FOTY awards banner

Freelancer Taren Mohan uitgelicht

“Ik omarm de toekomst met alle nieuwe mogelijkheden”

Finalist Taren Mohan uitgelicht

Taren Mohan is de eigenaar van MHN Training. Wij interviewden hem over het ondernemerschap en haar deelname aan de FOTY Awards. Het interview is onderdeel van een interviewserie die mede mogelijk wordt gemaakt door onze hoofdpartners NS-Business CardKnab en MINI.

Hoe en waarom ben je ondernemer geworden?

Tijdens mijn carrière ontdekte ik al redelijk snel dat ik zelf wilde bepalen hoe ik mijn werkzaamheden wilde uitvoeren. Ik geloofde niet zozeer in regels en zeker niet als ik het nut van die regels niet inzag. Ik wil liever zelf mede de regels bepalen. Indertijd heb ik dat gerealiseerd door middel van leidinggevende functies. Later bleek dat ook niet de vrijheid te geven die ik zocht. Uiteindelijk heb ik die vrijheid gevonden in het ondernemerschap.

Wat doe je precies en voor wie?

Ik voer opdrachten uit op interim-basis in de financiële wereld (voornamelijk verzekeraars, pensioenuitvoerder en pensioenfondsen). De opdrachten voer ik uit op het snijvlak van Business & IT in verschillende rollen. Ik voer opdrachten uit als Business Analist en opdrachten op het testvlak, als tester, test coördinator en testmanager. Daarnaast geef ik trainingen in het voeren van intakegesprekken en begeleid en coach ik (zelfstandige) interim-professionals.

Waarom doe je mee aan de FOTY Awards?

Ik vind het een erg goed initiatief om de freelancer positief in de schijnwerpers te zetten. Het aantal freelancers is groeiende en door dit soort initiatieven worden beginnende freelancers hopelijk extra gemotiveerd. En natuurlijk ben ik ook blij met de publiciteit rondom mijn eigen persoon.

Wat maakt jou uniek ten opzichte van andere ondernemers?

Ik heb dit jaar het boek “Intakegesprekken & Detachering” gepubliceerd. Dit boek is het eerste boek dat ik heb geschreven. Misschien is het schrijven van een boek niet uniek, maar dit boek is wel uniek in Nederland. Er is niet eerder een boek over dit onderwerp gepubliceerd. Dat is wellicht wat mij uniek maakt. Ik hou ervan om nieuwe dingen te ondernemen en sta altijd open voor mogelijkheden, ook als die minder voor de hand liggend zijn.

Hoe kom je aan klanten en waar zitten jouw klanten?

Ik voer opdrachten uit voor B2B klanten. Deze zitten deels in mijn eigen directe netwerk, deels komen ze uit mijn netwerk van freelancers en deels komen de opdrachten van gespecialiseerde leveranciers.
Daarnaast geef ik trainingen en begeleid en coach ik (zelfstandige) interim-professionals. Deze opdrachten komen via mijn eigen netwerk of mijn netwerk van freelancers.

Hoeveel ben je waard per uur?

Ik voer verschillende soorten opdrachten uit. De tarieven verschillen enorm en zijn afhankelijk van de soort opdracht of training.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Ontwikkelingen volg ik via de (gespecialiseerde) media en daarnaast volg ik met enige regelmaat relevante opleidingen en trainingen.

Wat doe je over 5 jaar?

Ik ben ondernemend en sta altijd open voor nieuwe mogelijkheden en kansen. Hierdoor weet ik echt niet wat ik over 5 jaar zal doen. Als er geen gekke dingen gebeuren, dan blijf ik in mijn vakgebied werkzaam; aan de andere kant: nog geen anderhalve jaar geleden had ik niet kunnen dromen dat ik een boek zou schrijven en zelf zou uitgeven; laat staan 5 jaar geleden. Ik omarm de toekomst met alle nieuwe mogelijkheden.

Hoe zie jij je toekomst?

De ontwikkelingen gaan snel, op alle gebieden. Nieuwe ontwikkelingen bieden ook nieuwe kansen.
Ik ben een positief mens en sta open voor nieuwe ontwikkelingen. Wat dat betreft zie ik mijn toekomst rooskleurig in.

Hoe hou je je werk leuk?

Werken is nog leuker als je het voor jezelf doet. Dat is een van de redenen waarom ik ondernemer ben geworden. Dat geeft verantwoordelijkheid maar ook vrijheid, focus en drive. Je leert genieten van alle successen, ook de kleine, want uiteindelijk heb je dat zelf gedaan.

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere freelancers, interim professionals en zzp’ers in Nederland?

De groep freelancers, interim-professionals en zzp’ers is groeiende. Volgens het CBS hadden we in het tweede kwartaal van 2017 al meer dan 1,4 miljoen zelfstandigen. Met de groei van deze groep neemt ook de concurrentie toe. En niet alleen van je concullega’s maar ook van bedrijven. Neem als voorbeeld de bedrijven die interim-professionals zelf in dienst hebben, detacheringsbedrijven. Deze interim-professionals zijn concurrenten van de zelfstandige interim-professionals. Deze interim-professionals worden door hun werkgevers getraind, terwijl onderzoeken laten zien dat zelfstandige interim-professionals achter blijven op het gebied van opleidingen en trainingen. Mijn belangrijkste tip voor andere freelancers, interim-professionals en zzp’ers: investeer in jezelf! Investeer niet alleen in opleidingen (hard skills) maar ook in trainingen (vaardigheden/soft skills).