FOTY awards banner

Illustrator en animator Stefan de Groot

“Een waardering voor doorzettingsvermogen en passie”

Finalist Stefan de Groot uitgelicht

Stefan de Groot is een creatieve duizendpoot. Wij interviewden hem over het ondernemerschap en zijn deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business Card, Knab en MINI.  

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?
“Ik ben een eenmanszaak begonnen toen ik voor uitgevers mijn eerste boeken ging illustreren. Ik begon ook zelf boeken uit te geven en starte mijn eigen uitgeverij Creative Cave Publishers op. Voor mijn werk bezocht ik ook beurzen in het buitenland om nieuwe publicatie mogelijkheden te ontwikkelen..”

Wat doe je precies en voor wie?
“Ik maak illustraties, strips en animaties voor uitgevers en bedrijven. Vooral om ingewikkelde processen, diensten en producten uit te leggen. Daarvoor schrijf ik ook scripts. Daarnaast schrijf ik zelf boeken en maak ik trainings videos over digitaal tekenen en het maken van animaties. Deze geef ik uit via mijn uitgeverij. Ik maak ook kinderboeken apps en animatie bewerkingen van kinderboeken voor TV.”

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?
“Ik vind de FOTY Awards een mooi initiatief om ondernemers in het zonnetje te zetten. Een waardering voor doorzettingsvermogen en passie.”

Voor welke award doe jij mee en waarom?
“Ik doe mee voor de hoofdprijs. Het belangrijkst vind ik de zichtbaarheid die de FOTY Awards met zich mee brengt. ”

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?
“Mijn aanbod is divers. Het belangrijkst is het vertellen van een verhaal dat blijft hangen. Dat kan via het maken van een video, een animatie, of een combinatie daarvan. Maar je kan het verhaal ook vertellen via strips, illustraties of info graphics.”

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?
“De meeste klanten vinden me via mijn websites. Voor elke discipline heb ik speciale websites opgezet om beter gevonden te worden. Social Media is daarbij een onontbeerlijke tool. Andere klanten werf ik via mijn netwerk. Mijn klanten zijn uitgevers, ministeries, gemeenten, overheidsinstellingen, maar ook corporate bedrijven. Sinds twee jaar zijn de volgers van mijn YouTube kanaal klanten geworden en die zitten over de hele wereld.”

Hoeveel ben je waard per uur?
“Mijn uur tarief is € 75,00.”

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?
“Ik blijf op de hoogte via LinkedIn groepen, social media en branche websites.”

Wat doe je over 5 jaar?
“Over vijf jaar ben ik een social influencer in mijn vakgebied en werk ik als autonoom kunstenaar en auteur en maak ik exposities waarin technologie en innovatie voorop staat.”

Hoe zie jij je toekomst?
“In de toekomst zal ik meer internationaal gaan en kan ik van mijn eigen publicaties en projecten leven.”

Hoe hou je je werk leuk?
“Ik hou mijn werk leuk, om het af te wisselen met eigen projecten. Daarin kan ik me verder ontwikkelen en nieuwe dingen uitproberen. Mijn eigen werk is meer een speeltuin. Als creatief moet je je constant blijven ontwikkelen, om weer nieuwe concepten te kunnen aanbieden aan je klanten.”

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?
“Probeer je te onderscheiden van anderen en luister goed naar je klanten. Blijf je altijd ontwikkelen en kijk naar trends en probeer je eigen expertise daarop aan te passen, zonder jezelf te verliezen.”