FOTY awards banner

Ontwikkelingspartner Martin Beld

“Mijn huidige opdrachtgevers zijn mijn ambassadeurs”

Finalist Martin Beld uitgelicht

Martin Beld is ontwikkelingspartner bij Vol in de Energie. Wij interviewden hem over het ondernemerschap en zijn deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business Card, Knab en MINI.  

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
“Eind 2014 moest ik voor mijn gevoel een onmogelijke keuze maken – blijven trainen en coachen óf organisaties helpen met audiovisuele uitdagingen en aanbestedingsprocedures….. tenminste als ik voor een werkgever zou blijven werken. Gezien de financiële onzekerheid die het zelfstandig ondernemerschap (voor mij als kostwinner) met zich meebracht, was dit een besluit dat niet over 1 nacht ijs ging. Met name het vertrouwen in mijn kennis en kunde van mijn partner en vrienden heeft voor mij de doorslag gegeven om de stap te wagen.”

Wat doe je precies en voor wie?
“Ik zet mij in als ontwikkelingspartner waarbij ik, naast onafhankelijk audiovisueel consulent, de focus leg op het (door)ontwikkelen van vaardigheden van individuen en teams om het maximale potentieel binnen organisaties te benutten.”

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?
“Een goede vriend van mij, die een aantal jaren geleden zelf heeft meegedaan, heeft mij voorgedragen. Gezien ik sinds kort ben begonnen met het schrijven van blogs zie ik de FOTY Awards als een uitgesproken kans om mijn netwerk verder uit te breiden en extra exposure te krijgen voor mijn diensten.”

Voor welke award doe jij mee en waarom?
“Ik ga voor de hoofdprijs! Als ik ergens aan begin dan ga ik er voor de volle 100% voor! 😉”

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?
“Vind je het erg dat ik hiervoor even bij mijn referenties spiek?”

Referentie 1: “Bevlogen, veelzijdig en amusant”.
Martin: “Mijn intrinsieke motivatie is om mensen écht te helpen. Dit vergt veelal specifieke veranderingen in (vastgeroest) gedrag. Om optimale commitment te krijgen is humor ontzettend belangrijk – naast dat wij als mens hier dol op zijn (door het vrijkomen van dopamine en endorfine) geeft een goede grap ook inzicht. Voor mij als trainer werkt het vervolgens ook om een nog betere verbinding te krijgen met de groep zodat er een vertrouwde en veilige omgeving ontstaat om de pijnpunten makkelijker bespreekbaar te maken (sneller tot de kern).”

Referentie 2:”Combinatie van audiovisueel vakidioot, energieke motivator en ervaringsdeskundige.”
Martin: “Oke, hier mag humor ook wel bij staan.😊”

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?
“Mijn huidige én nieuwe opdrachtgevers komen veelal uit mij huidige netwerk. Gezien ik bij alle opdrachten volledig focus op de impliciete behoefte van de individu/organisatie en de kwaliteit van het resultaat (verankering) is de klanttevredenheid altijd bovengemiddeld. Eigenlijk zijn dus mijn huidige opdrachtgevers tevens mijn ambassadeurs.”

Hoeveel ben je waard per uur?
“Wauw, die is lastig. Zelf ben ik geneigd om door de vraagstelling direct in euro’s te denken. Maar waarde gaat natuurlijk veel verder….. Gezien ik geen producten maar diensten lever die resulteren in bijvoorbeeld hogere productiviteit, lagere verzuimcijfers, hogere medewerkerstevredenheid, betere efficiency, et cetera…., zal ik altijd meer waard zijn dan mijn “uurtarief”. Zolang ikzelf een belegde boterham mag verdienen en mijn opdrachtgevers de investeringen kunnen laten renderen, dan hebben we de juiste balans voor een perfecte (langdurige) samenwerking.”

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?
“Voor consultancy wordt ik veelal proactief “gevoed” door importeurs en distribiteurs. Daarnaast heb ik samen met 2 andere vakidioten een platform opgezet voor Zelfstandig Professionals binnen de Audiovisuele sector (avplatform.nl) om elkaar te helpen bij opdrachten maar ook om kennis te delen. Voor de trainings- en coachingstrajecten ben ik sinds februari van dit jaar aangesloten bij de trainingsorganisatie FocusXL. Regelmatig worden er voor de aangesloten zzp’ers “flowsessies” georganiseerd waarbij we ervaringen en inzichten delen, elkaar trainen in (nieuwe) vaardigheden en de kwaliteit van de trainingsproducten nóg verder aanscherpen.”

Wat doe je over 5 jaar?
“Ja, dat weet ik! Over 5 jaar doe ik precies hetzelfde als ik nu doe – gezien de toename in opdrachten wellicht wat meer aan de voorkant en nazorg dan de daadwerkelijke uitvoering. Hoewel het loslaten mij echt wel moeite zal gaan kosten.”

Hoe zie jij je toekomst?
“Gezien de energie die ik van mijn werk krijg en van de geweldige mensen om mij heen, zie ik de toekomst als zeer positief. Af en toe heb ik nog wel “last” van de rustigere vakantiemaanden. Inmiddels weet ik dat het goed komt maar het fluctueren van de geldstromen…, dat blijft wennen.”

Hoe hou je je werk leuk?
“In het eerste jaar van mijn ondernemerschap had ik veel last van veréénzaming. Dat gaf een behoorlijke weerslag op mijn energielevel. Bij FocusXL heb ik een team met mede “vakidioten” gevonden die ook nog eens heel erg gezellig in de omgang zijn. Dit versterkt niet alleen je energielevel maar geeft ook nog eens een heleboel rust – samen kom je verder.”

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?
“Focus op kwaliteit, dan komt de rest vanzelf!”