemer kan ik regelmatig tijd doorbrengen met de mensen die voor mij belangrijk zijn.

10. Hoe hou je je werk leuk?

Het werken als professional organiser is heel afwisselend. De ene dag begeleid ik een jonge zakenvrouw met een volle agenda, de andere dag een oudere heer met een huis vol spullen en weer een andere dag een puber die het lastig vindt om huiswerk te plannen. Mijn klanten hebben te maken met ADHD, autisme, perfectionisme, burn-out of een ingrijpende verandering in hun dagelijks leven. Het geeft enorm veel voldoening als je de klant aan het einde van een werkafspraak in de ogen kijkt en opluchting ziet. Je kunt daadwerkelijk een verschil maken in iemands dagelijks leven.

11. Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?
Zorg er voor dat je voldoende tijd en aandacht besteedt aan zaken die er echt toe doen in het leven. Benut de flexibiliteit die je hebt als eigen baas. Doe wat je zelf leuk vindt en besteed de rest uit. Dit blijft ook voor mezelf een aandachtspunt. Mijn bedrijfsnaam komt niet helemaal uit de lucht vallen.