FOTY awards banner

Freelancer Rianne Hogewoning

“Wat een plafond lijkt, is alleen maar de vloer van de volgende verdieping”

Finalist Rianne Hogewoning uitgelicht

Rianne Hogewoning is freelance fotograaf. Ze legt de mooie, kwetsbare en prachtige momenten vast op beeld. Van trouwfoto’s tot aan geboortefoto’s en van zakelijke bedrijfsfoto’s tot aan loveshoots. Haar ogen beginnen te stralen wanneer zij over haar passie – haar werk – praat. Wij interviewden Rianne over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business Card, Knab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
“Het ondernemen zit in mijn familie. Mijn eerste bedrijf, een kapperszaak, had ik op mijn negentiende al. Tevens mede-eigenaar geweest van een beveiligingsbedrijf samen met mijn broer acht jaar lang. Maar toen ik van mijn grote passie fotograferen mijn werk kon maken, heb ik de aandelen aan mijn broer verkocht, de kapsalon stopgezet en heb ik mij volledig gericht op fotografie. Ik begon mijn eigen bedrijf ‘Lumi Fotografie. Ik vind vooral de (creatieve) vrijheid die je hebt als ondernemer heel fijn en uitermate goed te combineren met mijn gezin.”

 Wat doe je precies en voor wie?
“Ik ben gespecialiseerd in het vastleggen van mooie en unieke sfeerbeelden waarbij ik mensen weet te raken. Dit jaar alleen al had ik 23 bruiloften (variërend van 8 uur per dag t/m 16 uur per dag) en ik vind het heerlijk om hun hele dag met ze mee te vieren en dit op een unieke en creatieve manier vast te leggen als geweldige herinnering voor later. Maar ook het vastleggen van gezinnen, de liefde tussen twee mensen in een loveshoot, de intense blijheid van een pasgeboren kindje en nog veel meer. Maar ook bij verdrietige momenten in iemands leven ben ik aanwezig.

Ik fotografeer voor stichting Still. Zij bieden ouders een reportage aan als hun baby of kindje is komen te overlijden. Ik ben één van de vijfendertig fotografen in Nederland en ga zo snel mogelijk naar het ziekenhuis of ouders thuis toe, na het overlijden. Kindjes verkleuren snel, en we proberen ze toch nog zo mooi mogelijk te kunnen vastleggen daarom zijn dit altijd ad hoc opdrachten. Dit zijn de enige gezinsfoto’s die ze ooit zullen hebben. Dat maakt het voor mij heel bijzonder.

Ook stichting Earlybirds is een geweldige stichting waar ik mij al drie jaar voor inzet. Zij geven ouders van te vroeg geboren kindjes een reportage. Veel kindjes redden het, maar sommige kindjes helaas niet. Dus ook deze foto’s zijn heel dierbaar.  Zakelijke fotografie doe ik ook. Je kunt denken aan foto’s voor een nieuwe website, voor een flyer en bijvoorbeeld voor LinkedIn. Ik vind vooral de verscheidenheid van mijn werk het leukste! Ik kan dus door iedereen geboekt worden. Niet een specifieke doelgroep. Ik zorg voor ontspannen, unieke beelden die mensen weet te raken. Dat is mijn drive bij iedere fotoshoot.”

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?
“Ik was door een collega-ondernemer genomineerd en dat vond ik een hele eer.”

Voor welke award doe jij mee en waarom?
“Freelancer of the Year, en dus de hoofdprijs. Ik ben iemand die gaat voor het hoogst haalbare :-D”

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?
“Ik ‘geef’ mezelf en weet mensen heel snel op hun gemak te krijgen. Ik ben heel spontaan, een tikkeltje druk en heel creatief. Het beste compliment dat ik heel vaak mag ontvangen is: ‘Je hebt mij vastgelegd zoals ik ben, en niet geposeerd’. Dit in combinatie met mijn creatieve inzichten, zo onderscheid ik mij denk ik van anderen. En ik blijf doorontwikkelen, bijvoorbeeld door workshops bij topfotografen te volgen.”

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?
“Facebook is mijn beste reclame. Veel klanten delen de foto’s die ik gemaakt heb, en ik deel zelf ook veel. Vaak komt er van een bruiloft weer een nieuwe bruiloft, omdat mensen niet alleen mijn foto’s hebben gezien, maar ook hebben meegemaakt hoe ik werk en dus exact weten wat ze van mij kunnen en mogen verwachten.”

Hoeveel ben je waard per uur?
“Ongeveer 60 euro per uur.”

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?
“Ieder jaar kies ik zorgvuldig de workshops en mentoring bij topfotografen uit. Afgelopen jaar heb ik één van de beste fotografen van Nederland geboekt voor een jaar lang 1-op-1-mentoring. En morgen start ik een intensieve workshop met maar liefst vier van de beste fotografen van de Benelux die ook een jaar lang duurt. Dan heb ik het hoogst haalbare wel gedaan aan workshops in Nederland en de Benelux. Na dit jaar ga ik mij verdiepen in een workshop bij de grote namen van de Verenigde Staten.”

Wat doe je over 5 jaar?
“Over vijf jaar hoor ik bij de grotere namen van Nederland en de Benelux en maak ik beelden die nóg meer raken en unieker zijn. En geef ik zelf workshops om mijn kennis te delen en beginnende fotografen verder te helpen.”

Hoe zie jij je toekomst?
“Ik zie voor mij dat ik veel destination weddings mag gaan doen en word ingevlogen overal ter wereld. Dat ik nog steeds een goede balans mag hebben tussen werk en gezin en bovenal mag blijven genieten van mijn werk en dankbaar blijf voor alle kansen!”

Hoe hou je je werk leuk?
“Blijven ontwikkelen. En daarmee bedoel ik niet alleen maar op fotografiegebied, maar ook op mentaal gebied en op het gebied van ondernemen – kortom: naar verschillende netwerken gaan en beurzen bezoeken. Een beter mens zijn en mij ook zo voelen, want in je werk geef je jezelf als persoon. Daarom denk ik dat het belangrijk is om ook mentaal goed voor jezelf te zorgen.”

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?
“‘Doe wat je het leukste vindt en je hoeft geen dag meer te werken’. Een slogan die vaak gebruikt wordt, maar zo waar is. En blijf doorgroeien. Wat een plafond lijkt, is alleen maar de vloer van de volgende verdieping. Je kunt jezelf altijd blijven ontwikkelen, en daarmee onderscheid je jezelf alleen maar tegenover anderen. En bovenal: geniet van wat je doet, en kijk af en toe eens terug naar waar je vandaan bent gekomen. Dit zodat je dankbaar blijft en het niet vanzelfsprekend wordt.”